Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Τα δυσκολότερα της τελευταίας δεκαετίας τα Μαθηματικά, βατά τα θέματα σε Ιστορία, Βιολογία και Φυσική



Για πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους ήταν τα σημερινά θέματα των Μαθηματικών, σύμφωνα με εκτιμήσεις καθηγητών, ενώ βατά ήταν τα ερωτήματα που επέλεξε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων για την Ιστορία, τη Βιολογία και τη Φυσική.
 «Είναι τα δυσκολότερα θέματα της τελευταίας δεκαετίας», δήλωσε στο «agelioforos.gr» ο πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Αθανάσιος Φυλάκης αναφερόμενος στα ερωτήματα που τέθηκαν σήμερα, δεύτερη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής της Γενικής Παιδείας.


Απαιτούσαν συνδυασμό γνώσεων
Ήταν από τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, καθώς απαιτούσαν συνδυασμό γνώσεων πολλών κεφαλαίων. Τα ερωτήματα ήταν «φορτωμένα» και θα πρέπει να δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους διαγωνιζόμενους από τη Θεωρητική Κατεύθυνση που διάλεξαν τα Μαθηματικά, ανέφεραν καθηγητές, ενώ ορισμένοι μαθηματικοί επισήμαναν ότι κάποια ανησυχία είχε διατυπωθεί αρχικά για τη διατύπωση του ερωτήματος Γ3, που για κάποιους ήταν «περίεργη» από πλευράς μαθηματικής αυστηρότητας, ωστόσο -τόνισαν- δεν υπάρχει επιστημονικό λάθος.
Το σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι τα θέματα των Μαθηματικών ήταν δυσκολότερα από πέρυσι, πράγμα που θα επηρεάσει πιθανότατα την κίνηση των βάσεων στα τμήματα που συνδέονται με αυτά.
Στη Βιολογία γενικής παιδείας τα θέματα ήταν κατανοητά και βατά και δεν πρέπει να δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους υποψηφίους.
 
Σαφή τα θέματα της Ιστορίας
Μεγάλο εύρος της εξεταστέας ύλης καλύπτουν τα θέματα της Ιστορίας Γενικής Παιδείας, τα οποία είναι κατανοητά και διατυπωμένα με σαφήνεια, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων.
Ειδικότερα, οι απαντήσεις για την πρώτη ενότητα στο θέμα Α1 βρίσκονται στις αντίστοιχες σελίδες του σχολικού βιβλίου:
-Νεοτουρκικό κίνημα, σσ. 66-7.
-Ψυχρός πόλεμος, σελ. 140.
-Συμβούλιο της Ευρώπης, σελ. 154.

Στο θέμα Α2 οι απαντήσεις είναι : α-6, β-7, γ-3,δ-2, ε-1.

Στο θέμα Β1. α & β οι απαντήσεις βρίσκονται στη σελίδα 85 του σχολικού εγχειριδίου.

Στο θέμα Β2. α οι απαντήσεις βρίσκονται στη σελίδα 120 και στο θέμα Β2.β στη σελίδα 121.

«Από τα θέματα της δεύτερης Ομάδας, το Γ1 βασίζεται σε πληροφορίες που βρίσκονται στις σελίδες 31-2 του σχολικού βιβλίου, οι οποίες ταυτίζονται εν πολλοίς με αυτές που εμπεριέχονται στην πηγή. Επομένως, δεν προσφέρονται για συνθετική διαδικασία», επισημαίνει η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων και προσθέτει: «Το θέμα Δ1 βασίζεται σε ιστορικές πληροφορίες που υπάρχουν στην αφήγηση του σχολικού εγχειριδίου στις σελίδες 98-9 και στις πηγές που δόθηκαν· απαιτείται κριτική και δημιουργική ικανότητα από το μαθητή, για να προχωρήσει στη σύνθεση του ερωτήματος». Όπως τονίζει η Π.Ε.Φ., τα θέματα θα μπορούσαν να κινηθούν περισσότερο προς την κατεύθυνση προώθησης της ιστορικής σκέψης και συνείδησης.
  
Διαβαθμισμένα τα θέματα στη Φυσική
Σε σαφή, κλιμακούμενης δυσκολίας, θέματα στη Φυσική Γενικής Παιδείας διαγωνίστηκαν σήμερα, Δευτέρα, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Η Επιτροπή λύσης των θεμάτων της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, πως τα θέματα ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια και δεν έχουν επιστημονικά λάθη. Καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της διδακτέας ύλης και παρουσιάζουν διαβάθμιση ως προς την επεξεργασία τους, σύμφωνα με την Επιτροπή. 
Πηγή δημοσίευσης : www.aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου