Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

" Hospes hostis vs homo horribilis; " Της Ευφροσύνης Παυλακούδη


Δουλευεις και ξαφνικα σου στέλνουν μηνυμα "θα εχεις δει φανταζομαι για το περιστατικο στο Λονδινο...". Ο χρόνος σταματά. Ταχυπαλμια. Ψελλιζεις πανικοβλητη "οχι, οχι παλι!". Διαβάζεις για τρομοκρατικα χτυπήματα. Στέλνεις  μηνύματα σε φίλους κι αγαπημένους. Είναι όλοι καλά κι ασφαλείς. Από το άγχος και τα νεύρα σου, ξεσπας βουβα σε κλαμματα.

Σκεφτεσαι: τριτο τρομοκρατικο χτυπημα στην Αγγλια σε διαστήμα 3 μηνων (22/3 Λονδινο, 22/5 Μάντσεστερ, 4/6 Λονδινο). Ξανά ο τρόμος στη βρετανική πρωτεύουσα, ξανά η αστυνομία λειτούργησε ταχύτατα, ξανά γύρος δηλώσεων καταδικης των τρομοκρατικων επιθέσεων.
Déjà vu. Δυστυχώς.

Η ισχύς της τρομοκρατίας δεν αποτυπώνεται μόνο στο χτύπημα, αλλά και στα επακόλουθα, αφού επιδιώκει να δημιουργήσει ανασφάλεια στην κοινωνία. Να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων. Να αποσταθεροποιήσει την καθημερινή ζωή των πολιτών. Και στις 3 περιπτώσεις δε, ειναι ηλιου φαεινοτερο οτι στοχεύει στον δυτικο τρόπο ζωής.
Επιβεβαιώνεται ο χειρότερος εφιαλτης  των σοβαρών αναλυτων: "οι τρομοκρατικες επιθέσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους δεν θα είναι πλέον σποραδικές, αλλά θα επαναλαμβάνονται, είτε από οργανωμένους πυρήνες, είτε από μεμονωμένα άτομα, με μεγαλύτερη συχνότητα".
Στην ελληνική ιντερνετικη κοινότητα ελάχιστη αναφορά των συμβάντων και οι οποιες αναλύσεις βριθουν συναισθηματισμων κι αφορισμων χωρίς να διατυπωνουν ουδεμία πρόταση ή απορία. Μπουρδολογιας το ανάγνωσμα. "Πιάνεις" τον ξενο Τύπο. Εκεί η συζήτηση έχει φουντωσει για τα καλά.  Γίνεται μάλιστα γνωστό ότι νωρίτερα των επιθέσεων, το Ισλαμικό Κράτος είχε απευθύνει έκκληση για χτυπήματα με μαχαίρια και φορτηγακια εναντίον των Σταυροφορων όπως μας αποκαλεί συλληβδην πιστεύουμε, δεν πιστεύουμε στον Χριστό.
Αναρωτιουνται πολλοί κι ευλογως εκτός Ελλάδος: Πώς από τον κλειστό πυρήνα των συνεργατών του Bin Laden και της Al Qaeda φτάσαμε στις δεκάδες χιλιάδες «αλλοδαπούς» μαχητές του ISIS; Οι Ευρωπαίοι που αφήνουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους για να προσχωρήσουν στις τάξεις των τρομοκρατών στη Συρία και στο Ιράκ είναι μη ενσωματωμένοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι; Η αποτυχία της πολυπολιτισμικότητας δημιούργησε τον ισλαμιστικό φονταμενταλισμό; Πώς αντιμετωπιζεις θεσμικα και πολιτικά "μοναχικούς λυκους";
Φυσικα στην ελληνική φεισμπουκικη στρατοσφαιρα αυτά έχουν ήδη απαντηθεί. Με θυμο, οργή και ενίοτε μισαλλοδοξια/συνθηματολογια με πομφολυγες. Hospes hostis vs homo horribilis είναι δυστυχώς το σκηνικό. Τρομάζεις εκ νέου. Από την ευκολία φρικαλεοτητων στην απλουστευση/οικειοτητα ενιοτε της βαρβαροτητας. Αριστεριστες που ξεθαβουν τον ιμπεριαλισμο και φασιστοειδη τύπου "πυξ, λαξ, δαξ" συγκρουονται ανοητως. Δεν μας έφταναν οι λάτρεις της ωμης κι ανεξέλεγκτης βίας, έχουμε και τους ιδεολογικά αγκυλωμενους για να μας "αποτελειωσουν".
Υποψιν σε 4 μέρες είναι προγραμματισμενες οι Βρετανικές εκλογές. Θα επηρεάσουν τα πρωινά σημερινά γεγονότα το εκλογικό αποτέλεσμα; Κι αν ναι, προς ποια κατεύθυνση; Προσωπικά πιστεύω ότι αναμφίβολα θα επηρεάσουν εστω τις διαπραγματευσεις του Brexit μεταξύ Ε.Ε.-Μ. Βρετανίας.
Από 'κει και πέρα πρέπει συνολικά η Ευρώπη να συνέλθει γρήγορα από την ομφαλοσκοπηση και τα μοιρολογια και σε πρώτη φάση να συνεργαστεί εναντιον της ισλαμικης τρομοκρατιας σε 3 επίπεδα, στενοτατα:
α) Στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών, Αντιτρομοκρατικων, Μυστικών και μη. Υπάρχουν -περιεργως ακόμα- αρκετά που μπορούν να γίνουν σε αυτό τον τομέα.
β) Στην αντιμετώπιση της διαδοσης προσκλησεων σε τρομοκρατικα χτυπήματα μέσω Διαδικτύου. Σε αυτό το πεδίο έχει γίνει παραδόξως ελάχιστη δουλειά. Πρέπει εσπευσμενα να γίνει εκτεταμένη έρευνα των ιστοτοπων που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες και ίσως να είναι απαραίτητη και η "παύση" τους με κάποιο τρόπο.
γ) Σε φραγμο/μπλοκαρισμα των οικονομικων δραστηριότητων των τρομοκρατικων πυρήνων κι οργανώσεων. Το πιο δύσκολο κομμάτι ίσως, αλλά όχι ακατόρθωτο ως ένα βαθμό.
Σε κοινωνικό επίπεδο πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να δουν τι ακριβώς πήγε λάθος τόσο στο μοντέλο της πολυπολιτισμικότητας, όσο και στο μοντέλο της ενσωματωσης. Λειτουργησαν; Προφανεστατα όχι. Γιατί; Και πού ακριβώς; Πρέπει να εστιασουν οι ειδικοί και οι πολιτικοι να εξειδικευσουν και να ιεραρχησουν, οχι να αφορισουν στοχοποιωντας συλληβδην ομάδες Ευρωπαίων πολιτών συν τοις αλλοις.
Τελος, ειναι γεγονος οτι η επέκταση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη τροφοδειται από την πολιτική και οικονομική αστάθεια που έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγάλο τμήμα της Μέσης Ανατολής. Ανετραπηκαν καθεστώτα (Αφγανιστάν, Ιράκ και Λιβύη), αμφισβητουνται αλλου (Συρια), αλλά δεν εχουν εδραιώθει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Μην γελιομαστε λοιπόν,  πέραν των στρατιωτικών χτυπηματων στο Ισλαμικό Κράτος επειγει εξισου και η δρομολογηση μιας μετάβασης σε μια υποτυπωδη εστω "κανονικότητα" στην περιοχή.
Πρέπει να υπάρξει ταχύτατα συντονισμος δράσεων (αστυνομικων, στρατιωτικων) και πολιτικης συμφωνίας σε μια κοινή βάση για έναν οδικό χάρτη προς μη ευκαιριακες λύσεις.

ΠΗΓΗ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου