Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

9+1 πόλεις που δεν υπήρχαν πριν το 1960!



Δημιουργήθηκαν από τις ανάγκες του ανθρώπου είτε για επιβίωση είτε για εκμετάλλευση φυσικών πόρων είτε για παραθερισμό, μετά το 1960.
Μιλάμε για πόλιες, που μέσα σε δύο ή τρεις γενιές δημιουργήθηκαν σχεδόν από το τίποτα για να είναι σήμερα τεράστια πληθυσμιακά κέντρα και σημαντικά γρανάζια της οικονομικής ανάπτυξης.

1. Incheon, Νότια Κορέα - Βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα και έχει πληθυσμό περίπου 3 εκατομμύρια. Σήμερα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη Νότια Κορέα. Το 1994, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, αποφάσισε να προβεί σε ένα τολμηρό σχέδιο για την ανάκτηση του εδάφους από τη θάλασσα ανοικτά των ακτών Incheon και να οικοδομήσει τη μεγαλύτερη τεχνολογική πόλη του κόσμου. Με προβλεπόμενο κόστος 40 έως 50 δισεκατομμύρια δολάρια, η πόλη έχει εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης το 2020 και ελπίζει να φιλοξενήσει μέχρι και μισό εκατομμύριο κατοίκους.


2. Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Το 1971, το Ντουμπάι ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το πετρέλαιο που ανακαλύφθηκε στην περιοχή έμελλε να αλλάξει τη γεωγραφική άποψη της περιοχής μια για πάντα. Σε μια περίοδο 40 ετών, ο πληθυσμός διογκώθηκε από μερικές χιλιάδες σε πάνω από 1,5 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ η πόλη απέκτησε τεχνητά νησιά, το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο, πολυτελή ξενοδοχεία, υπερκαταστήματα, κι όλα αυτά μετά το 2000.



3. Νάβι Μουμπάι, Ινδία - Η Βομβάη δεν μπορούσε να αντέξει κι άλλον πληθυσμό κι έτσι, το 1972 δημιουργήθηκε η Navi Mumbai σε ένα νησί, λίγο πιο έξω από τις ινδικές ακτές για να αναπτυχθεί στη συνέχεια στην ηπειρωτική χώρα, ακριβώς απέναντι από τη Βομβάη. Σήμερα έχει περίπου 1,2 εκατομμύρια κατοίκους.

4. Ντόχα, Κατάρ - Οπως το Ντουμπάι, έτσι και το Κατάρ ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1971. Μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου έφεραν δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα, τόσο πολύ, μάλιστα, που το περιοδικό Forbes ονόμασε το Κατάρ ως το πλουσιότερο έθνος στον κόσμο. Η Ντόχα δημιουργήθηκε το 1963 και έκτοτε έχει αυξηθεί σε μέγεθος, ενώ τώρα στεγάζει ένα εκατομμύριο κατοίκους.



5. Abuja, Νιγηρία - Το 1960 η Νιγηρία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο, για 10 χρόνια ταλαιπωρήθηκε από τα δεινά του πολέμου, όμως στις αρχές της δεκαετίας του '90 ιδρύθηκε η Abuja και σηματοδότησε την απαρχή μιας νέας ζωής για τους κατοίκους, που αριθμούν περί τα 3 εκατομμύρια.

6. Astana, Καζακστάν - Μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ κραταιάς ΕΣΣΔ, το Καζακστάν ανεξαρτητοποιήθηκε και η κυβέρνηση για γεωπολιτικούς λόγους αποφάσισε να πάρει την πρωτεύουσα από το Αλμάτι και να την μεταφέρει στην νεότευκτη Αστάνα, που σήμερα φιλοξενεί 700.000 κατοίκους.



7. Putrajaya, Μαλαισία - Η Κουάλα Λουμπούρ είναι η πρωτεύουσα της Μαλαισίας με πληθυσμό 1,5 εκατομμύριο κατοίκους. Δεν τους σηκώνει όμως και η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα πόλη, λίγα λεπτά έξω από την Κουάλα Λουμπούρ, για να διοικεί από εκεί τη χώρα. Το 1995 δημιουργήθηκε η πόλη της Putrajaya, η οποία έχει σήμερα περίπου 65.000 κατοίκους.

8. Iqaluit, Nunavut, Καναδάς - Το 1971, νότια του Αρκτικού Κύκλου, περίπου 2.000 άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στη νότια ακτή της νήσου Baffin. Οι γηγενείς Ινουίτ ήθελαν ένα δικό τους έδαφος και, το 1999, επίσημα χωρίστηκε από βορειοδυτικά εδάφη του Καναδά και έγινε το κράτος του Nunavut. Δύο χρόνια αργότερα, το Iqaluit επίσημα έγινε η πρωτεύουσα όπου τα τελευταία 10 χρόνια κατοικούν περίπου 7.000 άτομα. Παρά τον μικρό πληθυσμό της, η πόλη Iqaluit καλύπτει πάνω από 750.000 τετραγωνικά μίλια, μια περιοχή μεγαλύτερη και από την πολιτεία της Αλάσκα.



9. Sandouping, Κίνα - Η περιοχή γύρω από το Sandouping ήταν γνωστή σαν Huangniupu μέχρι το 1984. Η κινεζική κυβέρνηση δημιούργησε την πόλη για να στεγάσει τους 40.000 εργαζομένους που θα έχτιζαν το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών, το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη γη, δημιουργώντας ουσιαστικά μια νέα πόλη.

10. King Abdullah Economic City, Σαουδική Αραβία - Η μοναδική πόλη που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και βρίσκεται στα... σκαριά. Ο βασιλιάς Αμπντάλα έχει ένα μεγάλο όραμα για μια πόλη του μέλλοντος στην Ερυθρά Θάλασσα, περίπου μία ώρα μακριά από την πόλη της Τζέντα. Με ένα εκτιμώμενο κόστος 100 δισ. δολαρίων, η πόλη αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 και να φιλοξενήσει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους.




ΠΗΓΗ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: http://www.newsonly.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου