Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013

Του Δ.Παυλακούδη: ΣΗΜΕΡΑ 20 Ιούλη ....ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ την ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ: Ένα μικρό αφιέρωμα και ένα ποίημα μου ένδειξη μνήμης και υπόσχεση αγώνα!ΣΗΜΕΡΑ είναι 20η Ιουλίου και το μυαλό μας σταματά σε μια μαύρη σελίδα για τον Ελληνισμό. Η καρδιά μας χτυπά παράλληλα με τις καρδιές εκατοντάδων χιλιάδων Κυπρίων αδελφών μας που το 1974 τέτοια μέρα βίωσαν το δικό τους «γολγοθά» και το δικό τους μαρτύριο. Αναφέρομαι στην τουρκική εισβολή και την κατάληψη εκ μέρους των Τούρκων ενός μέρους της Μεγαλονήσου.
Η επιχείριση «Αττίλας» και όλα όσα επακολούθησαν αποτέλεσαν και αποτελούν εδώ και 39 χρόνια μια ανοιχτή πληγή στο κορμί της Κύπρου, της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας, καθώς χιλιάδες άνθρωποι θανατώθηκαν, άλλοι πολεμώντας και άλλοι μέσα στα σπίτια τους και τα χωριά τους, οικογένειες ξεκληρίστικαν, ενώ η λίστα με τους αγνοουμένους είναι ακόμη ανοιχτή και γεμάτη με ΓΙΑΤΙ και ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ.Ας θυμηθούμε όμως τα γεγονότα εκείνης της αποφράδας ημέρας και ας δώσουμε όλοι μαζί την υπόσχεση πως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ και πως Ο ΑΓΩΝΑΣ για μια ΕΛΕΥΘΕΡΗ και ΔΥΝΑΤΗ ΚΥΠΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ μας και ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ!
Υπόσχεση στις ΚΑΡΔΙΕΣ  όσων έγιναν πρόσφυγες και θύματα μέσα στην ίδια τους τη χώρα και στις ΨΥΧΕΣ όσων ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ για την ΚΥΠΡΟ!
Διαβάζουμε λοιπόν στο   http://www.sansimera.gr/articles/649 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ
“Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Συμμετείχαν συνολικά γύρω στους 40.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του αντιστρατήγου Νουρετίν Ερσίν. Η ελληνική πλευρά πιάστηκε στον ύπνο και η αντίδρασή της εκδηλώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974).
Τα τουρκικά αποβατικά σκάφη άρχισαν να αποβιβάζουν δυνάμεις ανενόχλητα στην περιοχή Πέντε Μίλι, οκτώ χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας, λίγο μετά τις 5 το πρωί της 20ης Ιουλίου. Σχεδόν ταυτόχρονα, σμήνη τουρκικών αεροπλάνων άρχισαν τις επιθέσεις, συνεχώς και κατά κύματα κατά της ευρύτερης περιοχής της Κερύνειας και της Λευκωσίας, ενώ άλλα αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούσαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών σε επίκαιρα σημεία. Οι κάτοικοι βρέθηκαν στο έλεος των εισβολέων. Άοπλοι πολίτες δολοφονήθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν και αιχμάλωτοι στρατιώτες εκτελέστηκαν.
Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν ανεξήγητα αργοπορημένη. Παρ’ ότι το ελληνικό Πεντάγωνο γνώριζε τις κινήσεις των Τούρκων, θεωρούσε ότι μπλοφάρουν. Μόλις στις 8:40 το πρωί δόθηκε επισήμως από την Αθήνα η εντολή εφαρμογής των πολεμικών σχεδίων, ενώ το ελληνικό ραδιόφωνο (το ΕΙΡΤ εν προκειμένω), μετέδωσε την είδηση γύρω στις 11 το πρωί. Η καθυστερημένη κινητοποίηση έδωσε τη δυνατότητα στους Τούρκους εισβολείς να παγιώσουν τις θέσεις τους και να δημιουργήσουν προγεφύρωμα από το Πέντε Μίλι της Κερύνειας προς τον Άγιο Ιλαρίωνα, έχοντας ως αντικειμενικό στόχο τη σύνδεσή του με τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας.

Τούρκοι αλεξιπτωτιστές
Οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, όταν κινητοποιήθηκαν άρχισαν να πολεμούν με ηρωική αυτοθυσία, χωρίς μάλιστα να διαθέτουν αεροπορική κάλυψη και σύγχρονο οπλισμό. Αριθμούσαν γύρω στους 12.000 άνδρες (ελληνοκύπριους και ελλαδίτες), υπό τη διοίκηση του ταξιάρχου Μιχαήλ Γεωργίτση, που είχε το γενικό πρόσταγμα στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Στο μεταξύ, άρχισε να κινητοποιείται και ο ελληνοκυπριακός ανδρικός πληθυσμός και να μετέχει στον άνισο αγώνα με ό,τι διέθετε ο καθένας, πυροβολώντας από τις στέγες των σπιτιών του κατά των εισβολέων αλεξιπτωτιστών.
Στην Αθήνα, η κυβέρνηση αιφνιδιασμένη από την εξέλιξη των γεγονότων αρχίζει να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Κηρύσσει γενική επιστράτευση, η οποία εξελίσσεται σε φιάσκο, δείχνοντας την τραγική κατάσταση που βρισκόταν ο Ελληνικός Στρατός. Και να σκεφθεί κανείς ότι την Ελλάδα κυβερνούσαν οι στρατιωτικοί και ο Στρατός αν μη τι άλλο θα έπρεπε να βρισκόταν σε υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο.
Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόζεφ Σίσκο, που βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα ως εντολοδόχος του Κίσινγκερ, συναντάται στο Πεντάγωνο με το αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Μπονάνο. Ο παριστάμενος Δημήτριος Ιωαννίδης σε οργίλος ύφος απευθύνεται προς τον Σίσκο «Μας εξαπατήσατε... Ημείς θα κηρύξωμεν πόλεμον!» και αποχωρεί από τη σύσκεψη. Έκτοτε, τα ίχνη του αόρατου δικτάτορα χάνονται. Ο Σίσκο στη διάρκεια της ημέρας μάταια αναζητεί αρμόδιο για συνομιλίες.
Αργά το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκδίδει το υπ’ αριθμόν 353 ψήφισμα, με το οποίο καλεί σε κατάπαυση του πυρός και σε αποχώρηση από την Κύπρο του «ξένου στρατιωτικού δυναμικού». Παρά την ομόφωνη έγκρισή του, αγνοείται από την Τουρκία, η οποία έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων επείγεται να εφαρμόσει πλήρως τα σχέδια της. Γενικά, η διεθνής αντίδραση κατά του «Αττίλα» είναι  χλιαρή.Τουρκική απόβαση
Την επομένη, 21 Ιουλίου, οι μάχες στην Κύπρο συνεχίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Στόχος των ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο είναι να αποκόψουν τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας από το προγεφύρωμα της Κερύνειας. Οι Έλληνες στρατηγοί απορρίπτουν εισήγηση για επέμβαση στην Κύπρο, προβλέποντας αποτυχία του σχετικού εγχειρήματος. Δύο ελληνικά υποβρύχια που πλέουν προς την Κερύνεια διατάσσονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Οι Τούρκοι εισβολείς, παρά την αριθμητική τους υπεροχή και την ποιοτική υπεροχή του οπλισμούς τους, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Μάλιστα, από ασυνεννοησία η τουρκική αεροπορία βυθίζει το αντιτορπιλικό Κοτσατεπέ (D-354), το οποίο εξέλαβε για ελληνικό πλοίο και προκαλεί ζημιές σε άλλα δύο τουρκικά αντιτορπιλικά.
Την ίδια μέρα, σημειώνεται δραστηριοποίηση του αμερικανικού παράγοντα για την επίτευξη ανακωχής. Ο Σίσκο, που πηγαινοέρχεται μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας, δεν βρίσκει κάποιον αρμόδιο στην Αθήνα να διαπραγματευτεί, καθώς  όλοι οι αρμόδιοι έχουν εξαφανιστεί. Την ευθύνη αναλαμβάνει τελικά ο αρχηγός του Ναυτικού, ναύαρχος Πέτρος Αραπάκης, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κίσινγκερ συμφωνεί η ανακωχή να ισχύσει από τις 4 το απόγευμα της 22ης Ιουλίου.
Στις 2 το πρωί της 22ας Ιουλίου, 12 ελληνικά μεταγωγικά τύπου Νοράτλας, που μετέφεραν καταδρομείς στο νησί, βάλλονται, κατά λάθος, από φίλια πυρά πλησίον του αεροδρομίου της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα το ένα από αυτά να καταρριφθεί (4 μέλη του πληρώματος και 27 καταδρομείς έχασαν τη ζωή τους), ενώ άλλα δύο να πάθουν σοβαρές ζημιές. Την ίδια ημέρα, οι Τούρκοι εισβολείς εντείνουν τις επιχειρήσεις τους. Αποβιβάζουν άρματα μάχης και το μεσημέρι καταλαμβάνουν την πόλη της Κερύνειας.
Στις 4 το απόγευμα αρχίζει να τηρείται η ανακωχή κατά τα συμφωνηθέντα, η οποία όμως θα παραβιασθεί αρκετές φορές από τους εισβολείς. Σ’ αυτό το χρονικό σημείο, οι Τούρκοι ελέγχουν το 3% του Κυπριακού εδάφους, έχοντας δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα, που συνδέει την Κερύνεια με τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας.”
ΑΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΝΤΟΤΕ τη Μαύρη εκείνη μέρα…
Γιατί όπως έγραψε κάποτε και ο μεγάλος Μικρασιάτης συγγραφέας Στρατής Δούκας:
« μόνο οι νεκροί και οι ηλίθιοι έχουν δικαίωμα να λησμονούν»
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΜΟΥ για την Κύπρο

ΚΥΠΡΟΣΚύπρος, μικρή πατρίδα βασανισμένη.
Μεγαλόνησε που μοιάζεις με πανέμορφο, περήφανο πουλί που τρέχει για να κρυφτεί μες στα χόρτα χτυπημένο από τα σκάγια των λαθροκυνηγών.
Το χώμα σου, χώμα ελληνικό, όπως ελληνική είναι κι η λαλιά των περήφανων και δυναμικών σου ανθρώπων.
Νησί της Αφροδίτης, που κάποιοι δε σε θέλανε ακέριο και σε κόψανε στα δυο!
Που ξεριζώσανε τους ανθρώπους σου και έκαναν τον αγέρωχο Πενταδάκτυλο να στάζει αίμα, που σκόρπισαν παντού το φόβο κι ερήμωσαν τις γειτονιές της Κερύνειας και της Αμμόχωστος τα γραφικά σοκάκια.
Κύπρος, αγιάτρευτη πληγή που αιμορραγείς ακόμη.
Μια πράσινη γραμμή δε μπορεί να σε χωρίσει! Γιατί οι άνθρωποί σου, όπου κι αν βρίσκονται έχουν για πάντα αφήσει την καρδιά τους στις κορφές του Πενταδάκτυλου και στην όμορφη τη Μόρφου!
Και μια μέρα, μικρή, όμορφη πατρίδα, τα παλικάρια σου θ΄αποτινάξουν το ζυγό και θα στήσουν ξανά στου Πενταδάκτυλου την κορφή την αιματοβαμμένη σημαία σου.
Και η Κερύνεια και η Αμμόχωστος
Και η Μόρφου και η Λάπηθος θ’αναστηθούνε!
Κάνε κουράγιο μικρή, όμορφη πατρίδα και ΜΗΝ ΚΛΑΙΣ!!!Δημήτρης  Παυλακούδης
Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων - Μενεμένης ,
 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – Μsc Μεσαιωνικής και Βυζαντινής Φιλολογίας ΑΠΘ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου