Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Διάλεξη-Εισήγηση ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΥΛΑΚΟΥΔΗ αύριο Σάββατο 25 Ιανουαρίου στο Δημαρχείο Αξιούπολης για το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Παιονίας! ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ: «Μελοποιημένη Ποίηση: Μάνος Ελευθερίου-Λευτέρης Παπαδόπουλος».Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να σας προσκαλέσω σε ακόμη μια διάλεξη-εισήγησή μου στα πλαίσια του Λαϊκού Πανεπιστημίου Παιονίας!

Είναι η πρώτη μου παρουσίαση εντός του 2014 και εντάσσεται στο θεματικό κύκλο: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ  19ος-20ος αιώνας » .

ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 25 Ιανουαρίου στις 18.00 το απόγευμα σας περιμένω στην Αίθουσα Δημ.Συμβουλίου του Δημαρχείου Αξιούπολης ( 2ος όροφος )  σε μια παρουσίαση-αφιέρωμα σε δύο μεγάλους Νεοέλληνες στιχουργούς, το Λευτέρη Παπαδόπουλο και το Μάνο Ελευθερίου!
ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ: «Μελοποιημένη Ποίηση: Μάνος Ελευθερίου-Λευτέρης Παπαδόπουλος».
ΕΙΣΗΓΗΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Χ.ΠΑΥΛΑΚΟΥΔΗΣ
ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΡΑΤΣΙΣΤΑΗ ποίηση ανέκαθεν ήταν συνδεδεμένη με το ρυθμό, τη μουσική και το τραγούδι. ΟιΈλληνες ως λαός με πολλές ιδιαιτερότητες ήδη από την εποχή του Ομήρου και της Σαπφούς, πολύ συχνά ντύνουμε με μελωδίες την ποίησή μας!
Πολλοί πάλι διαχωρίζουν την ποίηση από το τραγούδι! Πότε μπορεί ένα τραγούδι να θεωρηθεί ποίημα και πότε ο στίχος φτάνει στα όρια της ποίησης;
Τα ερωτήματα αυτά θα προσεγγίσουμε αύριο, μέσα από το έργο δύο « μαστόρων» του στίχου, που σημάδεψαν με το έργο τους τις ζωές μας και συνδέθηκαν άρρηκτα με τη μοίρα του λαού μας, του λυρικού και πλούσιου σε συναισθήματα Λευτέρη Παπαδόπουλου και του αιχμηρού και πάντα επίκαιρου Μάνου Ελευθερίου!

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΟΛΟΥΣ να μελετήσουμε, να τραγουδήσουμε, να ακούσουμε και να συζητήσουμε για τους δύο μεγάλους στιχουργούς μας!

Δημήτριος Χ. Παυλακούδης ,
Φιλόλογος- Msc Μεσαιωνικής Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου