Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ:Στον αέρα οι πανελλαδικές εξετάσεις! Σύγκρουση στις πλάτες των υποψηφίων!




Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις -με ανάλογο συμβάν να έχει καταγραφεί πριν από 23 χρόνια- την ώρα που η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και αναγγέλλει επιστράτευση των καθηγητών.


Πρόταση για 24ωρη απεργία την πρώτη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων (17 Μαΐου) και πενθήμερη απεργία από 20 έως 24 Μαΐου ψήφισε κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής το δ.σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Η τελική απόφαση εξαρτάται πλέον από τις συνεδριάσεις των ΕΛΜΕ στις 14 και των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 15 Μαΐου - για τις οποίες η Ομοσπονδία ζητά συμμετοχή τουλάχιστον 30% των μελών. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ομοσπονδίας ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε χθες συνάντηση επί του θέματος με τον πρωθυπουργό και εν συνεχεία δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τον κόπο και την αγωνία των νέων ανθρώπων».


Υπενθυμίζεται ότι αφορμή της κινητοποίησης για απεργία στις πανελλαδικές αποτελεί η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά δύο ώρες την εβδομάδα που περιλήφθηκε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, ενώ αγκάθια αποτελούν και το καθεστώς των μεταθέσεων, η αξιολόγηση και οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Αμέσως μετά την ανακοίνωση για πρόταση απεργίας το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης έθεσε εκτός κόμματος τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ στο δ.σ. της ΟΛΜΕ.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
«Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών δεν είναι συντεχνιακά, αφορούν στην υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης. Στηρίζουμε τα αιτήματα και τον αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει την απόφαση αδιανόητη και καλεί τους εκπαιδευτικούς να ανακαλέσουν. Η ΔΗΜΑΡ καλεί την ΟΛΜΕ να επανεξετάσει τη στάση της αναφέροντας ότι η απόφαση για απεργία προσβάλλει την κοινή λογική, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγορούν την κυβέρνηση για αδιαλλαξία και λογική «διαίρει και βασίλευε». Από την πλευρά της η ΝΔ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ προτεραιότητα αποτελεί το ‘ΟΧΙ σε όλα’ και το μικροκομματικό συμφέρον στην πλάτη της κοινωνίας ενώ για μας προτεραιότητα είναι η ίδια η κοινωνία, το δημόσιο συμφέρον και η προστασία των μαθητών και των οικογενειών τους. Η ελληνική κοινωνία, πλέον, τους έχει καταλάβει».

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
Για τη μεγάλη αναστάτωση μαθητών και γονέων που προκαλούν οι εξελίξεις γύρω από τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων νομού Θεσσαλονίκης Γιώργος Θώμογλου. Ξεκαθαρίζοντας ότι ο σύλλογος δεν αντιτίθεται στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, τονίζει ότι η χρονική στιγμή είναι κάθε άλλο παρά κατάλληλη. «Για άλλη μια φορά είμαστε θύματα εκβιασμού. Δηλώνουμε ότι δεν το δεχόμαστε. Θα προχωρήσουμε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας -έχουμε ήδη δώσει εντολή στις Ενώσεις ανά δήμο- και θα απευθυνθούμε στους δήμους, την περιφέρεια, ακόμα και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Αν θέλουν, θα πάμε αύριο μαζί τους για να υποστηρίξουμε τα αιτήματά τους, αν θέλουν θα πάμε μαζί τους μετά τις εξετάσεις. Υπάρχουν και δίκαια αιτήματα του κλάδου, αλλά η απεργία στις πανελλαδικές είναι άκαιρη, συνεπώς απαράδεκτη. Τα παιδιά προετοιμάζονται έως και δύο τρία χρόνια γι’ αυτές τις εξετάσεις, οι γονείς κάνουν έξοδα, έχουν αγωνία - συχνά μεγαλύτερη από εκείνη των παιδιών. Οι μαθητές έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους, οπότε όλη αυτή η αναστάτωση τα επηρεάζει, μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τη βαθμολογία τους».
Την αγωνία και το πρόσθετο άγχος για το αν γίνουν οι εξετάσεις κανονικά και στις προβλεπόμενες ημερομηνίες εκφράζει χαρακτηριστικά και η Μαρίνα Χατζηδάκη, μητέρα υποψήφιας στις πανελλαδικές: «Οτιδήποτε λέγεται γύρω από τις εξετάσεις επηρεάζει τα παιδιά. Παρόλο που θεωρώ υπερβολή το να καθορίζεται το μέλλον ενός παιδιού 17 ετών από αυτό, πρόκειται για σταθμό στη ζωή τους, για κάτι κρίνει ως έναν βαθμό πολλά για το μέλλον και τις μετέπειτα επιλογές καριέρας και απασχόλησης. Ως γονείς δεν είμαστε αυτοί που θα πούμε τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Αυτό που λέμε πάντως είναι ότι καμία πολιτική κόντρα δεν θα έπρεπε να φτάνει ως το σημείο αυτό».



Πηγή δημοσίευσης: www.makthes.gr 
 Μαρία Τερζούδη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου