Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Άρθρο του Δ.Παυλακούδη: " Η Εθνική Αντίσταση και το στοίχημα της Ενότητας των Ελλήνων"



Σήμερα δεν είναι μια τυχαία μέρα…Ή μάλλον καλύτερα πολλοί θα ήθελαν είτε να μη τη θυμηθούμε καθόλου κρυπτόμενοι πίσω από τις θεωρίες συνωμοσίας που μας προβάλλουν κατά κόρον στα ΜΜΕ καθημερινά, ενώ πλείστοι άλλοι βολεύονται από το να την καπηλευτούν όπως οι ίδιοι νομίζουν…

Σαν σήμερα εν έτει 1942 μια ομάδα αποτελούμενη από  Έλληνες αντάρτες σε συνεργασία με 12 κομάντος κατάφερε ένα καίριο πλήγμα ενάντια στη γερμανική λαίλαπα που σκέπαζε την Ελλάδα. Μετά τα μεσάνυχτα της 25ης Νοέμβρη και κατά τις πρώτες ώρες της 26ης  ανατινάχθηκε η γέφυρα του Γοργοποτάμου…
Το μεγαλύτερο ίσως οργανωμένο χτύπημα της αντίστασης των Ελλήνων κατά της ναζιστικής σβάστιγκας...Το πλέον σημαντικό είναι πως το χτύπημα έγινε με τη συνεργασία των δύο μεγαλύτερων οργανώσεων, που κατά τεκμήριο προέρχονταν από αντίπαλες πολιτικά πλευρές…

.
Του ΕΛΑΣ, Εθνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ( στις τάξεις του οποίου ήταν στρατευμένοι και συγγενείς του γράφοντος ), που αποτελούνταν από στελέχη της μαχόμενης Αριστεράς και του ΕΔΕΣ, Εθνικού  Δημοκρατικού  Ελληνικού Συνδέσμου, οργάνωσης που κατά τεκμήριο αποτελούνταν από στελέχη της αντίπαλης πλευράς(δεξιάς).

Από την ιστορία αλλά και από την κατοπινή εξέλιξη των πραγμάτων διδασκόμαστε πως από τη μια ήταν ο Βελουχιώτης και από την άλλη ο Ζέρβας…αντίπαλοι βεβαίως πόλοι και εχθροί-πρωταγωνιστές κατά το δυστυχή…αιματοβαμμένο Εμφύλιο Πόλεμο που ακολούθησε…
Κι όμως το μήνυμα είναι πως οι Έλληνες ενωμένοι αντιμετώπισαν το θεριό και πως τόσο το έπος στα βουνά της Πίνδου την περίοδο 1940-41 όσο και το μεγάλο αγώνα που κορυφώθηκε σα σήμερα στο Γοργοπόταμο ενάντια στους ξένους κατακτητές γράφτηκε με τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ!!!!
Λίγα χρόνια αργότερα εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αλληλο-ξεκληριστήκαν σ’έναν Εμφύλιο Πόλεμο που μας δίχασε και παράλληλα μας δίκασε….να αλληλο-σπαρασσόμαστε….Άλλοι ασφαλώς διδαχθήκαμε ότι κύρια ευθύνη είχε η «κακιά δεξιά και οι κακοί δεξιοί» και άλλοι πως οι « κομμουνιστές » φταίνε γιατί ήθελαν να φέρουν κομμουνισμό στην Ελλάδα….

Αποτέλεσμα ολέθριο!!!!! Ένας λαός στη μέση!!! Χιλιάδες αγωνιστές της Αριστεράς στα ξερονήσια και στις εξορίες…μιας και αυτοί ήταν οι ηττημένοι της ιστορίας. Συλλήψεις, εκτοπίσεις, εκτελέσεις και ο φόρος αίματος…κυρίως των Αριστερών βαρύς!!!
Και η ενότητα;;; Και η ομοψυχία;; Και οι κοινοί αγώνες;;;
Όλα στράφι….Όσο για την πατρίδα…Στο έλεος των ….δήθεν συμμάχων και των ξένων δυνάμεων!
Μετά ήρθαν η φτώχεια, η μετανάστευση, η λογοκρισία, η ερήμωση της υπαίθρου, η αστυφιλία….
Πέρασαν χρόνια και  χρόνια από το Γοργοπόταμο και ο διχασμός  μας έφερε και μια Χούντα με τις ευλογίες των Αμερικανών βεβαίως-βεβαίως.. μέχρις ότου  έλθει το σωτήριον έτος 1982 μ.Χ. και η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου  με το μεγάλο πολιτικό και αγωνιστή Γιώργο Γεννηματά ψήφισαν μαζί με τη Βουλή των Ελλήνων την αναγνώριση της Ενιαίας Εθνικής Αντίστασης του ελληνικού λαού και όρισαν συμβολικά ως Ημέρα Μνήμης και Τιμής την 25η Νοέμβρη…μήπως και θυμηθούμε ως λαός πως κάποτε…παλέψαμε και ενωμένοι….Δίπλα-Δίπλα για την πατρίδα!!!

ΑΣ ΠΑΜΕ όμως και στο ΣΗΜΕΡΑ….

Η πατρίδα μας σ’ένα δύσκολο σταυροδρόμι! Μπροστά σε μια κρίση άνευ προηγουμένου που δυστυχώς μαστίζει όλη την Ευρώπη και ειδικά τον ευρωπαϊκό νότο περισσότερο!
Ο ελληνικός λαός πληρώνει επιπροσθέτως και το τίμημα λάθος πολιτικών και θυσιάζεται εδώ και τρία χρόνια στο βωμό της ΕΞΟΔΟΥ από το αδιέξοδο. Ακόμη και οι κυβερνώντες που εφαρμόζουν το μνημόνιο αμφιβάλλουν για το αν τελικά θα δικαιωθούν οι θυσίες ενός ολόκληρου λαού.
Καθημερινά το φάντασμα της ανεργίας, της ανέχειας και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής πλανάται πάνω από εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά.

Η παιδεία και η υγεία χωλαίνουν περισσότερο από ποτέ, οι φόροι αυξάνονται ολοένα, το κοινωνικό κράτος μοιάζει ιδέα…και όχι πράξη! Τουλάχιστον μια, αν όχι 2 γενιές Ελλήνων θυσιαζόμαστε!!!!
ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ όμως όλων είναι ότι οι πολιτικοί, τα Μ.Μ.Ε. αλλά και εμείς οι ίδιοι στην καθημερινότητά μας….διαιρούμαστε,  διχαζόμαστε και διασπόμαστε όλο και πιο πολύ!!!

Άλλοι μιλούν ακόμη και για κατάλυση της δημοκρατίας, του ιερότερου και πολυτιμότερου αγαθού μιας χώρας. Κάποιοι χαίρονται με την καταστροφή της επιχείρησης του διπλανού τους, μερικοί σφυρίζουν αδιάφορα πιστεύοντας ότι οι ίδιοι δε μπορούν να κάνουν τίποτε και χιλιάδες επενδύουν στην καταστροφολογία.

ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ στις μέρες μας ούτε λόγος!!!! Από τα έδρανα της Βουλής, μέχρι και το τελευταίο καφενείο του πιο μικρού χωριού οι Έλληνες αλληλοσπαράσσονται και αλληλοκατηγορούνται….
Λες και φταίει μόνο το ένα ή το άλλο κόμμα, λες και φταίει μόνο η τάδε ή η δείνα επαγγελματική ομάδα ή λες και μπορεί μόνος του να σώσει τη χώρα ο ένας, ενώ ο άλλος θα την καταστρέψει!!!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ, μάλλον γιατί δεν τη διδαχθήκαμε ΚΑΘΟΛΟΥ!!! Γιατί πέρα από τα σχολικά θρανία ή τα πανεπιστημιακά έδρανα, ιστορία μπορεί και πρέπει να μελετήσει και να διαβάσει ο καθένας μας!!!
Κι έτσι το στοίχημα της ΕΝΟΤΗΤΑΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ παραμένει μεν ανοιχτό, αλλά μοιάζει χαμένο από χέρι…αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία!!!

Ας τιμήσουμε λοιπόν στην πράξη την Εθνική Αντίσταση…παλεύοντας να ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ στο μέλλον το στοίχημα της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ ως λαός!
ΟΧΙ με το να γίνουμε όλοι ίδιοι, αλλά με το να καταλάβουμε πως αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα απ’όσα μας χωρίζουν!!!

ΤΕΛΟΣ ας διδαχθούμε από τα λάθη μας και ας θυμόμαστε ΠΑΝΤΑ: «οι Έλληνες ενωμένοι ανατινάξαμε τη Γέφυρα του Γοργοποτάμου και διχασμένοι φτάσαμε στον Εμφύλιο Πόλεμο»!



Δημήτρης Χ. Παυλακούδης

 Υπεύθυνος Κοινωνικής πολιτικής Δημοτικής Παράταξης ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ,
Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων - Μενεμένης ,
 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – Μsc Μεσαιωνικής και Βυζαντινής Φιλολογίας ΑΠΘ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου