Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΧΩΡΟΣ ΜΝΗΜΗΣ και ΙΣΤΟΡΙΑΣ στη Δυτική Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάζεται σήμερα το μουσείο του γαλλικού στρατιωτικού νεκροταφείου του Ζέιτενλικ

Εγκαινιάζεται σήμερα το μουσείο του γαλλικού στρατιωτικού νεκροταφείου του Ζέιτενλικ, με πληροφορίες για τη δράση των Γάλλων στρατιωτών στον πόλεμο και στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης.
Ως μηχανικός της Γαλλικής Στρατιάς βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1915. Ο Ζοζέφ Πλεμπέρ, όμως, παρέμεινε και μετά τον Πόλεμο στην πόλη και συνέβαλε στην ανοικοδόμησή της μετά την πυρκαγιά, ενώ την υπογραφή του φέρουν κτίρια - ορόσημα της πόλης, όπως το προορισμένο για πολυκατάστημα κτίριο επί της Ερμού και Βενιζέλου (κατά το πρότυπο της γκαλερί Λαφιαγέτ), το «Ερμείον» επίσης επί της οδού Βενιζέλου, το παλιό κτίριο του σχολείου Δελασάλ, όπου σήμερα στεγάζονται τα Διοικητικά Δικαστήρια. Πληροφορίες γύρω από τον Πλεμπέρ, αλλά και τη γενικότερη συμβολή των 300.000 Γάλλων στρατιωτών όχι μόνο στην έκβαση του πολέμου αλλά και στη ζωή της πόλης, μπορεί να αντλήσει ο επισκέπτης του μουσείου του γαλλικού στρατιωτικού νεκροταφείου του Ζέιτενλικ, επί της οδού Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, που ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό σήμερα, στις 16., παρουσία του γενικού προξένου της Γαλλίας και διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Christophe Le Rigoleur, και μαθητών των Γαλλικών Σχολείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Το μουσείο -αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του γενικού προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια της ολικής ανακαίνισης του γαλλικού τμήματος του στρατιωτικού νεκροταφείου του Ζέιτενλικ (2011-2013)- φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χώρο μνήμης που θα υπενθυμίζει στις νεότερες γενιές την αλληλεγγύη των χωρών της Αντάντ και τις κοινές τους αξίες. Η δημιουργία του εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της επετείου των εκατό χρόνων από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι ενότητες
Το μουσείο λειτουργεί διαδραστικά με πρόσβαση σε βίντεο και μεταφρασμένα κείμενα (προς το παρόν στη γαλλική, ελληνική και σερβική γλώσσα) και μέσα από την προβολή ντοκιμαντέρ. Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στο νεκροταφείο. Η δεύτερη αφορά το Μακεδονικό Μέτωπο, ενώ η τρίτη εστιάζει στη «Σαλονίκη» και συγκεκριμένα στην καθημερινότητα των περίπου 300.000 Γάλλων στρατιωτών που έδρασαν από το 1915 - 1918. Και παρουσιάζεται όχι μόνο η συμβολή τους στον πόλεμο, αλλά και στην ανάπτυξη της πόλης και του λιμένα, καθώς και ολόκληρης της Μακεδονίας, μέσα από την κατασκευή οδικών δικτύων, την καταπολέμηση λοιμωδών νόσων, την εισαγωγή νέων μεθόδων αγροτικής καλλιέργειας. Η καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου, εκ των συλλεκτών που παραχώρησαν υλικό για το μουσείο, μιλώντας στον «Α» εξηγεί: «Παραχώρησα υλικό για τον Ζοζέφ Πλεμπέρ, που ήρθε ως Γάλλος αξιωματικός του μηχανικού το 1915 για τον Πόλεμο, αλλά παρέμεινε, παντρεύτηκε και δούλεψε ως αρχιτέκτονας, ενώ θάφτηκε εδώ το 1947. Υπήρξε μέλος της διεθνούς επιτροπής για την αποκατάσταση της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά -ήταν επιφορτισμένος με το τεχνικό πρόγραμμα της πόλης, το σύστημα ύδρευσης, των υπονόμων κτλ- ενώ μεταξύ άλλων σχεδίασε το κτίριο στην πλατεία Αγίας Σοφίας (Αγ. Σοφίας & Ερμού) όπου στεγάζεται σήμερα γνωστό ζαχαροπλαστείο, το κτίριο «Ερμείον» (Β. Ηρακλείου & Βενιζέλου), το κτίριο Κραδήμου - Σταμούλη (Ερμού & Βενιζέλου), το οποίο ήταν προορισμένο να λειτουργεί ολόκληρο ως μαγαζί στα πρότυπα της γκαλερί Λαφαγέτ. Ακόμη είχε φτιάξει το σχέδιο για το Χορτιάτη βασισμένος στη λογική της δημιουργίας μιας κηπούπολης, ενώ φιλοτέχνησε και το μνημείο στο Γ' Σώμα Στρατού».
Στο νεκροταφείο του Ζέιτενλικ είναι ενταφιασμένες οι σοροί των στρατιωτών που τραυματίστηκαν στο Μακεδονικό Μέτωπο και πέθαναν στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, καθώς και όσων έπεσαν νεκροί στο ελληνικό έδαφος, από το 1915 μέχρι το 1918. Το νεκροταφείο κατασκευάστηκε το 1916 και αποτελεί μέρος του Συμμαχικού Στρατιωτικού Νεκροταφείου. Συνολικά 8.310 Γάλλοι (6.347 από τη Μητροπολιτική Γαλλία, 1.222 από τη Σενεγάλη, 398 από τη Μαδαγασκάρη και την Ινδοκίνα, 343 από τη Βόρεια Αφρική), 8.000 Σέρβοι, 500 Ρώσοι, 1.750 Βρετανοί και 3.500 Ιταλοί αναπαύονται εκεί.
ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=103&artid=205694


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου