Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Διάλεξη-Εισήγηση ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΥΛΑΚΟΥΔΗ το ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Οκτώβρη στο Δημαρχείο Αξιούπολης στα πλαίσια του Λαϊκού Πανεπιστημίου Παιονίας! ΘΕΜΑ: «Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός μας ποιητής » !






Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Για μια ακόμη χρονιά το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Παιονίας Κιλκίς με τιμά, προσκαλώντας με ως εισηγητή σε Διαλέξεις της Θεματικής Ενότητας «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ  19ος-20ος αιώνας » .
Θα ήθελα λοιπόν να σας προσκαλέσω στην πρώτη μου διάλεξη για τη φετινή χρονιά, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Οκτώβρη και ώρα 6μ.μ. στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Αξιούπολης ( 2ος όροφος ) .

Το θέμα της διάλεξης-εισήγησης μου είναι « Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός μας ποιητής ». Θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα.
 Η ζωή, η ιδεολογία, η προσωπικότητα, η ποιητική και η εν γένει παρουσία του μεγάλου Επτανήσιου ποιητή μας, θα μας απασχολήσουν.



Στόχος μου να φωτίσω άγνωστες πτυχές του Διονυσίου Σολωμού, του ανθρώπου που καθιερώθηκε ως ο εθνικός μας ποιητής, συνθέτοντας τον Ύμνο Εις την Ελευθερία, τους Ελεύθερους Πολιορκημένους, τον Πόρφυρα, τον Κρητικό και πληθώρα άλλων σπουδαίων έργων. Έτσι λοιπόν ο λόγιος Σολωμός, ο λογοτέχνης Σολωμός, ο πατριώτης και δημοτικιστής Σολωμός και κυρίως ο άνθρωπος Σολωμός θα μας απασχολήσουν.
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που σημάδεψε όχι μόνο  τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία αλλά και τον Ελληνισμό γενικότερα.
Η παρουσία σας και κυρίως οι προβληματισμοί, οι παρατηρήσεις και η κριτική σας θα τιμήσουν γι’ακόμη μια φορά ιδιαίτερα τόσο εμένα, όσο και το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Παιονίας, που αποτελεί πλέον έναν ξεχωριστής σημασίας φορέα πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Δημήτριος Χ. Παυλακούδης ,
Φιλόλογος- Msc Μεσαιωνικής Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου