Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2018: Μετά από χρόνια Πολιτεία του Πλάτωνα στο διδαγμένο-Αριστοτέλης στο αδίδακτο!


Με τις εξετάσεις μαθημάτων Προσανατολισμού συνεχίστηκαν σήμερα, Δευτέρα (11/06/2018) οι Πανελλαδικές για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.
Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ «έδωσαν» Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών σπουδών) και Μαθηματικά ( Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και την Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Στο μάθημα των Αρχαίων το διδαγμένο κείμενο ήταν από την Πλάτωνος Πολιτεία (519c-520a) ενώ το αδίδακτο κείμενο ήταν από την Αριστοτέλους Ρητορική και συγκεκριμένα ένα απόσπασμα για τη σχέση ρητορικής και διαλεκτικής.

Όσον αφορά το διδαγμένο κείμενο νιώθω πραγματικά απόλυτα δικαιωμένος καθώς εδώ και μέρες επεσήμανα στους μαθητές και τις μαθήτριές μας να δώσουν βάση στην Πολιτεία του Πλάτωνος, καθώς εδώ και πολλά χρόνια δεν είχε επιλεχθεί ως θέμα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Επίσης, πρόκειται για ένα κείμενο που δίνει πληθώρα ερωτήσεων-θεμάτων για ερμηνευτικές ερωτήσεις, ενώ μπορεί να εξεταστεί και σε συνδυασμό με παράλληλο κείμενο. Τέλος, εκτιμώ πως οι ερωτήσεις εισαγωγής από τον Πλάτωνα που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τους υποψηφίους, δεν είναι ιδιαιτέρως δύσκολες, καθώς το Υπουργείο και η Επιτροπή Θεμάτων επέλεξαν να τις εξετάσουν με τη μορφή της πολλαπλής επιλογής.
Σχετικα με το άγνωστο θέμα, κρίνεται αυξημένης δυσκολίας, όμως κάτι τέτοιο συμβαίνει εδώ και χρόνια. Θεωρώ πως ο μαθητής που είχε προετοιμαστεί καλά όλη τη χρονιά, θα μπορέσει να παρουσιάσει μια μετάφραση-οργανωμένο κείμενο με συνοχή. Τέλος οι γραμματικές και συντακτικές ασκήσεις εκτιμώ πως παρουσιάζουν μέτριο βαθμό δυσκολίας καθώς δεν έχουν τις δυσκολίες και τις παγίδες που έκρυβαν θέματα παλαιοτέρων εποχών.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στους μαθητές και τις μαθήτριες του Φροντιστηρίου μας, αλλά και σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της χώρας!
Δημήτρης Χ. Παυλακούδης
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΜΑ  Μεσαιωνικής και Βυζαντινής Φιλολογίας  ΑΠΘ
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου