Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Δημήτρης Παυλακούδης: " ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ! ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στις 19.00 η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ (στο Δημαρχείο θέατρο Α.Μινωτής)! "



ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ  ΘΕΣΜΟΣ  Παιδείας  και  Πολιτισμού  και στην περιοχή μας!
Ήταν  πριν σχεδόν πέντε  χρόνια,το 2012, όταν  δέχθηκα την πρόσκληση της κυρίας Ελένης Γρομπανοπούλου, της «ψυχής» του θεσμού του Λαϊκού Πανεπιστημίου στην Κεντρική Μακεδονία, για  να παρουσιάσω  μια εισήγηση-διάλεξή  μου   με  θέμα τη Βυζαντινή Ιστορία και  συγκεκριμένα  την ενότητα «Εκφράσεις Πόλεων στα κείμενα των ιστορικών της Αλώσεως-15ος αιω.» στα πλαίσια του Λαϊκού Πανεπιστημίου Παιονίας στην Αξιούπολη του Κιλκίς. Τότε ασχολήθηκα για πρώτη φορά με το θεσμό του Λαϊκού Πανεπιστημίου.Έναν θεσμό που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και κυρίως ενήλικες ή εργαζομένους να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και σεμινάρια και μάλιστα ν΄αποκτήσουν και βεβαίωση παρακολούθησης  στο τέλος κάθε  εξαμήνου χωρίς μάλιστα οικονομική επιβάρυνση. Έτσι από την πρώτη στιγμή στήριξα το Λαϊκό Πανεπιστήμιο και ευκαιρίας δοθείσης παρουσίασα εισηγήσεις  με θέμα την ποίηση,τη λογοτεχνία,την πολιτική και την ιστορία και σε άλλα Λαϊκά Πανεπιστήμια. Στο Κιλκίς και στις Σέρρες.

Μου δόθηκε έτσι η ευκαιρία να γνωρίσω  άτομα με ξεχωριστό μεράκι κι ενδιαφέρον για τον Πολιτισμό, την Παιδεία , την Ψυχολογία και όχι μόνο. Συμμετέχοντες,συνεργάτες,φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά άλλους εισηγητές.
Ως γέννημα-θρέμμα  Αμπελοκηπιώτης  καθώς έβλεπα το Σύλλογο Επιστημόνων Κεντρικής Μακεδονίας «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», του οποίου φυσικά μέλος είμαι κι εγώ, να δημιουργεί Λαϊκά Πανεπιστήμια  και σε άλλες περιοχές και μάλιστα κοντά στη Θεσσαλονίκη, όπως για παράδειγμα στους Δήμους Θέρμης   και  Ωραιοκάστρου  σκέφτηκα πόσο σημαντικό θα ήταν να γίνει κάτι αντίστοιχο και στο δικό μας Δήμο. Έναν δήμο με μεγάλη ιστορία και αρκετά μεγάλο πληθυσμό, που μάλιστα έχει τόσο την απαραίτητη υποδομή όσο βεβαίως και τα κατάλληλα πρόσωπα για να στηρίξουν το θεσμό. Έναν Δήμαρχο όπως ο κύριος Λάζαρος Κυρίζογλου που αγαπά τον πολιτισμό και την παιδεία ιδιαιτέρως κι έναν Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, τον Παύλο Κεσόγλου, που από την πρώτη στιγμή δέχθηκε με ενθουσιασμό την ιδέα μας και την πρότασή μας. Έναν νέο άνθρωπο  που από παιδί ασχολέιται ενεργά με την παράδοση και τον πολιτισμό μας.
 Έτσι ο Σύλλογος Επιστημόνων Κεντρικής Μακεδονίας «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» δημιουργεί  ΕΠΙΣΗΜΑ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ  ΣΤΟ ΔΗΜΟ  ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ! Η ΙΔΕΑ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ κι ελπίζω με τη συμπαράσταση όλων και κυρίως με τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής μας ο θεσμός να πετύχει και να στεριώσει στο Δήμο μας.

Η ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  θα γίνει την  ΤΕΤΑΡΤΗ  24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  και ώρα 19.00 στο Κινηματοθέατρο του Δήμου ΑΛ.ΜΙΝΩΤΗΣ! ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙ!

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΤΟ  ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ-ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ.

Ενδεικτικά  αναφέρω πως η πρώτη ΕΙΣΗΓΗΣΗ θα πραγματοποιηθεί στο  Κινηματοθάτρο Άστρον της Μενεμένης  την ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 19.00 με ομιλητή τον εξαιρετικό δημοσιογράφο  ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Υ.Γ.  Ξεχωριστές ευχαριστίες στην κυρία Ελένη Γρομπανοπούλου, Πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημόνων Κεντρικης Μακεδονίας « Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» , στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αμπελοκήπων-Μενεμένης  Παύλο Κεσόγλου και στη συνάδελφο Μάρθα Παπαδοπούλου. Επίσης θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω τον κ.Γεώργιο Τσομπάνογλου, Καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την ενίσχυση της ιδέας και την εξαιρετική συζήτηση που μας έδωσε το έναυσμα για να προχωρήσουμε.


Δημήτρης Χ. Παυλακούδης

Πρόεδρος   Δ.Σ. Πολιτιστικού  Συλλόγου Φανού Κιλκίς,
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΜΑ  Μεσαιωνικής και Βυζαντινής Φιλολογίας ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου