Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ!!! Ζητούν να λειτουργεί η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη και ως τζαμί!!



Ο πρωθιερέας του τεμένους Σουλταναχμέτ (Μπλε Τζαμί) στην Κωνσταντινούπολη, ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει -κατά την διάρκεια των ισλαμικών εορτών- να λειτουργήσει η Αγία Σόφια ως τζαμί.
Στο λόγο που εκφώνησε ο πρωθιερέας του τεμένους κ. Mustafa Akgul την πρώτη μέρα της Εορτής των Θυσιών, ζήτησε να λειτουργεί η διπλανή Αγία Σοφία που από την δεκαετία του 1930 λειτουργεί ως μουσείο, και ως τζαμί για τις ημέρες του μπαϊραμιού. Αυτές τις ημέρες «το τζαμί του Sultanahmet πλημμυρίζει με κόσμο κάθε χρόνο τέτοια μέρα αλλά οι πιστοί στερούνται την Αγία Σοφία. Θα πρέπει να επιτραπεί στον χώρο της Αγίας Σοφίας να λειτουργήσει ως τζαμί», είπε.

Η Αγία Σοφία, σύμβολο της χριστιανικής-βυζαντινής εξουσίας λειτούργησε ως τζαμί από τη Άλωση της Πόλης (1453) μέχρι την δεκαετία του 1930 οπότε -με απόφαση του ιδρυτή του Τουρκικού Κράτους Κεμάλ Ατατούρκ- μετετράπη σε μουσείο.
Η ομιλία του πρωθιερέα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και ανησυχία στην τουρκική κοινωνία, που θεωρεί την κίνηση ως απομάκρυνση από τον «λαϊκό» (secular) χαρακτήρα του σύγχρονου τουρκικού κράτους.
Οι Αγίες Σοφίες γίνονται τζαμιά
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2011 η Αγία Σοφία στη Νίκαια της Βιθυνίας, μετατράπηκε από Μουσείο σε τζαμί. Ο συμβολισμός αυτός είναι σημαντικός, διότι στην Αγία Σοφία της Νίκαιας Βιθυνίας από την Οικουμενική Σύνοδο, καθιερώθηκε το Σύμβολο της Πίστεως.
Επίσης φέτος, οι τουρκικές αρχές μετέτρεψαν από Μουσείο, σε τζαμί, την Αγία Σοφία Τραπεζούντας, αυτό το σύμβολο του χριστιανικού της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών, αλλά και του ελληνισμού το Πόντου και της Ανατολής. Μάλιστα, εκτός από τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τον οργανωμένο χώρο του ποντιακού ελληνισμού από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, έντονες ήταν και οι αντιδράσεις από εκπροσώπους τουρκικών φορέων της Τραπεζούντας, γι’ αυτή την απόφαση, αφού όπως υποστηρίζουν, στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες τζαμιά που παραμένουν άδεια.
ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Πηγή δημοσίευσης: http://www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου