Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Παγιδευμένα στο διαδίκτυο τα παιδιά ...



Στα δίχτυα του διαδικτύου βρίσκονται χιλιάδες ανήλικοι στην Ελλάδα, που εθίζονται. Συγκλονιστικές ιστορίες μετέφερε χθες σε εκδήλωση της λέσχης αστυνομικών Θεσσαλονίκης ο επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Μανόλης Σφακιανάκης, ο οποίος εξήγγειλε και την επαναλειτουργία του αντίστοιχου τμήματος στη Θεσσαλονίκη.
 

«Στο Νοσοκομείο Παίδων μπαινοβγαίνουν 90 ανήλικοι που έχουν εθιστεί», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης στην κατάμεστη αίθουσα του αστυνομικού μεγάρου, στην εκδήλωση που παρακολούθησαν μαθητές δύο σχολείων των δυτικών συνοικιών και ενός ιδιωτικού ΙΕΚ. Ανέφερε πως ήδη στην Κίνα χαρακτηρίζεται διαταραχή ο εθισμός αυτός και θεώρησε υπεύθυνα ειδικά τα διαδικτυακά παιχνίδια. «Μία κοπέλα έμεινε 17 24ωρα σε έναν μήνα μέσα σε ίντερνετ καφέ της Αθήνας συμμετέχοντας σε διαγωνισμό», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «κανάλια εθισμού» τόσο τα παιχνίδια όσο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το εντόπισε στα παιδιά-θύματα κυκλωμάτων πορνογραφίας. Όπως είπε, μέχρι τώρα η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει ασχοληθεί με 821 υποθέσεις διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας στην Ελλάδα, με τους κατηγορούμενους να είναι από 15 έως 72 χρόνων.
Το ζήτημα όμως είναι όταν επιχειρείται αποπλάνηση παιδιών μέσω του διαδικτύου, με στόχο να διακινηθεί πάλι τέτοιο υλικό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που μετέφερε, σύμφωνα με την οποία 13χρονη είχε την εντύπωση ότι μιλούσε σε chatrοom με 15χρονο. Έκλεισαν συνάντηση, στην οποία ήταν με τρεις φίλους της, αλλά αντί για 15χρονο είδε έναν… 65χρονο ιερέα, ο οποίος προσπάθησε να την επιβιβάσει σε αυτοκίνητο, όμως οι φίλοι της ανήλικης αντέδρασαν και αποτράπηκε η εκμετάλλευσή της.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ
Ανησυχητικές χαρακτήρισε ο κ. Σφακιανάκης και τις περιπτώσεις cyber bullying (διαδικτυακός εκφοβισμός και διαπόμπευση), που έχουν επεκταθεί και στην Ελλάδα. Παγκοσμίως υπολογίζεται πως 20.000 παιδιά αρνούνται να πάνε στο σχολείο τους λόγω του συγκεκριμένου φαινομένου. Ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε σε μία συγκλονιστική περίπτωση με θύμα 16χρονη μαθήτρια. Η κοπέλα είδε την εικόνα του προσώπου της να φιγουράρει σε προφίλ του facebook μονταρισμένη σε γυμνά σώματα γυναικών, ενώ εμφανιζόταν να πρωταγωνιστεί μέχρι και σε ταινία πορνό με τον ίδιο τρόπο. Μάλιστα έφτασε σε σημείο να κάνει τρεις απόπειρες αυτοκτονίας μέσα σε διάστημα 22 ημερών. Από την έρευνα προέκυψε ότι δημιουργός του προφίλ ήταν συμμαθητής της, ο οποίος την ακολουθούσε στους βαθμούς και μοναδικό στόχο είχε να πάρει την… πρώτη θέση στην τάξη του.
Ακόμη μία περίπτωση που εντάσσεται στον διαδικτυακό εκφοβισμό-διαπόμπευση αφορά 13χρονη, η οποία είδε την ερωτική συνεύρεσή της με έναν 14χρονο σε βίντεο στο youtube. «Η μητέρα του παιδιού μού είπε ότι το κορίτσι έχει αλλάξει δύο σχολεία, την κυνηγά το βίντεο και, για να τη σώσει, θα έπρεπε να αλλάξει επίθετο και πόλη», σημείωσε ο επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.

ΡΕΚΟΡ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΤΟ FACEBOOK
Μπορεί οι χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα να υστερούν έναντι των Ευρωπαίων, καθώς ο διαδικτυακός αλφαβητισμός μόλις υπερβαίνει το 20%, όμως οι έλληνες χρήστες έχουν σπάσει ρεκόρ στην Ευρώπη σε λογαριασμούς facebook. Όπως είπε χθες στην ομιλία του ο κ. Σφακιανάκης, στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει τους 5 εκατομμύρια λογαριασμούς στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα οι χρήστες του βρίσκονται συνδεδεμένοι για δυόμισι ώρες κατά μέσο όρο την ημέρα. Οι χρήστες του twitter έχουν φτάσει τους 680.000.
Στην Ελλάδα το 53,6% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο ίντερνετ σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Αναφέρθηκε εκτενώς πάντως σε περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης που απασχολούν τις ελληνικές αλλά και τις διεθνείς διωκτικές αρχές. «Ψαρεύουν προσωπικά δεδομένα, αριθμούς πιστωτικών καρτών και υποκλέπτουν τα στοιχεία», είπε αναφερόμενος στο fishing. «Καταγράφουν και τις ηλεκτρονικές αναπνοές μας», συμπλήρωσε.

ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επαναλειτουργεί ύστερα από δύο και πλέον χρόνια το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Βόρειας Ελλάδας, που είχε έδρα τη Θεσσαλονίκη. Την ανακοίνωση έκανε από το βήμα της χθεσινής ημερίδας για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο ο πρόεδρος της λέσχης αστυνομικών Θεσσαλονίκης Γιώργος Φεστερίδης, για να το επιβεβαιώσει στη συνέχεια ο επικεφαλής του τμήματος στην Αθήνα Μανόλης Σφακιανάκης.
Όπως επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους, το τμήμα αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στον επόμενο μήνα και θα υπάγεται απευθείας στο αρχηγείο, όπως άλλωστε η σημερινή δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος της Αθήνας, που καλύπτει όλη την Ελλάδα. Το τμήμα της Θεσσαλονίκης είχε καταργηθεί το καλοκαίρι του 2011, όταν είχε γίνει αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και αυτονομήθηκε η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, η οποία εντάχθηκε στην οικονομική αστυνομία. Τότε είχαν σημειωθεί πολλές αντιδράσεις κυρίως από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, όμως δεν υπήρχε αποτέλεσμα.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου