Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Πού να φας πολίτικη κουζίνα στη Θεσσαλονίκη! Και φυσικά ο ΦΑΝΟΣ της πόλης ξεχωρίζει!!!



Από πού αγοράζουν σουτζούκ λουκούμ οι Θεσσαλονικείς αφέντες στα χανουμάκια τους; Σε ποιον οντά κλείνουν ραντεβού για δείπνο οι σουλτάνοι με τις εν δυνάμει φαβορί τους; Πού γεύεται ο τηλεθεατής του Σουλεϊμάν, ισλί κιοφτέ σε αυτήν την πόλη, μετά από την προβολή του επεισοδίου;
Μπαχάρια χρώματα αρώματα και μια κουζίνα που στην βάση της θα βρεις ρίζες βυζαντινές και επιρροές οθωμανικές.Τόσο δίπλα μας χιλιομετρικά όσο και μέσα μας γαστριμαργικά, ακόμα και με παραλλαγές μιας και σήμερα είναι πιο ευδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στην πολίτικη που θα δεις να κυριαρχεί η κανέλα και στην τούρκικη τα καυτερά και το κύμινο. Μία κουζίνα που ανεβαίνει, που γίνεται φετίχ και μαγαζιά που ξετρυπώνουν ολοένα και περισσότερα προστιθέμενα στα ήδη γνωστότερα τα οποία κρατούν μικρές ή γερές δόσεις ανατολής στην Θεσσαλονίκη του σήμερα.
Ο Φανός της Πόλης στην Αγ.Μηνά 8 (211 311 5555), με σεβασμό στην παραδοσιακή κουζίνα και με περηφάνια για τις καταβολές της από την Σμύρνη, μία οικογενειακή επιχείρηση έγινε ένα από τα ωραιότερα μεζεδοπωλεία της πόλης.


Βασισμένο στην πολίτικη κουζίνα, μπορείς να δοκιμάσεις από κεφτεδάκια και σουτζουκάκια μέχρι παστρουμαδόπιτα και σαλιγκάρια, μύδια αχνιστά και καβουρμά με αυγά.


Ayhan, ο σεφ που περιπλανήθηκε και αποφάσισε να δημιουργήσει στην πόλη ένα καθαρόαιμο εστιατόριο τουρκικής κουζίνας.Στον προσεγμένο χώρο του εστιατορίου στην Μονή Λαζαριστών οι παραδοσιακές συνταγές της χώρας του βρίσκουν τις ολόδικές του πινελιές παρασύροντάς σε ένα ατελείωτο ταξίδι γεύσεων που ήταν και προσωπικός στόχος του σεφ.

Στο Ayhan a taste of Turkey ανάμεσα στο προσεγμένο μενού θα βρεις κρεμώδεις σούπες από κόκκινες φακές, κεμπάπ μοσχαρίσιο και αρνί με ψητά λαχανικά και καυτερή σως ντομάτας, μπουρέκια με παστουρμά, πεινιρλί, κεφτέδες από πλιγούρι με γέμιση κιμά και σος γιαουρτιού με σκόρδο και επιδόρπια εκ Βοσπόρου όπως σιμιγδαλένιο χαλβά και λουκουμάδες με γέμιση σοκολάτας.

Το βρίσκεις Κολοκοτρώνη 25, Μονή Λαζαριστών Σταυρούπολη (2310 64 75 24) ενώ πάντα μπορείς να κάνεις και ηλεκτρονική κράτηση μέσω του ιστότοπου του εστιατορίου.


Στο Βυζαντινό ανάμεσα στις ελληνοτουρκικές βραδιές και το οριεντάλ, θα βρεις την πολίτικη κουζίνα του για την οποία έγινε γνωστή μεταξύ άλλων στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Παστουρμαδόπιτες, γιαουρτλού κεμπάμ, μοσχαροκεφαλή και τα διάφορα πιάτα σπεσιαλιτέ της πολίτισσας Λένας Αμαξοπούλου, όλα αυτά σε ένα χώρο που θυμίζει έντονα σπιτικό στην Πόλη στην Θεμιστοκλή Σοφούλη 99 , Καλαμαριά (231 042 1620).

Πολίτικη αλλά και ελληνική κουζίνα θα βρεις στην Μυροβόλος Σμύρνη. Στο κέντρο της πόλης στην στοά Μοδιάνο (Κομνηνών 32) σε παραδοσιακό ζεστό κλίμα και με ενδιαφέροντα πρόσωπα στο διπλανό τραπέζι αφού συχνά το προτιμούν από τουρίστες μέχρι διασήμους, λαχταριστά πιάτα γιαουρτλού κεμπάμ και όχι μόνο.

Στο ελληνοτουρκικό καφενείο, χώρο πολιτιστικής συνάντησης όπως λένε των δύο χωρών, μπορείς να πιεις από τσάι μέχρι τούρκικο καφέ, να καπνίσεις ναργιλέ και να δοκιμάσεις το Γενί Ρακί συνοδεύοντάς το αποκλειστικά με τουρκικούς μεζέδες όπως το Κisir με πλιγούρι, Haydari με γιαούρτι και άνηθο αλλά και τούρκικο σουτζουκάκι ή μπουγιουρντί.


Το Cafe Γέφυρα KÖPRÜ θα το βρεις στην Στρ. Μακρυγιάννη 19.
Από την λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα παντοπωλεία από όπου μπορείς να προμηθευτείς από τους καλύτερους παστουρμάδες στην πόλη θυμίζοντάς σου την…Πόλη.
Μερικά από αυτά είναι το «Παραδοσιακό Νοστιμοπωλείο» στην Μεγάλου Αλεξάνδρου 25 Αμπελόκηπους (2310733193) ανάμεσα σε παραδοσιακά τυριά και αλλαντικά θα βρεις μοσχαρίσιο παστουρμά, συνεχίζοντας την παράδοση του παππού τους τα εγγόνια του “Κοσμά Ντελικατέσεν” Γιώργος και η Ζωή Σωτηριάδη πήγαν ένα βήμα παρα πέρα την έννοια του παντοπωλείου και δημιούργησαν έναν υπέροχο χώρο στην Κομνηνών 12 όπου μεταξύ άλλων μπορείς να βρεις καπνιστά από την Πόλη, τσίρο από την Προποντίδα και παστουρμάδες.
Από το 2001 η Ελπινίκη και η Άννα της Πολίτισσα Çörekler φτιάχνουν γλυκά, σιροπιαστά, πίτες και πολυφημισμένα πολίτικα τσουρέκια, ακόμα και κατεψυγμένα για να τα απολαύσεις όποτε επιθυμείς στον φούρνο του σπιτιού σου.

Τώρα που πλησιάζουν και οι γιορτές μην ξεχάσεις να ζητήσεις στην Βας.Όλγας 146 , (2310 46 70 70) την διάσημη τριφτή βασιλόπιτα συνταγής εκ Καππαδοκίας.
Νεντίμ ή Nedim, πρώτη φορά Κομοτηνή και όσοι είναι φοιτητές σίγουρα είναι από τα πρώτα ονόματα της πόλης που έμαθαν.


Η ιστορία του ζαχαροπλαστείου αλλά και του Νεντίμ πάνε πίσω στο 1950 όταν και άνοιξε το πρώτο μικρό κατάστημα και σήμερα μετράει περισσότερα από 4 σε Κομοτηνή Αλεξανδρούπολη και αισίως Θεσσαλονίκη.

Το Φαρούκ -γλυκό που φτιάχτηκε από το Νεντίμ και απευθύνεται στο γυναικείο πληθυσμό με σφολιάτα πραλίνα σιρόπια και καρύδια- το ξακουστό σουτζούκ λουκούμ του, καζάν ντιπί, πασά & ραχάτ λουκούμ και την ατελείωτη λίστα σιροπιάσματος κανέλας και τουρκικής ζαχαροπλαστικής, θα τα βρεις στο κατάστημα της Τσιμισκή 10, 2310275927.

Στης “κυρίας Κανάρη” στο 117 της Βασιλίσσης Όλγας, μπαίνεις και πολύ απλά δεν βγαίνεις ποτέ. Εκτός από γεύσεις που αντικατοπτρίζουν τα ιδιαίτερα γαστρονομικά στοιχεία κάθε περιοχής, θα βρεις από ποντιακά πιροσκί μέχρι τα ιδιαίτερης αδυναμίας του φούρνου πολίτικα τσουρέκια και ισλί αλλά και ωτία (ποντιακό γλύκισμα φούρνου ή τηγανιού σε σχήμα “αυτιού”).
ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ  ΤΑΞΙΔΟΥ
ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: http://parallaximag.gr/geysi/pou-na-fas-politiki-kouzina-sti-thessaloniki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου