Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Ποιες αλλαγές φέρνει στη ζωή μας το 3ο μνημόνιο! Διαβάστε αναλυτικά τι περιλαμβάνει!



Κατατέθηκε στη Βουλή και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της (www.hellenicparliament.gr/) το σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους εταίρους. Περιλαμβάνει τη δέσμη μέτρων, η ψήφιση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Αναλυτικά όλα τα προαπαιτούμενα και τις αλλαγές που επιφέρει η συμφωνία στην καθημερινότητά μας:
Τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας για να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση των 25 εκατ. ευρώ

Κόκκινα δάνεια
Δεν θα πωλούνται τα «κόκκινα δάνεια» σε εταιρίες.
Προστατεύεται η κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς έως το τέλος του χρόνου. Αλλάζουν τα κριτήρια υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη με πλαφόν στην αξία της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται στις 200.000 ευρώ.
Θα υπάρχει ξεχωριστή λύση για κάθε δανειολήπτη με τη δημιουργία φορέα φερεγγυότητας.
Το ακατάσχετο μισθών, συντάξεων και επιδομάτων μειώνεται στα 1.000 ευρώ από 1.500 σήμερα και παράλληλα αυξάνεται το ποσοστό κατάσχεσης επί του υπερβάλλοντος ποσού. Το όριο του ακατάσχετου ποσού για τραπεζικές καταθέσεις μειώνεται και αυτό στα 1.250 ευρώ.

Ειδική ομάδα διαβούλευσης με τους θεσμούς θα οριστικοποιήσει τον τρόπο σύστασης εταιρείας κόκκινων δανείων εντός του φθινοπώρου.
Οι τράπεζες θα ανακεφαλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015 και άμεσα θα ενισχυθούν τουλάχιστον με 10 δισ. ευρώ.
Ετσι δεν υπάρχει, πια κανένας απολύτως κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων.

Φόροι και 100 δόσεις
Αρχίζει η αποστολή σημειωμάτων ΕΝΦΙΑ από τον Σεπτέμβριο.
Τριπλή θα είναι η αλλαγή στις 100 δόσεις: Αυξάνεται το επιτόκιο στο 5% από 3% για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ , μειώνονται στο μισό οι δόσεις μόνο για τους μεγαλοοφειλέτες, ενώ θα ελέγχεται ο οφειλέτης αν είναι συνεπής και στις υπόλοιπες φορολογικές του υποχρεώσεις.
Καταργούνται το φθηνό αγροτικό πετρέλαιο και οι εκπτώσεις στον ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016.
 
Πρόωρες συντάξεις
Προωθείται η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η πλήρης εφαρμογή του νόμου του 2010 για βασική και αναλογική σύνταξη, οι προϋποθέσεις για καταβολή ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης μετά τα 67 και μια νέα αξιολόγηση των κοινωνικών δαπανών για ετήσια εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ.
Αποφασίστηκε ο περιορισμός της μετενέργειας στις συλλογικές συμβάσεις απο 6 στους 3 μήνες.
 
Ενεργειακά και ιδιωτικοποιήσεις
Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει δημόσιο αγαθό.
Διαμορφώνεται λίστα με τις εκκρεμείς αποκρατικοποιήσεις.
Εως τον Οκτώβριο το περιθώριο για τους διαγωνισμούς ΟΛΠ & ΟΛΘ, και χωρίς αλλαγές να προχωρήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου που θα ενταχθούν στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων δεν θα πηγαίνουν προς πώληση, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ.
Απελευθερώνεται σταδιακά η αγορά φυσικού αερίου έως το 2018. Διαχωρισμός του κλάδου διανομής αερίου (δίκτυα διανομής) από τις εταιρείες προμήθειας, καθώς και σταδιακή κατάργηση του μονοπωλίου τόσο της ΔΕΠΑ όσο και των τριών Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, Θεσσαλονίκης, και Θεσσαλίας. Παράλληλα ζητούν και την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
Ανοίγουν κλειστά επαγγέλματα όπως μηχανικοί και συμβολαιογράφοι, αλλά εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις της «εργαλειοθήκης» ΟΟΣΑ.
Οι αλλαγές στην αγορά για τις προσφορές, τις εκπτώσεις, το γάλα και το ψωμί
Αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς επιφέρει η νέα συμφωνία που έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση. Προβλέπονται μεταξύ άλλων αλλαγές στις προσφορές/εκπτώσεις των καταστημάτων, μέτρα απελευθέρωσης για πώληση του γάλακτος και μέτρα απελευθέρωσης πώλησης του ψωμιού.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει την πλήρη απελευθέρωση των εκπτώσεων – προσφορών. Δηλαδή η κάθε επιχείρηση να πραγματοποιεί εκπτώσεις όποτε αυτή επιθυμεί και να μην καθορίζονται από το κράτος όπως ισχύει σήμερα.
Σχετικά με την άρση των περιορισμών στην πώληση του ψωμιού αίρονται οι περιορισμοί αναφορικά με τα σημεία πώλησής του και πλέον θα επιτρέπεται να γίνεται εμπόριο και από άλλες επιχειρήσεις αλλά πάντα με αυστηρή τήρηση των νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών ενώ θα επιτρέπεται στα πρατήρια άρτου να ολοκληρώνεται το ψήσιμο ψωμιού από έτοιμα προϊόντα ζύμης κάνοντας χρήση της ονομασίας «αρτοποιείου».
Για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος ο αρχικός σχεδιασμός με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ προέβλεπε την κατάργηση της καθοριζόμενης από το κράτος διάρκειας ζωής του γάλακτος και ο καθορισμός αυτής να γίνεται ελεύθερα από τον παραγωγό με βάση τη μέθοδο παστερίωσης. Με αυτό τον τρόπο ένα γάλα φρέσκο θα μπορούσε να έχει διάρκεια ζωής ακόμη και 11 ημέρες.
Ολες οι αλλαγές στην Αγροτική Ανάπτυξη, την Υγεία και το Δημόσιο
Η συμφωνία προβλέπει την αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη αλλά και την κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Τον Οκτώβριο με ενδιάμεσο σκαλοπάτι το 20% για το 2016, θα σκαρφαλώσει ο φόρος των αγροτών στο 26% το 2017, ενώ σταδιακή θα είναι και η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.

Μέτρα για τους αγρότες
Από το 13% στο 20% ο φόρος 2016 – Στο 26% το 2017.
Σταδιακή αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ.
Η κυβέρνηση καλείται να φιλοτεχνήσει το μοντέλο του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη» με στόχο να αμβλύνει τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει τα επόμενα χρόνια ο διπλασιασμός της φορολογίας εισοδήματος των δραστηριοποιούμενων στην αγροτική παραγωγή. Θα υπάρχει στήριξή τους όμως μέσα από παρεμβάσεις και άλλα μέτρα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020.
Υγεία
Προς το παρόν αποφεύχθηκε η επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία ενώ δεν επλήγησαν και οι 4 χιλιάδες 500 προσλήψεις.
Μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους στο 50% της τιμής των πρωτοτύπου και μαζί με αυτά και όλα τα γενόσημα. Για παράδειγμα, αν ένα φάρμακο που έχει χάσει την πατέντα του σήμερα κοστίζει 10 ευρώ, η τιμή του πέφτει στα 5 ευρώ και το γενόσημό του στα 3,2 ευρώ.
Οι αλλαγές που δρομολογούνται στην τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων θα αποτυπωθούν στο νέο δελτίο τιμών που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο.

Δημόσιο
Σειρά μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο προβλέπουν τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών. Από το νέο χρόνο τίθεται σε εφαρμογή το ενιαίο μισθολόγιο και ενσωματώνονται στο βασικό μισθό επιδόματα, εξέλιξη που θα επιφέρει μειώσεις. Αλλαγές έρχονται και στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων ενώ θα εισαχθεί και νέο πρόγραμμα κινητικότητας.
Σε σχέση με τους μισθούς, σύμφωνα με πληροφορίες οι μειώσεις θα ισχύσουν για αρκετές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων με το νέο ενιαίο μισθολόγιο να μπαίνει σε εφαρμογή από 1/1/2016.
Μειώσεις θα υπάρξουν και σε επιδόματα τα οποία θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό.
Τα ειδικά μισθολόγια από 20 περιορίζονται σε 11.
Η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης περιλαμβάνει και αλλαγές στην επιλογή προϊσταμένων, με καθιέρωση μοριοδότησης βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.
Στη συμφωνία για το δημόσιο σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί δεν απαιτούν ισοδύναμα μέτρα για τις επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων ούτε απολύσεις. Αλλωστε σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ το δημόσιο είναι ήδη υποστελεχωμένο αφού την τελευταία πενταετία 340 χιλιάδες υπάλληλοι έχουν συνταξιοδοτηθεί.
Μέχρι το τέλος του χρόνου έρχεται και νέο πρόγραμμα κινητικότητας. Συζητείται να έχει μόνιμο χαρακτήρα ώστε να προκηρύσσονται κάθε χρόνο οι κενές θέσεις στο δημόσιο και να γίνεται ανακατανομή των υπαλλήλων.
«Τα κέρδη της τωρινής συμφωνίας σε σχέση με τη συμφωνία του Δεκεμβρίου».

Πηγές που υπουργείου Οικονομικών αναλύουν τη συμφωνία με τους θεσμούς και τη συγκρίνουν με τα μέτρα που απαιτούσε η τρόικα από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου τον Δεκέμβριο του 2014 (5η Αξιολόγηση). Μέσα από τη σύγκριση επιχειρούν να αναδείξουν τι κερδίζει τώρα η χώρα μας.

Τα κέρδη λοιπόν κατά τους κύκλους του υπουργείου Οικονομικών είναι:

1) Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα

Τα πλεονάσματα τα οποία προβλέπονται στην συμφωνία, είναι χαμηλότερα από εκείνα της 5ης αξιολόγησης, κατά 11%. Αυτό μειώνει τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν, περίπου κατά 20 δισ.

2) Αλλαγή στον χρόνο και τα ποσά χρηματοδότησης.

Με την παρούσα συμφωνία, η χώρα καλύπτει το σύνολο του χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2019, καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. ΤΟ σύνολο της χρηματοδότησης θα είναι 86 δις, έναντι 4 δις που προέβλεπε η 5η αξιολόγηση.

3) Διασφαλίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέχρι του ποσού των 25 δισ.

4) Επανέρχεται σε ισχύ ο Θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων.

5) Παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων της συμφωνίας, προβλέπεται αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. («πακέτο Juncker»).

6) Διατηρείται ο νόμος για τις 100 δόσεις, με μικρές αλλαγές που προέκυψαν από την εφαρμογή του. Στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού, έχουν μπει 850.000 οφειλέτες.

Ο νόμος αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον αντίστοιχο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, χρήση του οποίου δεν έκανε κανένας πολίτης.

7) Αποτράπηκε η εκχώρησή των κόκκινων δανείων σε distress funds.

8) Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η «μικρή ΔΕΗ», παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.

9) Παραμένει σε ισχύ ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, χρήση των διατάξεων του οποίου, κάνουν περίπου 350.000 πολίτες.

10) Παραμένει σε ισχύ η δωρεάν εξέταση των πολιτών στα νοσοκομεία, χωρίς το εισιτήριο των 5 ευρώ.

11) Επανέρχεται η αργία της Κυριακής στα καταστήματα.

12) Παραμένει σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

13) Το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας συγκροτείται με τέτοιον τρόπο ώστε τα έσοδα και τα κέρδη από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να επιστρέφουν κατά ποσοστό 50% στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη.

Αυτό δεν συνέβαινε με το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω του οποίου, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πήγαινε κατά 100% στην αποπληρωμή του χρέους.

14) Η συμφωνία δεν προβλέπει υπαγωγή στο Αγγλικό Δίκαιο, και παραίτηση της χώρας από την κρατική ασυλία.


ΠΗΓΗ   ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου