Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Σουλτς:"O κ. Τσίπρας πλανάται εάν πιστεύει ότι μπορεί να διώξει την τρόικα και οι Ευρωπαίοι θα χρηματοδοτήσουν παρόλα αυτά τις προεκλογικές του υποσχέσεις. "



Προειδοποίηση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μέσω συνέντευξής του στη Welt am Sonntag, στην οποία υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας πλανάται εάν πιστεύει ότι μπορεί να διώξει την τρόικα και οι Ευρωπαίοι θα χρηματοδοτήσουν παρόλα αυτά τις προεκλογικές του υποσχέσεις.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο κ. Σουλτς συνέστησε στον Έλληνα πρωθυπουργό να μην θέσει εν αμφιβόλω τους συμπεφωνημένους με τους πιστωτές κανόνες ή να τους καταργήσει μονομερώς. «Αντί να επιμένει σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, θα έπρεπε να συζητήσει μαζί μας πώς μπορούν να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα».
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αποκαλύπτει ότι κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει τις φραστικές επιθέσεις εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου Α. Μέρκελ.

Όπως δηλώνει ο κ. Σουλτς μια τέτοια συμπεριφορά θα ήταν «κοντόφθαλμη» δεδομένου ότι και η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει εντέλει να παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα. Αναφορικά με τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης ο Μάρτιν Σουλτς σημειώνει ότι δεν τα έχει «διακρίνει ακόμη πλήρως» αλλά πιθανώς εδώ να έγκειται η ευκαιρία για να χαραχτεί από κοινού μια «εποικοδομητική πορεία».
«Η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν διαθέτει και τη μεγαλύτερη εμπειρία. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει ακόμα πρώτα να προσανατολιστεί. Έμεινα έκπληκτος με το πόσο άνετα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε ως επικεφαλής μίας ριζοσπαστικής Αριστεράς σε έναν συνασπισμό, ο οποίος βρίσκεται δεξιά από την «Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Πρόκειται για μία αξιοσημείωτη ιδεολογική ευελιξία» τονίζει ο κ. Σουλτς στην εφημερίδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Προσθέτει ότι «ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκει σε κανένα άλλο κόμμα τόσο μεγάλη στήριξη στη ριζοσπαστικότητα -με την οποία ένα κομμάτι του κόμματός του απορρίπτει τις έως τώρα συμφωνίες με την Ευρώπη- όση στους ΑΝΕΛ», για να συμπληρώσει: «Ένας συνασπισμός με τους ακροδεξιούς της Χρυσής Αυγής μάλλον θα πήγαινε πολύ μακριά. Το γεγονός όμως ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε έναν συνασπισμό με ένα κόμμα το οποίο είναι καθαρά φιλοευρωπαϊκό και σοσιαλδημοκρατικό, όπως το Ποτάμι, σίγουρα είναι ένα αξοσημείωτο βήμα για ένα αριστερό κόμμα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ευρώπη θα έπρεπε να φοβάται τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Σουλτς δηλώνει ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται, αλλά να προετοιμαστεί ότι την περιμένουν σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Και η Αθήνα όμως πρέπει να περιμένει σκληρές διαπραγματεύσεις» και ότι δεν είναι μόνο οι Γερμανοί, οι οποίοι κοιτάζουν με σκεπτικισμό τις εξελίξεις στην Αθήνα, αλλά το σύνολο της ΕΕ. «Ο κ. Τσίπρας τα βάζει με πολλούς, εάν καταγγείλει μονομερώς τους κανόνες. Πώς μπορείς να εξηγήσεις στους Πορτογάλους, τους Ισπανούς ή τους Ιρλανδούς που υλοποίησαν επώδυνες μεταρρυθμίσεις μια ξεχωριστή μεταχείριση της Αθήνας; Μπορεί σε κάποιους να "περνάει" καλά το να χτυπάς τους Γερμανούς - αλλά είναι επίσης κοντόφθαλμο και δεν μας πάει μπροστά».

Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο μεγάλα θεωρεί ο κ. Τσίπρας τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, επισημαίνει: «Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι υπάρχουν περιθώρια, αλλά ότι και αυτά έχουν όρια. Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να θέσει υπό έλεγχο τα φαντάσματα που κάλεσε. Τα περιθώρια θα εξαρτώται από αν θα το καταφέρει. Έχει πολλή δουλειά μπροστά του στο ίδιο του το κόμμα και με τον κυβερνητικό εταίρο, τον οποίο επέλεξε».

Στάση αναμονής από τη γερμανική κυβέρνηση

Η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμη σε οριστικά συμπεράσματα για τις προθέσεις της Αθήνας. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε το Σάββατο ότι θα περιμένει μαζί με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους να δει τα σχέδια που θα τους παρουσιάσει η νέα ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung κύκλοι της καγκελαρίας εκφράζουν όμως την έκπληξη τους ότι Ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο κ. Σουλτς, επισκέπτονται εσπευσμένα την Αθήνα, καθώς συνήθως είναι οι νέοι πρωθυπουργοί αυτοί που επισκέπτονται τις Βρυξέλλες.
Σε άλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδας αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ είναι αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με κύκλους του κ. Γιούνκερ, η «φρικτή ρητορική των Αθηνών» δεν σημαίνει ότι ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πρόθυμος να διεξάγει εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο βοήθειας το οποίο θα συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως το καλοκαίρι.
ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: http://www.huffingtonpost.gr/2015/02/01/schulz-tsipras_n_6589062.html?1422799570&utm_hp_ref=greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου