Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015

ΣΗΜΕΡΑ «Τσιτσάνης ο Μέγας» στη Μονή Λαζαριστών!Το 2015 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη και το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών τιμάει τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη μ? ένα πρωτότυπο μουσικό αφιέρωμα.

Ο γνήσια λαϊκός και διαχρονικά επίκαιρος μουσικός τρόπος του Βασίλη Τσιτσάνη θα ξεδιπλωθεί με ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο σ αυτό το μουσικό αφιέρωμα.

Η σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια Γιώτα Νέγκα θα δώσει μια διαφορετική διάσταση στα κομμάτια του Τσιτσάνη, μέσα από τις μοναδικές πιανιστικές διαδρομές του Νίκου Ορδουλίδη, ενώ σε κλασικά, αλλά όχι και τόσο δεδομένα, μονοπάτια θα βαδίσει το Σύνολο Ρεμπέτικης Μουσικής Κατεύθυνσης Παραδοσιακής (Δημοτικής) Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.


Το σχήμα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο οποίο συμμετέχουν οι φοιτητές Κωνσταντίνα Πετρινιώτη, Εύα Μισοκέφαλου, Γιάννης Διονυσίου, Νίκος Σαριλάκης, Άρης Καλιακούδας, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου και Αποστόλης Αποστολίδης, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Λευτέρη Τσικουρίδη, θα παρουσιάσει μια συναυλία με προπολεμικά τραγούδια του συνθέτη (πριν από το 1940) επιμένοντας στο ύφος των πρώτων ηχογραφήσεων των τραγουδιών. 
Αξίζει να σημειωθεί πως η συναυλία θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει σε CD ως η πρώτη δισκογραφική παραγωγή του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών! 

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος η Γιώτα Νέγκα συμπράττει με το «The Eastern Piano Project» και με βάση τις πιανιστικές διασκευές του Νίκου Ορδουλίδη, αποκαλύπτει κρυμμένες πτυχές στο έργο του Τσιτσάνη.
Τραγούδια - σταθμοί της λαϊκής μας μουσικής, ερμηνευμένα ιδανικά από το υπέροχο ηχόχρωμα της φωνής της Γιώτα Νέγκα, σε διασκευές που αποκαλύπτουν νέες μουσικές παραμέτρους. Δίπλα της, ο πιανίστας Νίκος Ορδουλίδης θα επαναφέρει το «λαϊκό πιάνο» στη θέση που του αρμόζει, καθώς το πιάνο ως μουσικό όργανο ήταν παρόν στα σπουδαία λαϊκά πάλκα αλλά και στη δισκογραφία της αστικής λαϊκής μουσικής εδώ και πολλά χρόνια.

Info
Πέμπτη 11 Ιουνίου
Ώρα 21:30.

Τιμές εισιτηρίων:
7Ε (ανέργων, πολυτέκνων, φοιτητών)
10Ε (προπώληση)
12Ε (κανονικό)

ΠΗΓΗ   ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:  http://cityportal.gr/articles_det1.asp?article_id=70852

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου