Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Στο Eurogroup πάει ο υπουργός, όχι ο σταρ!



ΤΟΥ  ΓΙΩΡΓΟΥ  ΚΑΡΕΛΙΑ
Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να διαβεβαίωνε, σε ανύποπτο χρόνο, ότι δεν θα γίνει «ποτέ, ποτέ, ποτέ» πολιτικός (εδώ), αλλά έγινε. Δεν στεκόμαστε σ' αυτήν την ανακολουθία του, είναι ήσσονος σημασίας. Θα κριθεί από την πολιτική του δράση.
Μέχρι τώρα, στις 15 μέρες που ασκεί εξουσία, ο νέος υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να συνδυάσει τον πολιτικό (που είναι πλέον) και τον σταρ (που πάει να γίνει). Η συνεχής έκθεση στη δημοσιότητα, που δεν εξυπηρετεί πάντα τον βασικό σκοπό, μπορεί να αποβεί αρνητική. Γιατί όταν μιλάς συνεχώς και παντού, μπορεί να πεις και κάτι παραπάνω, που σε φέρνει σε αντίθεση με εν δυνάμει συμμάχους σου (ένα παράδειγμα εδώ).
Στο Eurogroup της Τετάρτης, 11 Φεβρουαρίου 2015, όπου πιθανότατα θα κριθούν τα πάντα, δεν θα πάει ο σταρ Βαρουφάκης, αλλά ο υπουργός Βαρουφάκης. Ο σταρ Βαρουφάκης κάνει το κομμάτι του ανά τον κόσμο. Έγινε σταρ επειδή έγινε υπουργός και θα παραμείνει σταρ, έστω για λίγο, όταν φύγει από υπουργός και αρχίσει ξανά την τουρνέ του στον κόσμο.

Ο υπουργός Βαρουφάκης διαπραγματεύεται για όσους θα μείνουν εδώ. Και η διαπραγμάτευση αυτή πρέπει να γίνεται με πολιτικούς όρους και όχι για την εξυπηρέτηση (και) των αναγκών της θεαματικής πλευράς της πολιτικής. Ο πολιτικός Βαρουφάκης, που απάντησε «ουάου», όταν ο Ντάισελμπλουμ του είπε «μόλις σκότωσες την τρόικα», συνεχίζει να συναντάται με τους «υπαλλήλους της τρόικας» (εδώ και εδώ), και καλά κάνει. Ο σταρ Βαρουφάκης τους έχει ήδη «σκοτώσει».
Αύριο, στο Eurogroup, δεν υπάρχουν περιθώρια για σταριλίκια. Θα είναι ο υπουργός Βαρουφάκης. Δεν θα είναι ο σταρ Βαρουφάκης. Ούτε καν ο οικονομολόγος Βαρουφάκης, ο οποίος στο παρελθόν έχει πει τα πάντα. Εκεί, στο τραπέζι των Βρυξελλών, ο υπουργός Βαρουφάκης θα διαπραγματευθεί για όλους τους Ελληνες. Και για όσους τον ψήφισαν και για τους υπόλοιπους. Και χαίρομαι που ο ίδιος το είπε στην ομιλία του στη Βουλή.
Ο υπουργός Βαρουφάκης υποχρεούται να έχει ως γραμμή άμυνας το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν δικαιούται να πει το «ναι» ή το «όχι» με κριτήριο τη δικαίωση των οικονομικών θεωριών του. Και, κυρίως, ο πολιτικός Βαρουφάκης -όσο είναι ακόμα πολιτικός- πρέπει να διαπραγματευθεί, με στόχο να φέρει αποτέλεσμα και όχι, αν δεν φέρει, να βγει έξω και να ηρωοποιηθεί. Τα σταριλίκια πρέπει να σταματήσουν την ώρα που θα μπαίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων.
Ο υπουργός Βαρουφάκης -όσο ακόμη είναι υπουργός- πρέπει να έχει κατά νου ότι στην ιστορία έχουν καταγραφεί οι πολιτικοί που έφεραν αποτέλεσμα για τη χώρα τους. Οι λογάδες και οι φιγουρατζήδες απόλαυσαν την πρόσκαιρη δημοσιότητα και ηρωοποίηση, αλλά στη συνέχεια ξεχάστηκαν.
Ο πολιτικός Βαρουφάκης πρέπει να γνωρίζει ότι μια απόφασή του θα επηρεάσει τη ζωή δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων και όχι μόνο όσων ψήφισαν εκείνον και το κόμμα του. Θα επηρεάσει τη ζωή όσων θα μείνουν εδώ για πάντα, με ή χωρίς ευρώ.



ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=39437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου