Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Δημήτρη Παυλακούδη για τα ΑΔΕΣΠΟΤΑ:"ΔΥΣΤΥΧΩΣ ή ΕΥΤΥΧΩΣ η παράταξη μας δικαιώθηκε για το καταφύγιο θανάτου! Εκτέθηκε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ πλέον ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης!!!"







Μάλλον η φράση, από τότε που γνώρισα τους ανθρώπους αγάπησα τα ζώα,  δεν προέκυψε τυχαία


Εδώ και πολύ καιρό η δημοτική μας παράταξη ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ενδιαφερόμενη για το θέμα της στέγασης και φύλαξης των αδέσποτων ζώων   παρουσιάσε στα μάτια των συμπολιτών μας το γεγονός πως ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του μόνον επιφανειακά προσέγγιζαν το θέμα με αποτέλεσμα  δεκάδες  ζώα να κινδυνεύουν . Έχοντας έρθει πολλές φορές σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς προστασίας των αδέσποτων ζώων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και κυρίως με την Αδέσποτη Ματιά στην οποία προσφέραμε πολλές φορές τρόφιμα που συγκεντρώσαμε για τα ζώα, παρατηρήσαμε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και δημοσιοποιήσαμε το πρόβλημα του χώρου στέγασης και φιλοξενίας τους. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΜΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ κάθε όριο και δικαιωθήκαμε σε κάθε επίπεδο!!



 Αρχικά ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης είχε παραχωρήσει στην φιλοζωική εταιρεία του δήμου έναν χώρο στο πρώην στρατόπεδο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος ωστόσο δεν ήταν ιδιαιτέρως λειτουργικός. Σε ένα-δυο δωμάτια του πρώην διοικητηρίου και μια υποτυπώδη αυλή φιλοξενούνταν δεκάδες σκυλιά. Η περίφραξη σχεδόν ανύπαρκτη, οι συνθήκες αντίξοες , η φύλαξη και η προστασία των ζώων ελλιπής και βασισμένη αποκλειστικά και μόνο στο φιλότιμο λίγων εθελοντών . Προσωπικά ως υπεύθυνος Κοινωνικής Πολιτικής της παράταξής μας επισκέφτηκα μαζί με τον επικεφαλή  μας και υποψήφιο Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης  Γιώργο Κυριλλίδη και φυσικά πολλά άλλα στελέχη μας το χώρο φιλοξενίας των ζώων και προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε την Αδέσποτη Ματιά .
Οι κάτοικοι όμως είχαν και σε πολλές περιπτώσεις δικαίως πολλά παράπονα. Επιθέσεις ζώων σε περαστικούς ή κατοίκους που στάθμευαν πλησίον του χώρου τα οχήματά τους ήταν καθημερινό φαινόμενο, ενώ πολλές φορές ζώα έφευγαν από το χώρο και κινδύνευαν να τραυματιστούν.
Κατόπιν τούτου και ενώ αρχικά φάνηκε να δίνεται λύση στο θέμα άρχισε Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ για ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ και η δημοτική αρχή ΑΠΕΔΕΙΞΕ για ακόμη μια φορά πόσο ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ αντιμετωπίζει τέτοιου είδους θέματα.
Αποφασίστηκε η μεταφορά των ζώων σε άλλο χώρο υποτίθεται καλυτερο, ο οποίος ΔΥΣΤΥΧΩΣ αποδείχθηκε ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ και ΧΩΡΟΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ για τα αδέσποτα. 
Ο χώρος που βρίσκεται σε απομακρυσμένο σημείο της δημοτικής Κοινότητας Μενεμένης μοιάζει σχεδόν ερείπιο!! Οι συνθήκες φύλαξης είναι άθλιες και η πρόσβαση των εθελοντών δύσκολη. Τα ζώα στεγάζονται σε παλιούς χώρους δημοτικών συνεργείων, εκτεθειμένα σε μικρόβια και ιούς και η εγκατάλειψή τους έχει φτάσει σε σημείο να αλληλοσπαράσσονται ή και να βρίσκουν το θάνατο . Χαρακτηριστικά σημερινό δημοσίευμα καθημερινού ιστολογίου , αλλά και πρωτοσέλιδο εφημερίδας ( ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,30/4/2013) εκθέτουν πανελληνίως το Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και τη διοίκησή του, δυστυχώς δικαιώνοντας την παράταξή μας !!!
ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ : «Ακατάλληλος για την φιλοξενία αδέσποτων ζώων φαίνεται να είναι ο χώρος που δημιούργησε ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης.

Στον χώρο φιλοξενείται μεγάλος αριθμός σκύλων, ενήλικα και κουτάβια, ακατάλληλο και εχθρικό προς τα ζώα, χωρίς να υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές. Αν και η παραμονή των ζώων στο μέρος αυτό μετράει μόλις πέντε μήνες, έχει κοστίσει την ζωή ήδη σε έξι ζώα, εκ των οποίων τα τρία κατασπαράχτηκαν από τα υπόλοιπα, άλλα τρία πνίγηκαν σε φρεάτια παγίδες, μάλιστα το κουφάρι του ενός ζώου ξεβράστηκε μετά από 2 μήνες από φρεάτιο εντός του καταφυγίου, όταν εργάτες του Δήμου είχαν πάει, μετά από αλλεπάλληλες εκκλήσεις των εθελοντών της φιλοζωικής και την δημοσιοποίηση του θέματος στα ΜΜΕ, για να επισκευάσουν την βλάβη, εξ αιτίας της οποίας το καταφύγιο παρέμεινε πλημμυρισμένο για χρονικό διάστημα δύο μηνών.

Επίσης, άλλα δύο σκυλιά αγνοούνται, για τα οποία εικάζεται ότι έχουν βρει φρικτό θάνατο στο φρεάτιο, όπως και τα υπόλοιπα. Τα σκυλιά τα οποία έχουν απομείνει, φιλοξενούνται σε έναν χώρο παντελώς ακατάλληλο και αντίθετο προς τους κανόνες ευζωίας τους.»

Αυτά και άλλα προβλήματα τονίζουν σε επιστολές και ανακοινώσεις τους φιλοζωικά σωματεία που απαιτούν οι αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να προστατέψουν τα ζώα, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής.

Μάλιστα μετά από τις καταγγελίες μας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση και η  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
στην οποία 115 φιλοζωικοί σύλλογοι καταδικάζουν τις τακτικές και τις μεθόδους αντιμετώπισης των αδεσπότων που εφαρμόζει ο κύριος Κυρίζογλου και οι συνεργάτες του και μάλιστα κάνουν ανοιχτά λόγο για ποινικές ευθύνες και όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω όπου η ανακοίνωση παρατίθεται αναλυτικά φάνηκε πλέον ξεκάθαρα πως η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο.

ΦΥΣΙΚΑ η παράταξή μας  δυστυχώς  ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ αλλά βέβαια το ΕΥΤΥΧΕΣ θα ήταν να μην υπήρχε καν το θέμα, αν οι Αμπελόκηποι και η Μενεμένη είχαν έναν δήμαρχο που αντιμετώπιζε ουσιαστικά και με ευαισθησία ζητήματα περίθαλψης, στέγασης και φροντίδας των αδεσπότων της περιοχής και εν γένει τα θέματα κοινωνικής πολιτικής.
Ως ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ και σε δελτίο τύπου που εκδώσαμε εκφράζουμε τη δικαίωση μας και φυσικά τις ευχαριστίες μας προς όλους όσους μας στήριξαν και μας πίστεψαν και ασφαλώς και προς τα μέλη του φιλοζωικού σωματείου του Δήμου μας αλλά και του Πανελληνίου Οργάνου των Φιλοζωικών σωματείων. 

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ότι αφού το θέμα πήρε πλέον πανελλήνιες διαστάσεις ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κύριος Κυρίζογλου, μη θέλοντας να χαλάσει το προφίλ του με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει κακόβουλη την επιστολή των φιλοζωικών σωματείων και επικαλείται το πόρισμα της κτηνιατρικής , η οποία πήγε στον χώρο ένα μήνα μετά την καταγγελία μας και μήνες μετά απ την εγκατάσταση των άμοιρων ζώων και αφού βέβαια είχαν προλάβει οι του Δήμου να κάνουν βελτιώσεις. ΤΥΧΑΙΟ;;;;;ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΘΩΣ ΛΕΕΙ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ!!!

Και φυσικά το θέατρο παραλόγου συνεχίζεται και εκτός των άλλων επιβεβαιώνεται ο κανόνας πως η αντίδραση και παρέμβαση της δημοτικής αρχής σε τέτοια ζητήματα έρχεται ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ και ακόμη συχνότερα όταν εμείς ως « ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» το φέρνουμε στο φως!!!

Σκοπός της αυτοδιοίκησης είναι να μεριμνάς για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και όχι να κάνεις κινήσεις εντυπωσιασμού και  μόνο!!!
Ασφαλώς και το θέμα για εμάς δεν τελειώνει εδώ , καθώς ούτε λύθηκε, ούτε τα ζώα που χάθηκαν γυρίζουν πίσω και κανείς δε μπορεί να προβλέψει τι ακόμη δυσάρεστο θα συμβεί….

Εμεις ως παράταξη θα παλεύουμε για κάθε τέτοιο θέμα που θα προκύπτει έχοντας ως στόχο σήμερα ως αντιπολίτευση να αναδείξουμε το πραγματικό πρόσωπο της Δημοτικής Αρχής και να πιέσουμε για ΛΥΣΕΙΣ και αύριο ως  διοίκηση του Δήμου να δείξουμε σε κάθε συμπολίτη μας πως υπάρχει και ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ. Ο δρόμος της ουσίας, της ευθύνης και της …πράξης! Και ειδικά σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής!!!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΥΛΑΚΟΥΔΗΣ
Υπεύθυνος Κοινωνικής Πολιτικής Ανεξ.Δημοτικής Παράταξης Αμπελοκήπων-Μενεμένης ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ
Υποψ.Δημοτικός Σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ!!!

 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ


 Αναλυτικά η ανακοίνωση:

www.pansyn.org
sinzoofilikon@gmail.com
pfpomospondia@gmail.com


Προς
α) κ. Κυρίζογλου Λάζαρο,
Δήμαρχο Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσσαλονίκης.
info@ampelokipi-menemeni.gr
β) κ. Κουσίδη Γεώργιο, Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρασίνου Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσσαλονίκης.

Κοινοποίηση :
α) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων
Τμήμα ΚΑΦΕ κ. Δηλέ.
β) Δ/ση Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης
Fax : 2310 486603
γ) Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη Αμπελοκήπων.
politessedrash2012@gmail.com
Αθήνα 25.4.13
Αρ.ΠΡΩΤ.257/25.4.2013


Αξιότιμοι Κύριοι, Τα σωματεία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (115 φιλοζωικοί σύλλογοι και σωματεία), έχουμε λάβει καταγγελίες από φιλόζωους συμπολίτες σας και διαθέτουμε φωτογραφικό υλικό, σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, που επικρατούν στον αποκαλούμενο, βάση του δελτίου τύπου που εξέδωσε η υπηρεσία σας στις 31/12/2012, «ειδικό χώρο φιλοξενίας και σίτισης αδέσποτων ζώων» του Δήμου σας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μας διαβιεί στον χώρο κάποιος αριθμός σκύλων, ενήλικα και κουτάβια, σε ένα περιβάλλον ακατάλληλο και εχθρικό προς τα ζώα, χωρίς να υπάρχουν στοιχειώδης υποδομές. Αν και η παραμονή των ζώων στο μέρος αυτό μετράει μόλις πέντε μήνες, έχει κοστίσει την ζωή ήδη σε έξι ζώα, εκ των οποίων τα τρία κατασπαράχτηκαν από τα υπόλοιπα, άλλα τρία πνίγηκαν σε φρεάτια παγίδες, μάλιστα το κουφάρι του ενός ζώου ξεβράστηκε μετά από 2 μήνες από φρεάτιο εντός του καταφυγίου, όταν εργάτες του Δήμου σας είχαν πάει, μετά από αλλεπάλληλες εκκλήσεις των εθελοντών της φιλοζωικής και την δημοσιοποίηση του θέματος στα ΜΜΕ, για να επισκευάσουν την βλάβη, εξ αιτίας της οποίας το καταφύγιο παρέμεινε πλημμυρισμένο για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, άλλα δύο σκυλιά αγνοούνται, για τα οποία εικάζεται ότι έχουν βρει φρικτό θάνατο στο φρεάτιο, όπως και τα υπόλοιπα.
Τα σκυλιά τα οποία έχουν απομείνει, φιλοξενούνται σε έναν χώρο παντελώς ακατάλληλο και αντίθετο προς τους κανόνες ευζωίας τους για τους εξής λόγους:
Δεν υπάρχουν κατάλληλα χωρίσματα, με τραγικό αποτέλεσμα τα ζώα να αλληλοσπαράσσονται, ζουν μόνιμα περιορισμένα σε ένα μικρό περιφραγμένο χώρο με τισμεντένιο δάπεδο που δεν μπορεί να απολυμανθεί ορθώς, με συνέπεια το ακάθαρτο νερό να παραμένει στο χώρο διαμονής των ζώων και να υπάρχει διασπορά μολύνσεων, πίνουν νερό από τα βρώμικα νερά σπασμένων σωλήνων, υπάρχουν στο σημείο υλικά επιβλαβή και επικίνδυνα για τα ζώα, όταν βρέχει πολύ ο χώρος πλημμυρίζει, κάποια ζώα ζουν σε κλειστούς ανήλιους και μουχλιασμένους χώρους, δεν υπάρχουν χώροι απομόνωσης ασθενών ζώων και ήδη, επειδή διαβιούν όλα μαζί, έχουν εκδηλωθεί δερματοπάθειες σε ορισμένα ζώα, οι οποίες μεταδίδονται σταδιακά και σε άλλα. Κοινώς, οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στον χώρο είναι ακατάλληλες και τα ζώα επιβιώνουν στον χώρο αποκλειστικά και μόνο χάρη στους εθελοντές που έχουν επωμιστεί την καθημερινή φροντίδα τους.
Όπως πληροφορηθήκαμε, η καταγγελία στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης για την ακαταλληλότητα του χώρου, σας ώθησε να συναινέσετε, ώστε να ξεκινήσετε κάποιες βελτιωτικές εργασίες, οι οποίες έπαυσαν ευθύς μετά την επίσκεψη των αρμοδίων. Σε εκπρόσωπό μας που επισκέφθηκε τον χώρο δηλώσατε ότι θα προβείτε σε βελτιώσεις, αν και όποτε τροποποιηθούν οι σχετικοί με τα ενδιαιτήματα νόμοι, που σημαίνει ότι μέχρι τότε και επ΄ αόριστον τα ζώα θα εξακολουθούν να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες.
Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στον “ειδικό χώρο φιλοξενίας αδέσποτων” αντιτίθενται στον νόμο που ορίζει ότι πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την ευζωία τους.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχει στον Δήμο σας κάποιο πρόγραμμα στειρώσεων, το οποίο υλοποιείται χάρη στους εθελοντές, αλλά θα θέλαμε να μας ενημερώσετε εάν τα φιλοξενούμενα ζώα έχουν την δέουσα κτηνιατρική φροντίδα, υπό την έννοια αν διαθέτετε πόρους για φάρμακα, τροφές, προστατευτικές αμπούλες και κολάρα για τσιμπήματα εντόμων (ύπαρξη έλους σε κοντινή απόσταση) .
Επίσης, δεν έχετε ορίσει την 5μελή επιτροπή παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, όπως ο Νόμος ορίζει (άρθρο 9 περ. 12 ν. 4039/2012).
Επειδή, πέραν των όποιων διοικητικών ευθυνών, ανακύπτουν και ποινικές ευθύνες σε βάρος του Δήμου που έχει την ευθύνη λειτουργίας του εν χώρου.
Επειδή τα ζώα δεν είναι άψυχα αντικείμενα, είναι συναισθανόμενα όντα που χρήζουν στοργής και φροντίδας και όχι αδιαφορίας, ειδικά από Δημόσιους φορείς που είναι εκ του νόμου υπεύθυνοι για την ευζωία τους.
Σας καλούμε να συστήσετε άμεσα την προβλεπόμενη υποχρεωτικά από τον νόμο 5μελή Επιτροπή παρακολούθησης και εφαρμογής του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, στην οποία συμμετέχουν 2 εκπρόσωποι των τοπικών φιλοζωικών συλλόγων.
Περιμένουμε την έγγραφη απάντηση σας σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύετε να προβείτε άμεσα, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στον συγκεκριμένο χώρο.
Διατηρούμε κάθε νόμιμο δικαίωμα μας για περαιτέρω ενέργειες για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του χώρου φιλοξενίας αδέσποτων του Δήμου σας και την απόδοση ευθυνών σε περίπτωση που διαπιστωθεί συνέχιση της παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας.
Παρακαλούμε επίσης όπως η επιστολή μας πρωτοκολληθεί και ενημερωθούμε για τον αριθμό πρωτοκόλλου.
Με τιμή
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Η Πρόεδρος Η Γραμματέας
Νατάσα Μπομπολάκη Μαρία Χουστουλάκη

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Βάσω Τάκη
Δικηγόρος 6932726576
sinzoofilikon@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου