Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Από τις πιο σοβαρές και προοδευτικές φωνές εντός της κυβέρνησης:"Υπέρ της ένταξης μεταναστών στην ΕΛ.ΑΣ. ο Γ. Πανούσης!"



Υπέρ της ένταξης μεταναστών στην ΕΛ.ΑΣ. τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης σε χαιρετισμό που απηύθυνε χθες σε συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών. Συγκεκριμένα, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) ο κ. Πανούσης εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να εισαχθούν στην ΕΛ.ΑΣ. Πομάκοι, Ελληνες Ρομά, ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, καθώς και μετανάστες.

«Σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία απαιτείται πολυπολιτισμική αστυνομία. Στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να ενταχθούν εκπρόσωποι διαφόρων ομάδων που είχαν στο παρελθόν αποκλειστεί, όπως Ρομά, Πομάκοι Ελληνοπόντιοι και μετανάστες», δήλωσε ο κ. Πανούσης και προσέθεσε ότι «όταν πρέπει να αστυνομεύεις μια περιοχή με ειδική δημογραφική σύνθεση, πρέπει να μπορείς να καταλαβαίνεις τι ακριβώς συμβαίνει εκεί».


Ερωτηθείς σχετικά με το ποσοστό επί του συνόλου των εισακτέων που θα αφορά μετανάστες και μειονοτικές ομάδες ο κ. Πανούσης απάντησε ότι αυτό θα διαμορφωθεί γύρω στο 5%.

Το θέμα είχε τεθεί προς συζήτηση για πρώτη φορά το 2005 με πρωτοβουλία της ΠΟΑΣΥ και έκτοτε επανέρχεται στο προσκήνιο με διαφορές αφορμές. Τον Μάιο του 2008, για παράδειγμα, σχετική πρόταση προς τον τότε αρχηγό της αστυνομίας κ. Βασ. Τσιατούρα είχε καταθέσει ο πρώην επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ιαν Μπλερ, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα.

Το θέμα είχε εκ νέου συζητηθεί τον Μάιο του 2009, με αφορμή επεισόδια που είχαν προκαλέσει μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας όταν αστυνομικός φέρεται να είχε καταστρέψει ένα Κοράνι, κατά τη διάρκεια σωματικού ελέγχου αλλοδαπού.

Επιφυλάξεις

Τα τελευταία έτη, τόσο το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. όσο και η πλειονότητα του αστυνομικού προσωπικού αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα μια ενδεχόμενη ένταξη στο σώμα αλλοδαπών και ατόμων από μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού. Κατά τα λοιπά, ο κ. Πανούσης επανέλαβε μιλώντας χθες στο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ την ανάγκη συμφιλίωσης αστυνομίας - πολίτη και διευκρίνισε ότι από την προσεχή Δευτέρα θα τεθούν σε εφαρμογή θέματα αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ.



ΠHΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: www.kathimerini.gr/803272/article/epikairothta/politikh/yper-ths-enta3hs-metanastwn-sthn-elas-o-g-panoyshs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου