Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΜΗ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ:«Μούσαις Χάρισι Θύε- Η Ιστορία της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης» ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ στην ΕΤ 3 !




ΣΗΜΕΡΑ Τρίτη 14/5/2013 στις 23.15 στην ΕΤ 3 προβάλλεται το ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ που δεν πρέπει να χάσει κανένας απόφοιτος ή φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης! Ίσως και κανείς πολίτης της Θεσσαλονίκης αν αναλογιστούμε τη σημασία της μέσα στο χρόνο!
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μιας σχολής που δίδαξε στο πέρασμα των χρόνων ανθρωπισμό,αρετή,ελεύθερο πνεύμα και δημοκρατία πέρα από την επιστήμη ,όπως αυτή ορίζεται για κάθε επιμέρους κλάδο της.
Ονόματα όπως Λίνος Πολίτης, Ιωάννης Κακριδής, Αγαπητός Τσοπανάκης, Γ.Π. Σαββίδης, Μανόλης Ανδρόνικος , Μανόλης Τριανταφυλλίδης , Στυλιανός Καψωμένος και τόσοι άλλοι συνέδεσαν το Πανεπιστήμιο και δη τη Φιλοσοφική Σχολή μοναδικά με την κοινωνία της πόλης και η Σχολή έπαιξε σπουδαιότατο ρόλο όχι μόνο στην επιστήμη,τα γράμματα και τις τέχνες αλλά και εν γένει στην πολιτιστική,πολιτική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης.


Μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα και τις συνεντεύξεις εν ενεργεία και ομότιμων καθηγητών φωτίζεται η πορεία της Φιλοσοφικής από την ίδρυσή της από τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου έως σήμερα. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται τα ιστορικά θεωρούμενα «πρωτοφανή» πολιτικά γεγονότα της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα, οι αντιδράσεις για την ίδρυση Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, οι προσωπικότητες των πρώτων καθηγητών, η εγκατάσταση στα αρχιτεκτονήματα του Βιταλιάνο Ποζέλι (στην έπαυλη Αλλατίνι και το κτίριο της λεωφόρου Χαμιδιέ, σημερινή «Παλιά Φιλοσοφική»), το κίνημα του εκπαιδευτικού δημοτικισμού, οι διώξεις και οι αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία, οι νεωτερικές ιδέες στη διδασκαλία, τα Αρχεία και τα Μουσεία, το Πειραματικό Σχολείο, το Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη, οι αρχαιολογικές ανασκαφές, η σχέση της Σχολής με την πνευματική ζωή της Θεσσαλονίκης.
Η διεύθυνση παραγωγής είναι του Δημήτρη Βέττα. 


ΑΣ ΜΗ ΤΟ ΧΑΣΟΥΜΕ!

Παραγωγή:ΕΤ-3
Επιμέλεια-Παρουσίαση: Κώστας Μπλιάτκας

Δημοσιογραφική επιμέλεια :Χρύσα Αράπογλου
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου