Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Οδηγός ... επιβίωσης για πρωτοετείς φοιτητές από το ΑΠΘ !!!




  Με τον οδηγό ... επιβίωσης ανά χείρας, οι πρωτοετείς φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προσπαθούν να ανακαλύψουν το νέο κόσμο τους - αυτόν του πανεπιστημίου - και να μάθουν ό,τι χρειάζονται για να προσαρμοστούν στη νέα τους καθημερινότητα.
   Ο οδηγός, που διατίθεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, αλλά και μέσω της εφαρμογής (application) για "έξυπνα" κινητά, βοηθούν τα "πρωτάκια" της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να κάνουν τα πρώτα τους "βήματα" στο πανεπιστήμιο αλλά και την πόλη.
   Ο οδηγός επιβίωσης, που φέτος γιόρτασε τα δεύτερα "γενέθλιά" του, εκδίδεται από το Τμήμα Σπουδών του ΑΠΘ κι, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η προϊσταμένη του τμήματος Ελένη Χρυσοβελίδου, κυκλοφορούν περίπου 6000 τέτοια "βιβλιαράκια" - με πολύ χαμηλό κόστος - και διανέμονται σε όλους τους πρωτοετείς.
   Η έντυπη μορφή του οδηγού αποτελείται από 32 καρτέλες ενωμένες με τέτοιο τρόπο που διευκολύνει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες για να προσθέτουν ή να αφαιρούν τις πληροφορίες που χρειάζονται.

   Στην ηλεκτρονική μορφή του (βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Σπουδών dps.web.auth.gr),ο οδηγός καλωσορίζει - μέσω μηνύματος του πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου και των αναπληρωτών πρυτάνεων Γιάννη Παντή, Δέσπως Λιάλιου και Σοφίας Κουϊδου/Ανδρέου - τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τους "συστήνει" το ΑΠΘ, τις σχολές και τα τμήματα, τους φοιτητικούς συλλόγους, αλλά και στο γυμναστήριο, τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού πανεπιστημίου/on line βιβλιοθήκες, τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής γραμματείας,το γραφείο συνηγόρου φοιτητή, τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και την πόλη.
   Αφού, λοιπόν, οι πρωτοετείς "εντοπίσουν" την πανεπιστημιούπολη,ενημερώνονται για χρήσιμες διευθύνσεις στην πόλη (ΚΕΠ, Δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΛΤΑ), αλλά και για εξίσου χρήσιμες πληροφορίες του ΑΠΘ (τηλεφωνικό κέντρο, διεύθυνση ιστοσελίδας, την εφαρμογή ΑΠΘ Mobile κ.α.).
   Στον ίδιο οδηγό, η θεματική ενότητα "e-Ενοικιάζεται" δίνει πληροφορίες για τις φοιτητικές εστίες (δικαιολογητικά που απαιτούνται), την ηλεκτρονική βάση ενοικιαζόμενων σπιτιών (στο site του Τμήματος Σπουδών dps.web.auth.gr/index.php/el/houses), τον κατάλογο των μεσιτών της Θεσσαλονίκης και το στεγαστικό επίδομα.
   Επειδή δε, το "κυνήγι" εύρεσης στέγης "γράφει" πολλά χιλιόμετρα στα ... κοντέρ των φοιτητών, ακολουθεί η ώρα του φαγητού, με τον οδηγό να δίνει πληροφορίες για την πανεπιστημιακή φοιτητική λέσχη και τη λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων ΑΠΘ.
   Για τη μετακίνηση των φοιτητών, ο οδηγός επιβίωσης παρέχει πληροφορίες για όλα τα μέσα μεταφοράς (αυτοκίνητο, ενοικίαση ποδηλάτων ΑΠΘ, ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, Αερολιμένας Μακεδονία, λιμάνι, ταξί).
   Από τον οδηγό, οι φοιτητές πληροφορούνται για την ακαδημαϊκή ταυτότητα, τη διεθνή φοιτητική ταυτότητα ISIC, την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων <30, για θέματα υγειονομικής περίθαλψης, καλύψεις και δαπάνες, το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ), την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας και το Παρατηρητήριο της ακαδημαϊκής πορείας φοιτητών που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
   Επειδή, όμως, φοιτητής δεν σημαίνει μόνο αμφιθέατρα, εργαστήρια και κλινικές - όπως σημειώνεται στον Οδηγό Επιβίωσης - παρέχονται πληροφορίες για τη μουσική, τα εικαστικά, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τα παιχνίδια και την πανεπιστημιακή κατασκήνωση (στο Ποσείδι Χαλκιδικής). Πρόκειται για ομάδες, αποκλειστικά για φοιτητές, οργανωμένες από φοιτητές. Οι φοιτητές συμμετέχουν ανάλογα με τα ταλέντα τους.
   Μια άλλη πλευρά που αναδεικνύει ο Οδηγός είναι αυτή του "εναλλακτικού" φοιτητή: Υπό την εποπτεία της Επιτροπής Εθελοντισμού έχουν δημιουργηθεί Δίκτυα Εθελοντισμού ανά Σχολή/Τμήμα, από ένα μέλος ΔΕΠ και ένα φοιτητή, προκειμένου, μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων, να δημιουργηθεί σώμα εθελοντών σε κάθε Σχολή/Τμήμα του ΑΠΘ.
   Επίσης, η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΑΠΘ οργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα εθελοντική αιμοδοσία και, όπως τονίζει ο Οδηγός Επιβίωσης, "οι φοιτητές μπορούν να λείψουν με δικαιολογημένες απουσίες τις ημέρες της αιμοδοσίας".
   Για όσους δε, τους καλεί η "μαμά πατρίδα", ο οδηγός παρέχει πληροφορίες για την αναβολή στράτευσης και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
   Από τον Οδηγό δεν θα μπορούσαν να λείπουν και ορισμένες πρακτικές πληροφορίες, ιδίως δε όσες σχετίζονται με τις οικονομικές ανάγκες των φοιτητών. Έτσι, στην ενότητα "Χρειάζομαι χρήματα!", τονίζεται ότι το πανεπιστήμιο χορηγεί υποτροφίες τόσο σε Έλληνες όσο και σε αλλοδαπούς φοιτητές. Επίσης, το τμήμα Κληροδοτημάτων του ΑΠΘ από τα έσοδα των κληροδοτημάτων, κληροδοσιών και δωρεών που διαχειρίζεται, χορηγεί υποτροφίες, βραβεία και οικονομικές ενισχύσεις σε προπτυχιακούς φοιτητές (με επιλογή ή διαγωνισμό) και πτυχιούχους του ΑΠΘ για μεταπτυχιακές σπουδές στο ΑΠΘ ή στο εξωτερικό, οι οποίοι, κατά κύριο λόγο, προέρχονται από την περιοχή που αναφέρει το κάθε κληροδότημα, κληροδοσία ή δωρεά, από οικονομικά αδύνατες οικογένειες και, κατά κανόνα, αριστεύουν στις σπουδές τους.
   Εξάλλου, στον οδηγό υπάρχουν τηλέφωνα για τις υποτροφίες και κληροδοτήματα άλλων φορέων, το ταμείο υποστήριξης φοιτητών ΑΠΘ και για τη δυνατότητα απασχόλησης των φοιτητών στην καλοκαιρινή απασχόληση του ΑΠΘ.
   Στα πρακτικά ζητήματα ζωτικής σημασίας για τη ζωή των φοιτητών στο πανεπιστήμιο, εντάσσεται και Γραμματεία. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι φοιτητές πρέπει από την αρχή να φροντίσουν να μάθουν πού στεγάζεται η γραμματεία, τις ώρες συναλλαγής και άλλες πληροφορίες, διότι, στη γραμματεία απευθύνονται για πολλά θέματα όπως εγγραφές, πρόγραμμα σπουδών, βιβλιάριο σπουδών, πιστοποιητικά, βεβαιώσεις, φοιτητική μέριμνα κ.α.
   Από τον οδηγό, επίσης, δεν θα μπορούσε να "απουσιάζει" η ενότητα για τις "ημερομηνίες S.O.S", με πληροφορίες για το ακαδημαϊκό έτος, τις εξεταστικές περιόδους, την αξιολόγηση και τις ημέρες των διακοπών.
   Πέραν των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων για τις οποίες ενημερώνονται οι φοιτητές, ο οδηγός πληροφορεί ότι στο Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών (Κ.Δ.Ξ.Γ.) προσφέρονται δωρεάν (από ένα μέχρι και έξι εξάμηνα) μαθήματα αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής και ιταλικής γλώσσας στους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Μάλιστα, το ΚΔΞΓ - έπειτα από σύμφωνη απόφαση της Συγκλήτου - διεύρυνε τη διδασκαλία των γλωσσών που μπορούν να επιλέξουν οι φοιτητές/τριες με τη διδασκαλία της τουρκικής (διαπανεπιστημιακή συμφωνία με το πανεπιστήμιο του Τσανάκαλε της Τουρκίας) ρωσικής γλώσσας (πρόγραμμα ΙΑΣΩΝ: Ελληνικές σπουδές στις παρευξείνιες χώρες) και στο μέλλον ισπανικής, κινεζικής κλπ.
   Επίσης, το Σχολείο Νέας Ελληνικής προφέρει μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε αλλοδαπούς και ομογενείς και διοργανώνει εξετάσεις για την απόκτηση του πιστοποιητικού επάρκειας στην ελληνική γλώσσα, απαραίτητο δικαιολογητικό για την εισαγωγή των αλλοδαπών στην ανώτατη εκπαίδευση.
   Απορίες σχετικά με τις σπουδές παρέχουν οι σύμβουλοι σπουδών. Κάθε τμήμα ορίζει σύμβουλο ένα ή περισσότερα μέλη ΔΕΠ για ένα ακαδημαϊκό έτος, οι οποίοι παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις σπουδές και τις επαγγελματικές προοπτικές, ενώ απάντηση στο ερώτημα "μετά το πτυχίο τι;" δίνει η ομώνυμη ενότητα με πληροφορίες για τις κατατακτήριες και το γραφείο Διασύνδεσης ΑΠΘ.
   Έχοντας, λοιπόν, ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών στο Αριστοτέλειο, το πανεπιστήμιο υπενθυμίζει σε όσους πέρασαν την πόρτα του και έγιναν "κομμάτι" της ζωής του, να "μην χαθούμε ... keep in touch".
ΠΗΓΗ:www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου