Ο Λευκός Πύργος με το τραμ, ιππήλατο από το 1893 ώς το 1907, μηχανοκίνητο στη συνέχεια, να περνάει από μπροστά του. Η Καμάρα (Αψίδα του Γαλερίου) στις αρχές του περασμένου αιώνα με φόντο τα διώροφα της Εγνατίας, να μοιάζουν κρεμασμένα πάνω της. Το γαλεριανό ανάκτορο στην πλατεία Ναυαρίνου, όταν ακόμη γειτόνευε με ένα τζαμί. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου μετά τη μεγάλη πυρκαγιά.
Την ιστορία των μνημείων της Θεσσαλονίκης και μαζί τη γοητευτική και πολυδιάστατη διαδρομή της πόλης μέσα στο χρόνο αφηγούνται σπάνιες
φωτογραφίες και καρτ ποστάλ που παρουσιάζονται σε μία καινούργια έκθεση. Πρόκειται για την έκθεση «Μνημεία της Θεσσαλονίκης μέσα στο χρόνο…», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου (19.30) στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, πλατεία Ιπποδρομίου).
Στους χώρους του ΚΙΘ παρουσιάζονται εικόνες μνημείων από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας της πόλης, με βασικό κριτήριο τη συνέχεια της ύπαρξής τους για αιώνες, από την ημέρα της κατασκευής τους έως και σήμερα. Πρωταγωνιστής ο Λευκός Πύργος, φωτογενής και πολυφωτογραφημένος στο πέρασμα των δεκαετιών και γι' αυτό πολύτιμος «μάρτυρας» των αλλαγών που υπέστη η φυσιογνωμία της πόλης αλλά και των ιστορικών εξελίξεων. Τα υπόλοιπα μνημεία είναι: από την αρχαία περίοδο (ελληνιστική – ρωμαϊκή) η Αρχαία Αγορά, η Καμάρα, το Ανακτορικό Συγκρότημα και η Ροτόντα. Από τη βυζαντινή περίοδο τα Τείχη, ο ναός του Αγίου Δημητρίου και ο ναός της Αγίας Σοφίας. Και από την οθωμανική περίοδο το Διοικητήριο, το κτίριο της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής, το Bey Hamam (Λουτρά Παράδεισος) και το Γενί Τζαμί.
Η έκθεση αποτελείται από 11 μπάνερ, καθένα από τα οποία αφηγείται την ιστορία κάποιου μνημείου. «Σκοπός ήταν να περιγραφεί και το ίδιο το μνημείο, αλλά με τη σειρά του μέσα από φωτογραφίες και καρτ ποστάλ να αφηγηθεί την ιστορία της πόλης γύρω από αυτό. Μέσα στο χρόνο παρακολουθούμε τις περισσότερες φορές και την αλλαγή χρήσης του μνημείου», εξηγεί η ιστορικός Ευγενία Δραγούμη, που επιμελήθηκε την έκθεση με την αρχαιολόγο Ελένη Τσιομπανούδη, υπάλληλοι και οι δύο ΚΙΘ. «Μέσα από τις εικόνες και τα σύντομα συνοδευτικά κείμενα καλούμε τον επισκέπτη να δει την πόλη όπως εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο. Πολλές φορές θα δει κανείς μνημεία που γνωρίζει πολύ καλά μέσα από την καθημερινότητά του, θα έχει όμως την ευκαιρία να παρατηρήσει άγνωστες πτυχές από τη ζωή αυτών των μνημείων».
Το αρχειακό και φωτογραφικό υλικό προέρχεται κατά βάση από το πλούσιο αρχείο του ΚΙΘ και από τις ιδιωτικές συλλογές των Ιωάννη Μέγα, Γεωργίου Πατιερίδη και Αννας Θεοφυλάκτου. Οι σύγχρονες φωτογραφίες των μνημείων προέρχονται από το αρχείο του Βλάση Βλασίδη, επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η άδεια χρήσης των φωτογραφιών αυτών δόθηκε από τις αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων, οι οποίες εκχώρησαν τις κατόψεις των μνημείων.
Παράλληλα σε προθήκες στο χώρο θα παρουσιάζονται παλιά περιοδικά με πληροφορίες και εικόνες από την παλιά Θεσσαλονίκη. Η έκθεση στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Θα διαρκέσει ώς τις 17 Φεβρουαρίου 2013. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 8.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00. Σάββατο - Κυριακή 10.00 - 14.00.
ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ
Πηγή δημοσίευσης : www.agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου