Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Άρθρο του Δημήτρη Παυλακούδη: " ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ υπό κατάληψη, ΠΑΙΔΕΙΑ υπό διωγμό"



18η μέρα συνεχιζόμενης  κατάληψης  στο  ιστορικότερο  Πανεπιστήμιο  της  χώρας!
18 μέρες  από  τότε  που μια χούφτα γνωστοί-άγνωστοι  μπήκαν  ανενόχλητοι  στο  μεγαλύτερο  πανεπιστήμιο  της  Ελλάδας  στην καρδιά της  πρωτεύουσας  κι επέλεξαν  με το έτσι  θέλω  να  ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ  το κτίριο της  Πρυτανείας.
Αρχικά  όλοι πίστεψαν   πως  η Κατάληψη  θα είναι συμβολική  και σε μια άντε το πολύ  δυο μέρες  οι καταληψίες  θα αποχωρούσαν από το κτίριο της  Πρυτανείας.
Το ίδιο ενδεχομένως  πίστεψαν  και στην κυβέρνηση  και  ειδικότερα  στα  Υπουργείο  Παιδείας  αλλά και  Προστασίας  του  Πολίτη, τα δυο  κατά τεκμήριο  υπεύθυνα  για την επίλυση  του ζητήματος Υπουργεία.
Άλλωστε είπαμε  σε καιρούς  «Αριστερής»  διακυβέρνησης  «πρέπει»  για κάποιους  να δείχνουμε μεγαλύτερη ανοχή σε  τέτοιου είδους  διαμαρτυρίες, καταλήψεις  και αποκλεισμούς.
Ούτως  ή άλλως ποιος ασχολείται  με την Παιδεία  τη στιγμή  που προέχουν  οι διαπραγματεύσεις  με τους εταίρους;
Αλλά δυστυχώς  όσο  οι μέρες περνούσαν  τόσο άρχισαν και τα Μ.Μ.Ε. να προβάλλουν το ζήτημα περισσότερο, ο  χώρος των εκπαιδευτικών  και η πανεπιστημιακή κοινότητα άρχισε ν’ ανησυχεί  ολοένα  και  πιο  πολύ, γονείς και φοιτητές να διαμαρτύρονται  και  η κατάσταση ακόμη  και την ώρα που γράφονται τούτες  οι αράδες μοιάζει  «καζάνι που βράζει»!

Παρ όλα αυτά  η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου  συνελήφθη και συλλαμβάνεται καθημερινά «κοιμώμενη»  και αδυνατεί να λύσει  ένα  θέμα  που σε οποιαδήποτε άλλη ευνομούμενη κοινωνία  θα χε λυθεί  σε μια μέρα το πολύ.
Είναι ξεκάθαρο  πως  τόσο  ο Υπουργός Παιδείας κύριος Μπαλτάς, όσο και οι υπουργοί Προστασίας  του  Πολίτη  και  Δικαιοσύνης  κύριοι Πανούσης και  Παρασκευόπουλος  είναι  εξ ίσου συνυπεύθυνοι  και συνένοχοι  για την  κατάσταση αυτή.
Αρχικά  έδειξαν  μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς  να υπερασπίζονται τους καταληψίες- οι οποίοι  κρατούν κλειστό το Πανεπιστήμιο προφασιζόμενοι  την Απεργία πείνας ομοιδεατών τους  που μάλιστα  έληξε –και μόνο  που δε μας είπαν  πως ο καθένας έχει δικαίωμα προφασιζόμενος  πολιτικά αιτήματα να  παρεμποδίζει ή και να αναστέλλει την  λειτουργία Δημοσίων κτιρίων, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ή και άλλων δημόσιων φορέων.
Στη συνέχεια και όσο η πίεση από πλευράς κοινωνίας αυξανόταν  οι Υπουργοί προεξάρχοντος του  κυρίου  Πανούση  θυμήθηκαν  πως έχουν κάποια θέση και προσπάθησαν ,ενθυμούμενοι τη «Γυριστρούλα» το παλιό αγαπημένο ελληνικό ροκ άσμα, να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις πιστεύοντας πως  με  λόγια αγάπης και παρακάλια  οι καταληψίες θα έφευγαν από το χώρο παραδίδοντάς τους τα κλειδιά στο χέρι.
Τις τελευταίες ώρες και  αφού  η κατάσταση δείχνει να φτάνει στο …αμήν  ο Πανούσης και ο  Μπαλτάς   μιλούν  για «μπαχαλάκηδες»  και δηλώνουν  αποφασισμένοι να  λύσουν  οριστικά το ζήτημα.
Μα πότε κύριοι; Μετά από είκοσι μέρες  που σας έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα  είκοσι άτομα;
Και πώς; Που είναι η αστυνομία, που είναι  η υποτιθέμενη ασφάλεια του πανεπιστημίου  και  οι εταιρείες φύλαξης; Ποιος μπορεί τέλος πάντω ν  να εγγυηθεί  ότι  οι φοιτητές  δε θα έχουν πρόβλημα με την εξεταστική τους και πάλι; Ποιος εγγυάται ότι  δεν  έχει καταστραφεί η περιουσία του Πανεπιστημίου  που ο Έλληνας πολίτης πληρώνει;
Προφανώς  και άργησαν πολύ στην κυβέρνηση  να θυμηθούν  πως κυβερνούν και δεν αντιπολιτεύονται!
Προφανώς  και ξέχασαν  πως  η Παιδεία  και  εν προκειμένω  τα ελληνικά Πανεπιστήμια δεν αντέχουν και άλλη υποβάθμιση  και πως   Αριστερός  δε σημαίνει  το να επιτρέπεις  σε κάθε  παρείσακτο  και  αυτοπροσδιοριζόμενο  ως  Αντεξουσιαστή  ή Αγωνιστή Αλληλεγγύης  να  κλείνει με το έτσι θέλω και εντελώς  ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ  τα Πανεπιστήμια ή  τα Σχολεία.
Κι επειδή κάποιοι  θα βιαστούν  να με κακοχαρακτηρίσουν ή να  με επικρίνουν  γιατί  τολμώ να ασκήσω κριτική  στην  κυβέρνηση  των  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ   που  άλλοτε προσδιορίζεται αριστερή,άλλοτε ριζοσπαστική κι άλλοτε  εθνική  και  πατριωτική  θυμίζοντας χαλασμένο τζουκ-μποξ   θα πω   πως  κάποια στιγμή πρέπει  να κατανοήσουμε  πως  η Παιδεία, η Υγεία, η Ασφάλεια  και  το  κράτος Δικαίου  απαιτούν  ευρείες συναινέσεις  και  γενναίες  αποφάσεις  και όχι  θέάτρο σκιών με σκοπό τη σπέκουλα, το λαϊκισμό  και την προπαγάνδα!
Προφανώς  και για το κατάντημα της Παιδείας  από  το 1990  και μετά ευθύνη έχουν όλοι όσοι άσκησαν και ασκού εξουσία.Ασφαλώς  και ουδείς αναμάρτητος  για τον ευτελισμό των Σχολείων και των Πανεπιστημιών!
Αυτό όμως δε δίνει  το δικαίωμα  σε όσους κυβερνούν τώρα  να κάνουν  ό,τι  τους καπνίσει  ρίχνοντας μονίμως την ευθύνη στους προκατόχους!
Η  ΠΑΙΔΕΙΑ δεν είναι πειραματόζωο  και  αυτό καλό είναι να το θυμούνται ορισμένοι και τώρα που είναι στην κυβέρνηση  όχι μόνο όταν συμμετείχαν στις πορείες και τις διαδηλώσεις κάτω από τα κόκκινα, κίτρινα ή πράσινα λάβαρα που για λόγους σκοπιμότητας τους επέβαλλαν να κρατούνε  οι κάθε είδους συνδικαλιστικές τους συντεχνίες.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ  έχει  ο καιρός γυρίσματα  καθώς  πολλοί εξ αυτών που πέρυσι  κατηγορούσαν τον τέως Πρύτανη Φορτσάκη  για  τα χάλια της Παιδείας και αγωνίζονταν  στα κάγκελα,τις διαδηλώσεις και τις καταλήψεις, καλούνται τώρα   να  βγάλουν οι ίδιοι –αφού εξαργύρωσαν το γραμμάτιο-τα κάστανα απ τη φωτιά!
Καλό θα ήταν  λοιπόν  οι κύριοι Πανούσης, Μπαλτάς  και Παρασκευόπουλος, οι οποίοι τυχαίνει να είναι και Πανεπιστημιακοί  να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσο είναι καιρός συναισθανόμενοι το βάρος του ρόλου τους.
Σε διαφορετική περίπτωση  ας παραιτηθούν μήπως  και φανεί πάνω τους έστω  και ένα μικρό ίχνος αξιοπρέπειας!
Και να  θυμούνται πως όσο το οποιοδήποτε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ή ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ βρίσκεται υπό Κατάληψη, η Παιδεία σε κάθε μορφή της βρίσκεται ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ!


 Δημήτρης Χ. Παυλακούδης


ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΜΑ  Μεσαιωνικής και Βυζαντινής Φιλολογίας ΑΠΘ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου