Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

ΣΗΜΕΡΑ το μουσικό σχήμα ΛΩΞΑΝΤΡΑ μας ταξιδεύει στον κόσμο της Ανατολής στη Μαύρη Τρύπα(ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ)Η Μαύρη Τρύπα παρουσιάζει τους
ΛΩΞΑΝΤΡΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014
ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ, (ΛΑΔΑΔΙΚΑ)

Το μουσικό σχήμα «Λωξάντρα» γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μουσικές του αφετηρίες και αναζητήσεις η αστική μουσική παράδοση των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, (Meyhane-Καφέ Αμάν), η τσιγγάνικη μουσική παράδοση, η δημοτική μουσική της Ελλάδας, η κλασική Οθωμανική και νεότερη αστική και λαϊκή μουσική της Τουρκίας, οι ήχοι του αραβικού κόσμου, η σεφαραδίτικη μουσική και τα μουσικά ιδιώματα των Βαλκανίων.

Ιχνηλατώντας τις μουσικές αυτές το πρώτο album του σχήματος κυκλοφορεί το 2006 με τίτλο «σχεδόν όπως παλιά…», album που το 2011 κυκλοφορεί και στην Τουρκία ( “Almost like in the Past”, Eterna Productions) ενώ στις αρχές του 2012 εκδίδεται η πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «Μεϋχανέ – Καφέ Αμάν». H παραγωγή αυτή θα σκαρφαλώσει στην 8η θέση του World Music Chart of Europe (Σεπτέμβριος 2012) ενώ το κομμάτι «Τα ψαράδικα» θα επιλεγεί για να συμπεριληφθεί στο cd album του πολύ γνωστού περιοδικού παραδοσιακής και ethnic μουσικής “Folk Roots”.


Η «Λωξάντρα» έχει στο ενεργητικό πολυάριθμες συνεργασίες με διακεκριμένους μουσικούς της παραδοσιακής –και όχι μόνο- μουσικής όπως επίσης και εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2010 «έντυσε» μουσικά και ζωντανά επί σκηνής, την πολύ επιτυχημένη παράσταση του ΚΘΒΕ «Λωξάντρα» που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου.

Το τέλος του 2014 βρίσκει τη «Λωξάντρα» σε δημιουργικό μετασχηματισμό. Με νέα μέλη στη σύνθεσή της και καινούργιο album στα σκαριά, με φρέσκες μουσικές ιδέες -γνωστά κομμάτια της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής ενορχηστρωμένα με κλασικό ή «πειραγμένο» τρόπο αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του σχήματος πάντα στα ίχνη των μουσικών δρόμων της ανατολής- με διάθεση ανοίγματος σε νέα ρεύματα και δημιουργικές δοκιμασίες, γίνεται μια «Λωξάντρα» που ταξιδεύει μουσικά στο χώρο και το χρόνο, σμίγοντας την ανατολή με τη δύση, το κλασικό με το πειραματικό, το παλιό με το σύγχρονο.

Μέλη της Λωξάντρας είναι οι μουσικοί Νίκος Αγγούσης: κλαρίνο, Φοίβος Αποστολίδης κρουστά, Ρία Ελληνίδου: τραγούδι, Θανάσης Κουλεντιανός: κανονάκι, Λουκάς Μεταξάς: ηλ. μπάσο, Μάκης Μπακλατζής: βιολί/τραγούδι, Δημήτρης Παναγούλιας: κρουστά, Κυριάκος Ταπάκης: ούτι.

INFO
Ζωντανή Μαύρη Τρύπα
Βαίου 5, Πλατεία Μοριχόβου, Λαδάδικα
Ώρα έναρξης: 22:00
Τηλ κρατήσεων: 2310510081
Εισιτήριο θεάματος: 7€ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: http://www.kulturosupa.gr/index.php/musicmania/lwxandra-tripa-6931/#.VLlRRyyhTct

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου