Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Ένα κεράκι στη μνήμη του Γιώργου Ιωάννου: 30 χρόνια από τον θάνατό του



Το Underground Εντευκτήριο, ο χώρος εκδηλώσεων του ομώνυμου λογοτεχνικού περιοδικού (Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη, περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως), ξανανοίγει μετά από δύο χρόνια ‘σιγής’ και ανάβει «Ένα κεράκι στη μνήμη του Γιώργου Ιωάννου: Τριάντα χρόνια από τον θάνατό του», προβάλλοντας, την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, ώρα 7:30 μ.μ., ταινίες με και γιατον συγγραφέα Γιώργο Ιωάννου. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που θα προβληθεί προέρχεται από το Αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, και ένα μικρότερο από τα κατάλοιπα του συγγραφέα (ο οποίος είχε καταγράψει κατά τη μετάδοσή τους μερικά τηλεοπτικά προγράμματα που τον αφορούσαν), γι’ αυτό και αποκτά χαρακτήρα ντοκουμέντου.
Διάρκεια προβολών περί τις 3 ώρες (με ενδιάμεσο διάλειμμα).
Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων: 2310 279607, ώρες 12.00 - 14.00 και 19.00 - 21.00, από τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου.
Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί, την ίδια ώρα, τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, ανάλογα με το ενδιαφέρον του κοινού.

O τηλεοπτικός φακός αγάπησε τον Ιωάννου, κι εκείνος ανταπόδωσε αυτήν την αγάπη. Έτσι, διασώζεται σε μια σειρά τηλεοπτικών προγραμμάτων να μιλάει για το νέο, κάθε φορά, βιβλίο του, για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (τις δύο πόλεις στις οποίες μοίραζε τη ζωή του), για τους στίχους του που μελοποιήθηκαν, για το ελληνικό παραμύθι. Ξεναγεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και στην αρχαία αγορά, όπου, όπως λέει, διάβασε «σχεδόν όλο τον Πλούταρχο». Η κάμερα τον απαθανατίζει στη γειτονιά του, τα Εξάρχεια, αλλά και στην Ομόνοια, ανάμεσα στους περαστικούς, τους επαρχιώτες, τους κάθε λογής ένστολους, τους ξένους, κι αυτούς που ‘αναδύονται’ από τον σταθμό του υπόγειου τραίνου. Τον καταγράφει επίσης να περιηγείται την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης και να μιλάει με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, παιδί προσφύγων ο ίδιος.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη (20.11.1927), ο Ιωάννου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βιοπορίστηκε ως εκπαιδευτικός της μέσης εκπαίδευσης, ιδιωτικής στην αρχή και κατόπιν δημόσιας. Μολονότι πρωτοεμφανίστηκε ως ποιητής (Τα χίλια δέντρα, 1963), καθιερώθηκε ως πεζογράφος με σημαντικό έργο (μεταξύ άλλων: Η σαρκοφάγος, Η μόνη κληρονομιά, Το δικό μας αίμα, Για ένα φιλότιμο, Επιτάφιος θρήνος, Καταπακτή, Η πρωτεύουσα των προσφύγων). Έγραψε ακόμη θέατρο, δοκίμια, συνέλεξε και εξέδωσε ανθολογίες λαϊκών παραμυθιών, δημοτικών τραγουδιών και ιστοριών του Καραγκιόζη, μετέφρασε έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και εξέδιδε το περιοδικό Φυλλάδιο, το οποίο έγραφε εξ ολοκλήρου ο ίδιος.Πέθανε στην Αθήνα στις 16.2.1985.
Το περιοδικό Εντευκτήριο έχει τιμήσει τέσσερις φορές τον Ιωάννου: ήδη το τεύχος 2 (1988) περιείχε τις «Σελίδες για τον Γιώργο Ιωάννου» (πρώτο αφιέρωμα του περιοδικού σε συγγραφέα), με ανέκδοτο σενάριο του συγγραφέα και κείμενα των Γιώργου Κορδομενίδη, Κώστα Τσιβιλίκα, Αρλέτας, Βαγγέλη Χεκίμογλου και Κατερίνας Καριζώνη και Παν. Μουλλά.
Επίσης, στο τεύχος 10 (1990, με κείμενα Γ. Ιωάννου, Έλενας Χουζούρη και Γιάννη Καρατζόγλου), στο τεύχος 33 (1995, με κείμενα Γ. Ιωάννου, Περικλή Σφυρίδη, Γιώργου Κεχαγιόγλου) και στο τεύχος 68 (2005, με κείμενα Γ. Ιωάννου, Αντιγόνης Βλαβιανού, Τάκη Χατζόπουλου, Μαρίας Κέντρου-Αγαθοπούλου, Γ. Κορδομενίδη, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νίκου Μπακόλα, Αλέξιου Σαββάκη, Κώστα Λογαρά, Αναστασίας Νάτσινα, Γεράσιμου Δενδρινού).
Τέλος, το νέο τεύχος του περιοδικού (τχ. 106), που θα κυκλοφορήσει την πρώτη ημέρα των προβολών, περιλαμβάνει το cd «Ο Γιώργος Ιωάννου διαβάζει πεζογραφήματά του», η παραγωγή του οποίου κατορθώθηκε με χορηγία των Εκδόσεων Κριτική.

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ : www.parallaximag.gr/agenda/events/ena-keraki-sti-mnimi-toy-giorgoy-ioannoy-30-hronia-apo-ton-thanato-toy#sthash.F6sIonRR.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου