Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015

GRexit και στο ποδόσφαιρο;"Τελεσίγραφο" αποκλεισμού από UEFA και FIFA!Τα γυρνάει ο Κοντονής;Κοινή επιστολή στην ΕΠΟ έστειλαν από κοινού UEFA και FIFA και αποτελεί τελεσίγραφο σχετικά με το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου σε περίπτωση που ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το νέο αθλητικό νομοσχέδιο.
Η απειλή παίρνει "σάρκα και οστά", δεν αποτελεί κάτι... φιλολογικό. Αν υπάρξουν μέτρα, τα οποία θίγουν το αυτοδιοίκητο της Ομοσπονδίας, τότε οι Εθνικές μας ομάδες και οι σύλλογοί μας αποκλείονται επ' αόριστον από τις διεθνείς διοργανώσεις.
Η επιστολή μεταφράστηκε από τους ανθρώπους της Ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ενώ μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση του Σταύρου Κοντονή και της Κυβέρνησης, η οποία θα συναντηθεί με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και αν εκεί δεν υπάρξει αμοιβαία υποχώρηση και ταύτιση απόψεων, το Grexit θα αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα.

Τι αναφέρει η επιστολή των FIFA, UEFA
"κ. Γεώργιο Γκιρτζίκη  Πρόεδρο
Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
Υποβολή νομοσχεδίου με τίτλο "Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις" στην Βουλή των Ελλήνων.
Κύριε Πρόεδρε,
Μάθαμε ότι ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων υπέβαλε επίσημα το νομοσχέδιο με τίτλο "Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις" στην Βουλή των Ελλήνων και ότι πολύ σύντομα αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία.
Αντιλαμβανόμαστε ότι παρά την συνάντηση με τους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA η οποία έλαβε χώρα την 30 Μαρτίου 2015 και κατά την διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποί μας ξεκάθαρα εξέφρασαν την ανησυχία μας σχετικά με τον νέο νόμο, οι Ελληνικές αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν χωρίς να λάβουν υπόψη τα σχόλιά μας αναφορικά με συγκεκριμένες διατάξεις οι οποίες θεωρούνται ότι αντιβαίνουν στην αρχή της αυτονομίας που απαιτείται από την FIFA για τις ομοσπονδίες μέλη.
Η υιοθέτηση και εφαρμογή του νομοσχεδίου χωρίς τροποποιήσεις πραγματικά παραβαίνει την αρχή σύμφωνα με την οποία όλες οι ομοσπονδίες μέλη της FIFA και της UEFA πρέπει να διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους ανεξάρτητα και χωρίς την επιρροή οποιουδήποτε τρίτου (όπως ορίζεται στο άρθρο 13 παρ. 1i και άρθρο 17 του Καταστατικού της FIFA, όπως επίσης και στο άρθρο 7β παρ. 2 του Καταστατικού της UEFA).
Δεδομένων των συνθηκών, δια της παρούσης σας πληροφορούμε ότι σε περίπτωση που το νομοσχέδιο υιοθετηθεί όπως προτείνεται, δεν μας μένει καμία άλλη επιλογή παρά να παραπέμψουμε την υπόθεση στα οικεία όργανα της FIFA και της UEFA για άμεσες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ).
Σας υπενθυμίζουμε ότι ένας αποκλεισμός της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας θα σημαίνει ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα απωλέσει τα δικαιώματα μέλους που προκύπτουν από την ιδιότητά της ως μέλος της FIFA και της UEFA, με άμεση ισχύ και, ιδιαίτερα, ότι καμία Ελληνική ομάδα οποιασδήποτε μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ΠΑΕ, δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στις διοργανώσεις της FIFA ή της UEFA και ότι ούτε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ούτε οποιοδήποτε από τα μέλη ή τους αξιωματούχους της δεν θα μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει τα ωφελήματα από οποιαδήποτε προγράμματα ανάπτυξης, εκπαιδευτικούς κύκλους ή κατάρτιση από την FIFA ή την UEFA (πρβλ. άρθρο 14 παρ. 3 σε συνδυασμό με Άρθρο 12 παρ. 1 του Καταστατικού της FIFA και άρθρο 9 παρ. 1 σε συνδυασμό με άρθρο 7 του Καταστατικού της UEFA).
Πρόσθετα, η άρση του αποκλεισμού θα τελεί υπό την αίρεση της επιστροφής στην προτέρα κατάσταση, γεγονός το οποίο σημαίνει την κατάργηση του νόμου.
Σας συστήνουμε να επικοινωνήσετε με τις οικείες αρχές προκειμένου να τις ενημερώσετε σχετικά με την θέση της FIFA και της UEFA και τις δυσμενείς συνέπειες τυχόν ψήφισης του νέου νόμου από την Βουλή.
Μετά τιμής"

Δείτε και την αρχική επιστολή που απέστειλαν στην ΕΠΟ η FIFA και η UEFA.
Με Grexit φεύγει από τον ΠΑΟ ο Αλαφούζος!  
Στις 4-5 Μαΐου πάει προς ψήφιση με τη μορφή επείγοντος το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, ενώ στις 27, 28 και 30 Απριλίου θα περάσει από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Εφόσον δεν υπάρξουν οι αλλαγές που θέλουν οι ξένες Συνομοσπονδίες, ώστε να μην υπάρχει παρέμβαση στο ποδόσφαιρο, αυτόματα επιβάλλονται κυρώσεις.

ΤΑ  ΓΥΡΝΑΕΙ  Ο  ΥΠΟΥΡΓΟΣ;

Από την δική του πλευρά, αποτελεί μια κίνηση καλής θέλησης και... αναδίπλωσης το ότι θέλει να δώσουν το παρών οι άνθρωποι των UEFA-FIFA στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων, όπου θα συζητηθεί το θέμα για τρεις ημέρες (27, 28 και 30 Απριλίου), κάτι που δεν υπήρχε στην ατζέντα τις προηγούμενες ημέρες. Θέλει την άποψή τους πριν πάει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, ζητάει την γνώμη τους και την τεχνογνωσία τους και γι' αυτό έχει απευθύνει προσκλητήριο.
Επίσης, μια ακόμη κίνηση ότι έχει διάθεση για... βήμα πίσω, είναι το ότι αν και αρχικά το νομοσχέδιο θα πήγαινε με τη μορφή κατ' επείγοντος στο Κοινοβούλιο και θα ψηφιζόταν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, εντέλει πήγε με τη μορφή επείγοντος, ώστε να προηγηθεί η συνάντηση με τους ανθρώπους των διεθνών Συνομοσπονδιών και να παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Ο ίδιος δεν δέχεται τελεσίγραφα και απειλές, όμως είναι διατεθειμένος να το συζητήσει όσο χρειάζεται, προκειμένου να υπάρξει λύση και να μην πάρει "σάρκα και οστά" το σενάριο της διεθνούς (ποδοσφαιρικής) απομόνωσης.
550 εκ. ευρώ έσοδα το κράτος από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο  

Το σενάριο του "παγώματος" των επίμαχων διατάξεων

Μάλιστα, δεν αποκλείεται, αν αλλάξει στάση η ΕΠΟ και δείξει διάθεση οπισθοχώρησης, να "παγώσει" τις διατάξεις του νομοσχεδίου που θίγουν το αυτοδιοίκητο και να τις εντάξει στο μεγάλο αθλητικό νομοσχέδιο του καλοκαιριού. Εν ολίγοις, να προχωρήσει το μίνι νομοσχέδιο για τα ζητήματα βίας, όπου υπάρξει ταύτιση απόψεων και να πάνε "πιο πίσω" οι άλλες υποθέσεις, που "καίνε" περισσότερο. Επίσης, οι δικαστικές εξελίξεις μπορούν να αλλάξουν πολλά στον τρόπο διοίκησης του ποδοσφαίρου και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, ούτε να το βγάζουμε από το κάδρο της συζήτησης. Είναι ένα παιχνίδι τακτικής και αν δει καλές προθέσεις, μπορεί και ο ίδιος να κάνει κίνηση... συμφιλίωσης. Πάντως, με την Ομοσπονδία δεν συνομιλεί, παρά μόνο με την UEFA και την FIFA, αυτό είναι ξεκάθαρο.
Από την πλευρά του υφυπουργείου δεν επιβεβαιώνεται αν υπήρξε χθες ή σήμερα κάποια συνομιλία του με τον πρωθυπουργό, όμως από την στιγμή που γνωστοποιήθηκε η επιστολή των UEFA-FIFA μέχρι και την απάντησή του, ήταν κλεισμένος στο γραφείο του για κάποιες ώρες και έκανε τις επαφές του. Το ύφος της απάντησης και το μέγεθός της, αποδεικνύει πως σε κάθε περίπτωση έχει πάρει το "πράσινο φως" για τις κινήσεις του να καταπολεμήσει τις παθογένειες που υπάρχουν και να μην παρθούν αποφάσεις με διλήμματα. Ο ίδιος έχει θέσει ζητήματα σήψης και διαφθοράς στο ποδόσφαιρο και θέλει να τα καταπολεμήσει.
 
Το "πόκερ" συνεχίζεται, οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες και θα καθορίσουν το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι δικαστικές εξελίξεις και τα πορίσματα αποτελούν για τον ίδιο ένα μεγάλο "όπλο", το οποίο δεν προτίθεται να αφήσει ανεκμετάλλευτο και με αυτά θα προσπαθήσει να πείσει πως πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο. Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου