Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014

Η… άγνωστη γιορτή του πατέρα!
Μπορεί να μην είναι γνωστή στο ευρύτερο κοινό, ωστόσο και η μέρα αυτή δικαιούται τη θέση της στο πάνθεον των παγκόσμιων ημερών. Η Γιορτή του Πατέρα, προς τιμήν του αφανούς ήρωα της οικογένειας, γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, για φέτος σήμερα Κυριακή 15 Ιουνίου.
Η Γιορτή του Πατέρα φιλοδοξεί να κλέψει λίγη από τη δόξα της αντίστοιχης Γιορτής της Μητέρας τον Μάιο, αλλά και να υποδηλώσει κάτι που συχνά ξεχνιέται: την αξία του πατρικού ρόλου για την οικογένεια.
Σύμφωνα με τη Wikipedia, η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έγινε στις 5 Ιουλίου του 1908 στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη τραγωδία του Μόνονγκα λίγους μήνες πριν.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη μέρα δεν έλαβε ιδιαίτερης προσοχής. Δύο χρόνια αργότερα η Σονόρα Ντοντ από το Σποκέιν της Ουάσινγκτον, μη γνωρίζοντας τίποτα για τη διοργάνωση της Κλέιτον, πραγματοποίησε Γιορτή του Πατέρα προς τιμήν του πατέρα της, που υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφύλιου πολέμου, και προς τιμήν των υπόλοιπων βετεράνων πατέρων του συγκεκριμένου πολέμου. Το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες εκδόθηκε ωστόσο αρκετά χρόνια αργότερα το 1966 από τον Λίντον Τζόνσον και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως ημέρα του πατέρα.
Στην Ελλάδα για τα δικαιώματα των πατέρων μάχεται ο Σύλλογος για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια.
Ο Σύλλογος διεκδικεί τη συνταγματική κατοχύρωση του πατρικού ρόλου, την ανάδειξη του ρόλου του πατέρα στην οικογένεια και την κοινωνία, την από κοινού επιμέλεια των παιδιών σε περιπτώσεις διαζυγίου και την καθιέρωση των ίδιων εργασιακών συνθηκών για μητέρες και πατέρες.
Εκδήλωση για τη Γιορτή του Πατέρα διοργανώνει σήμερα, στις 6 μ.μ., στο πάρκο Φλοίσβου, στο Παλαιό Φάληρο ο Σύλλογος για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια.


ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου