Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016

6 αγαπημένα μέρη για διάβασμα στη Θεσσαλονίκη!ΤΗΣ  ΚΥΑΣ  ΤΖΗΜΟΥ
Βιβλία… Στο λεωφορείο, στο ταξίδι, στο σπίτι… Και έπειτα η πόλη, η ανάγκη να αναζητήσεις τις πιο ήρεμες γωνιές της και να χαθείς με ένα βιβλίο. Κάθε ενας από μας έχει τα αγαπημένα του σημεία, καφέ, αναγνωστήρια, παγκάκια… Αυτά είναι τα 6 δικά μου.
Indoors
Πάνω στο θαλάσσιο τείχος


Είναι το μόναδικό διατηρημένο κομμάτι του παλιού Θαλάσσιου τείχους της πόλης. Κατά την ανακαίνιση της Στοάς Χιρς οι εργασίες στα θεμέλια του κτιρίου φανέρωσαν το θαλάσσιο τείχος της πόλης που ορθονώταν μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα στο παραλιακό μέτωπο. Η Παλατεία Ελευθερίας τότε καλυπτόταν από θάλασσα. Οι αρχιτέκτονες σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων κατασκεύασαν τμήμα του πατώματος του υπογείου του Public, σε δυο σημεία, με διάφανές υλικό ώστε να αναδεικνύονται τα αρχαιολογικά ευρήματα. Άλλη αίσθηση να αράζεις συα πουφ πάνω στο γυάλινι πάτωμα με το βιβλιαράκι αγκαλιά.
Στο καφέ του Μουσείου Φωτογραφίας

Στο καφέ του Μουσείου απολαμβάνεις ένα μοναδικό ησυχαστήριο στο κέντρο της πόλης. Μειονέκτημα τα όχι και τόσο άνετα καθίσματα αλλά η μοναδική θέα σε αποζημειώνει. Ο κόσμος που το έχει ανακαλύψει στέκεται μπροστά στο τζάμι κι αγναντεύει τη θέα προς το κομμάτι του λιμανιού, απ’ όπου αποχωρούν τα πλοία. Το café λειτουργεί υπό την διεύθυνση του Μουσείου και εξυπηρετείται πλέον από αυτόματους πωλητές που σερβίρουν εσπρέσο , ενώ στα άμεσα σχέδια είναι να προστεθούν και άλοι αυτόματοι πωλητές καφέ αλλά και σνακ για τους επισκέπτες.
I Heart

Όταν πρωτοπέρασα την πόρτα του I Heart, ένιωσα σα να έμπαινα στο σπίτι ενός φίλου. Και τότε δεν υπήρχαν πολλά στα οποία αισθανόσουν έτσι. Ο αμερικάνος ιδιοκτήτης του, έφερε μέσα στο μαγαζί την ατμόσφαιρα από εκείνα τα cosy σπίτια που συναντάς στα αμερικάνικα προάστια και εδώ στην Ελλάδα τα βλέπουμε μόνο στο σινεμά. Καναπέδες, μπερζέρες, γωνιές ασύμφωνες αποφεύγοντας το ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, βιβλιοθήκες, ξύλο και μεταλλικά έπιπλα του 60, και ένα πατάρι από το οποίο δεν θες να φύγεις. Τίποτα δεν είναι τυποποιημένο στο I Heart, ούτε καν τα φλυτζάνια που σου σερβίρουν τον μυρωδάτο καφέ, τσάι μαζί με φρεσκοψημένα μάφιν, λαχταριστά ολόφρεσκα σάντουιτς, ζεστά αφράτα cinnamon rolls, χυμούς και επιδόρπια γιαουρτιού. Αν προλάβεις και μια από τις αναπαυτικές μπερζέρες δύσκολα θα θες να φύγεις από κει πριν τις 11 που κλείνει τις πόρτες του.
Στην Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ

Αν κάτι την φέρνει πρώτη στις προτιμήσεις είναι το ωράριο της. Βρίσκεται στο κέντρο της Πανεπιστημιούπολης και αποτελείται από 2 κτίρια. Το νεότερο είναι και ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της πόλης. Διαθέτει γύρω στις 1000 θέσεις, 17 ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πρόσβαση στο διαδίκτυο (συν 16 από την αίθουσα σεμιναρίων όταν αυτή δεν χρησιμοποιείται), wi – fi, φωτοτυπικά και εκτυπωτές, καθώς και υπολογιστές και εκτυπωτές με το σύστημα Braille. Όσο απίστευτο κι αν σας φαίνεται παραμένει ανοιχτή μέχρι τις 2 το βράδυ τις καθημερινές και μέχρι τα μεσάνυχτα τα Σαββατοκύριακα. Στο διάλειμμά σου σε περιμένει και ένα πλούσιο κυλικείο για ανεφοδιασμό.
Outdoors
Στις ξαπλώστρες της Πρώτης Προβλήτας

Η απόδοση της Πρώτης Προβλήτας στον δημόσιο χώρο της πόλης και η σχετικά πρόσφατη ανάπλαση του εξωτερικού της χώρου, ήταν ίσως μια από τις πιο ευχάριστες στιγμές της πόλης. Αγαπήθηκε από όλους και σφίζει πλέον ζωής και χωρίς την υποστήριξη του Φεστιβάλ. Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου οι νέοι την αγάπησαν περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα της πόλης και είναι αυτούς που βλέπεις πιο συχνά να διαβάζουν αραχτοί εκεί. Η προσθήκη της μικρής φορητής βιβλιοθήκης εκεί δίπλα είναι μια ακόμη νότα υποστήριξης για να διαβάσεις εκεί.
Με θέα την πόλη

Αν σε τρομάζουν τα ύψη να το αποφύγεις. Αν όχι πάρε μαζί σου κι ένα φουσκωτό μαξιλαράκι για μεγαλύτερη άνεση, ένα καφέ κι ένα σνακ και ξεκίνα, αφού πρώτα τσεκάρεις το δελτίο καιρού. Αν έχει μποφόρια μην το επιχειρήσεις γιατί δεν θα μπορέσεις να σταυρώσεις σελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου