Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ: To Open House Thessaloniki ανοίγει τις πόρτες σε γνωστά κτίρια της πόλης!



Open House, ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της αρχιτεκτονικής.
 Για ένα Σαββατοκύριακο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε περισσότερες από 21 πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της σημασίας της αρχιτεκτονικής στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Στις πόλεις που συμμετέχουν παγκοσμίως, συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά: Νέα Υόρκη, Δουβλίνο, Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ, Ελσίνκι, Μελβούρνη, Βαρκελώνη, Σικάγο, Ρώμη, Λισαβόνα, κ.α.



Πρόκειται για ένα θεσμό που ταυτίζεται πλήρως με τις ανησυχίες και τους ρυθμούς της σύγχρονης εποχής, έναν θεσμό που συνεχίζει να πορεύεται σε δρόμους δημιουργικούς με κύριο άξονα τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική.

Βασικό στοιχείο του Open House είναι ότι πρόκειται για δράση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία βασίζεται στις αξίες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των χορηγιών και του εθελοντισμού. Χαρακτηριστική είναι η συγκινητική σχεδόν συμμετοχή κάθε χρόνο εκατοντάδων εθελοντών στη δράση, γεγονός που φανερώνει την αποδοχή και την επιτυχία του θεσμού αυτού στις πόλεις όπου πραγματοποιείται.

Οι δράσεις Open House Athens και Open House Thessaloniki διοργανώνονται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Open House Greece, η οποία ιδρύθηκε το 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide, οργανισμό που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης  Open House.

Το πρώτο Open House στην Ελλάδα
Το Open House πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2012 στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της.
 Συμμετείχαν 56 κτίρια. Ο αριθμός των επισκεπτών στο σύνολο των κτιρίων για το 2012 ξεπέρασε τις 12.000. Στη δεύτερη διοργάνωσή του, το 2013, το Οpen House Thessaloniki 2013 «άνοιξε» 67 δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, 11 περισσότερα από το «ΟΗΤ 2012», και πραγματοποίησε εκατοντάδες ξεναγήσεις.
 Καταγράφηκαν 22.000 επισκέψεις στους επιλεγμένους χώρους, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών στην ιστοσελίδα www.openhousethessaloniki.gr το 2013 άγγιξε τις 90.000.

Open House Τhessaloni 2014
Στο φετινό Open House Thessaloniki έχουν προστεθεί πολλά νέα κτίρια, τόσο στο κέντρο όσο και στα δυτικά και ανατολικά άκρα της πόλης. Μεταξύ αυτών είναι εντυπωσιακές κατοικίες και διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης και στα προάστια, επαγγελματικοί χώροι με ξεχωριστό design και πολλά δημόσια κτίρια, που μπορούν να ειδωθούν μέσα από μια νέα οπτική.
 Παράλληλα με τις ξεναγήσεις, θα τρέχει ένας διαγωνισμός φωτογραφίας. Σε αυτόν, θα βραβευτούν οι καλύτερες φωτογραφίες που θα αποτυπώνουν όμορφα στιγμιότυπα από το τριήμερο των εκδηλώσεων του Open House.
Το Open House θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 16 Νοεμβρίου με το καθιερωμένο πάρτυ λήξης, στο οποίο προσκεκλημένοι είναι όλοι οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης.
 Για μια ακόμη χρονιά η 1η ημέρα των εκδηλώσεων του Open House θα είναι αφιερωμένη στους μαθητές των σχολείων της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με οργανωμένες επισκέψεις σε επιλεγμένα κτίσματα.
 Κάθε χρόνο οι μαθητικές αυτές επισκέψεις αποκτούν όλο και μεγαλύτερο ρυθμό, οι συμμετοχές των σχολείων αυξάνονται και οι μαθητές εκδηλώνουν με σαφήνεια και ενθουσιασμό το ενδιαφέρον τους για τις ξεναγήσεις.
 Παράλληλα, από τις 11-16/11 ένα ενημερωτικό περίπτερο για το Open House θα λειτουργεί καθημερινά στην Πλατεία Αριστοτέλους (με Μητροπόλεως), ενώ στις 14/11 μια προγραμματισμένη επίσκεψη ομάδας αρχιτεκτόνων θα πραγματοποιηθεί στο Θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο έχουν σχεδιάσει οι αρχιτέκτονες Πρ. Νικηφορίδης και B. Cuomo.

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: openhouseathens.gr & closeupmag.gr 

Thessaloniki Arts and Culture, http://www.thessalonikiartsandculture.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου