Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

ΒΑΣΕΙΣ 2015: Πότε ανακοινώνονται- Ελεύθερη πτώση σε όλα τα πεδία!



Την ερχόμενη εβδομάδα, μέχρι δηλαδή τις 28 Αυγούστου, θα μπει τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων, καθώς αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, οι αρμόδιες υπηρεσίες (η διεύθυνση γενικών πανελλαδικών εξετάσεων και η μηχανοργάνωση) που ασχολούνται με την επεξεργασία των στοιχείων βρίσκονται στην τελική φάση της διαδικασίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι βάσεις θα σημειώσουν πτώση, σε σχέση με την περσινή χρονιά, σε όλες τις δημοφιλείς σχολές. Όσον αφορά τις σχολές της περιφέρειας αναμένεται η πτώση να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αντίθετα, αναμένεται σχετικά μικρή άνοδος στις σχολές που κινούνται ανάμεσα στα 11.000 και τα 13.000 μόρια.

Σημειώνεται ότι για φέτος οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν το τελικό «σκορ» είναι τόσο η δυσκολία των θεμάτων όσο και η νέα ρύθμιση στις μετεγγραφές. Τα λεγόμενα capital controls χαρακτηρίζονται ως ο αστάθμητος παράγοντας για φέτος καθώς συνέπεσαν χρονικά με την περίοδο της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψηφίους, πράγμα που επηρέασε σε κάποιο βαθμό τις επιλογές των υποψηφίων.

Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η ανακοίνωση αναμένεται να επισφραγίσει την από καιρό αναμενόμενη μεγάλη πτώση των βάσεων κυρίως στις σχολές της περιφέρειας και λιγότερο σε αυτές των αστικών κέντρων όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Οι σχολές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο είναι αυτές που έχουν υψηλή και μεσαία ζήτηση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ιατρική Αθηνών αναμένεται να πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια. Λόγω των δύσκολων θεμάτων και των χαμηλών βαθμολογιών στα μαθήματα που έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας όπως είναι η Φυσική και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης αναμένεται να υποστούν τους μεγαλύτερους «κραδασμούς». Αντίστοιχα οι «κραδασμοί» στους υποψήφιους των θεωρητικών σχολών θα είναι μικρότεροι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η εικόνα των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο αναμένεται να διαμορφωθεί -σύμφωνα με το δημοσίευμα- ως εξής:
1ο επιστημονικό πεδίο
Το χαμηλό ποσοστό των αριστούχων στ Αρχαία Ελληνικά, αναμένεται να επηρεάσει αρκετά την πτώση στα μόρια. Οι υψηλόβαθμες σχολές που κυμαίνονται μεταξύ 18.000 και 20.000 μόρια αναμένεται να σημειώσουν πτώση έως και 400 μόρια με τις άλλες κλίμακες να σημειώνουν μικρές αυξομειώσεις, χωρίς αξιόλογες μεταβολές.
2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο
Αυτά είναι τα δύο πεδία στα οποία αναμένεται η μεγαλύτερη καθίζηση καθώς θα υπάρξουν σχολές που θα σημειώσουν πτώση έως και 2.000 μόρια. Βασικός παράγοντας σε αυτήν την πτώση είναι οι χαμηλές βαθμολογίες στη Φυσική και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αριστούχων στα Μαθηματικά κυμαίνεται φέτος στο 4,53% ενώ πέρυσι ήταν στο 15,12%. Αντίστοιχα στην Φυσική τα ποσοστά είναι 5,18% για φέτος έναντι 18,03 με την περσινή χρονιά. Λόγω του νέου καθεστώτος στις μεταγραφές οι σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναμένεται να πληγούν λιγότερο από αυτές της περιφέρειας.
3ο επιστημονικό πεδίο
Οι αριστούχοι της Βιολογίας Κατεύθυνσης είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ αντίθετα στη Χημεία έχουν καλύτερες βαθμολογίες. Αν όμως συνυπολογιστούν και οι επιδράσεις των Μαθηματικών και της Φυσικής, θα σημειωθεί πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές. Τα μόρια στις Ιατρικές σχολές της περιφέρειας  αναμένεται να αγγίξουν τα 18.400. Οι σχολές μεσαίας ζήτησης αναμένεται να σημειώσουν διακριτή πτώση ενώ  οι χαμηλόβαθμες σχολές θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.
5ο επιστημονικό πεδίο
Το αυξημένο σε σχέση με πέρυσι ποσοστό των αριστούχων στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας εκτιμάται ότι θα ανακόψει κάπως την πίεση που ασκούν τα Μαθηματική Γενικής, τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και η Φυσική καθώς ο συντελεστής βαρύτητάς του είναι μεγαλύτερος. Οι σχολές υψηλής ζήτησης θα δυσκολέψουν αρκετά τους υποψηφίους ενώ οι σχολές μεσαίας ζήτησης θα ακολουθήσουν και εδώ πτωτική πορεία. Στα ΤΕΙ και τις σχολές της επαρχίας η πτώση θα είναι σημαντική, καθώς η ζήτηση είναι μικρότερη λόγω του νέου καθεστώτος στις μετεγγραφές.


Τέλος σημειώνεται ότι φέτος τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα που εγγραφών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου