Πολύτιμο θησαυρό από θρακικό τάφο ανέσυρε η αρχαιολογική σκαπάνη στο βουνό Ομουρτάγκ, κοντά στο χωριό Σβεστάρι της βόρειας Βουλγαρίας. Ανάμεσά τους μια χρυσή τιάρα στολισμένη με μορφές ζώων, ένα κεφάλι αλόγου, ένα χρυσό δαχτυλίδι, 44 γυναικείες μορφές και 100 χρυσά κουμπιά είναι ο πολύτιμος θησαυρός που ανέσυρε η αρχαιολογική σκαπάνη από θρακικό τάφο στο βουνό Ομουρτάγκ, κοντά στο χωριό Σβεστάρι της βόρειας Βουλγαρίας.
Τα σημαντικά ευρήματα χρονολογούνται από το τέλος του 4ου ή τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. και βρίσκονταν στον μεγαλύτερο από τους 150 αρχαίους τάφους της θρακικής φυλής των Γετών, που είχε επαφές με τους αρχαίους Έλληνες. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πρόκειται για απομεινάρια από τελετουργικό ταφής και μάλιστα δεν αποκλείουν να ανακαλύψουν κι έναν τεράστιο χώρο ταφής, που πιθανώς να συνδέεται με την κηδεία του Γκαθ, ηγέτη της Κοτέλα και έναν από τους πεθερούς του Φιλίππου της Μακεδονίας.
Όπως δήλωσε η Ντιάνα Γκέργκοβα, επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Σόφιας, οι πολύτιμοι θησαυροί ανακαλύφθηκαν στο χώρο του αρχαίου ταφικού συγκροτήματος των Γετών, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Σβεστάρι, περίπου 400 χλμ. βορειοανατολικά της Σόφιας. «Αυτά είναι καταπληκτικά ευρήματα από το απόγειο της βασιλείας των Γετών. Είναι διατηρημένα σε άριστη κατάσταση, καθώς ήταν τυλιγμένα με ύφασμα».
Ένας από τους τάφους της περιοχής, γνωστός ως ο Τάφος του Σβεστάρι, βρίσκεται στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μποϊσοφ, κανόνισε να μεταφερθούν σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας.
Οι Θράκες, κυβερνούνταν από μια ισχυρή αριστοκρατία πολεμιστών και κατοικούσαν στην περιοχή που εκτείνεται στη σύγχρονη Ρουμανία και Βουλγαρία, τη βόρεια Ελλάδα και το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας, ήδη από το 4.000 π.Χ. Ζούσαν στο περιθώριο του ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού, αναμείχθηκαν με πιο προηγμένους πολιτισμούς έως ότου απορροφήθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το 45 μ.Χ.
Πηγή δημοσίευσης: www.agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου