Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΔΗΜΑΡΧΟΙ Σε θέση μάχης για περικοπές και εκλογικό νόμο





Οι νέες περικοπές των πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση, τις οποίες ήδη έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, οι αλλαγές στο νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η μεταφορά μαθητών και οι προσλήψεις καθαριστριών στα σχολεία είναι τα θέματα που θα θέσουν οι δήμαρχοι της Βόρειας Ελλάδας στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Λ. Γρηγοράκο στη συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.

 

Οι αιρετοί ήδη έχουν λάβει θέσεις μάχης τόσο για το νέο ψαλίδισμα στους πόρους της Τ.Α. όσο και για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, με τις οποίες έχουν διαφωνήσει ριζικά, υποστηρίζοντας ότι κάθε συζήτηση πρέπει να αφορά τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η είδηση της επίσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ κάθε άλλο παρά εξέπληξε τους αιρετούς εκπροσώπους, οι οποίοι εκτιμούν ότι βασικός στόχος του υπουργείου είναι να ανοίξει και επίσημα τη συζήτηση -ενώπιον των δημάρχων και των περιφερειαρχών- για τον εκλογικό νόμο. Εξάλλου οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας πρόσφατα άκουσαν τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας να δηλώνει ότι οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι μία καλή εκλογική πρόταση και πως οι αυτοδοικητικές του 2014 είναι μία ευκαιρία για τους δημότες να εκλέγουν δημοτικά συμβούλια ανεξάρτητα από το δήμαρχο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών στη Θεσσαλονίκη, για την οποία ήδη εστάλη πρόσκληση σε όλους τους αιρετούς από το γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καρούντζο, οι κύριοι Μιχελάκης και Γρηγοράκος θα συναντηθούν αρχικά με τους περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Α. Γιαννακίδη και στη συνέχεια με τους 60 δημάρχους των δύο περιφερειών.
Σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, τα οποία έχει θέσει και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), οι περιφερειάρχες εστιάζουν κυρίως στα οικονομικά, στη λειτουργία των αιρετών περιφερειών σε σχέση με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, καθώς και στις υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου, που συχνά φρενάρουν την πληρωμή ενταλμάτων.

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η επικείμενη επίσκεψη του Γ. Μιχελάκη και του Λ. Γρηγοράκου προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι ετοιμάζονται να συντάξουν κείμενο για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της Τ.Α., το οποίο θα επιδώσουν στον υπουργό. Αύριο με απόφαση του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Σίμου Δανιηλίδη συγκαλείται έκτακτο δ.σ., προκειμένου να διαμορφωθούν οι θέσεις των αιρετών για τα εξής: τις αλλαγές στο νόμο για τις αυτοδιοικητικές του 2014, τις περικοπές των πόρων της Τ.Α., την κινητικότητα των υπαλλήλων και την αξιολόγηση των δομών των ΟΤΑ, τη μεταφορά των μαθητών, την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, καθώς και το θέμα των σχολικών καθαριστριών.
Ο κ. Δανιηλίδης τόνισε ότι είναι μία ευκαιρία να τεθούν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που απασχολούν την Τ.Α. και βέβαια, όπως είπε, το θέμα του εκλογικού νόμου, το οποίο επισήμανε ότι δεν πρέπει να συζητείται μεμονωμένα, αλλά να μπει στην ατζέντα ενός συνολικού πλαισίου για το ρόλο, τη σημασία και την προοπτική του θεσμού της Τ.Α. «Η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη στη χώρα που αντέδρασε και τάχθηκε κατά των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: www.makthes.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου