Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Α. Τσίπρας: "Θα αποπληρώσουμε τα δάνεια σε ΔΝΤ και ΕΚΤ"



Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Bloomberg.

«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε:

Και αν κλείσουν τη ρευστότητα; ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΟΓΛΟΥ



ΤΟΥ  ΤΑΣΟΥ  ΤΕΛΟΓΛΟΥ

Να στηρίξουν την εθνική πολιτική διαπραγμάτευσης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Αυτή την πολιτική την υποστηρίζει το 40% του ελληνικού λαού μας, ένα 40% είναι εναντίον. Και δεν νομίζω ότι μετά από όσα συνέβησαν αυτή την εβδομάδα θα είχε κανείς λόγο να υποστηρίζει αυτή την πολιτική διαπραγμάτευσης που κάθε άλλο παρά εθνική είναι.
Δεν διαπραγματεύεσαι δημόσια μπροστά στις κάμερες ό,τι και να θέλεις να πετύχεις. Εκτός αν απευθύνεσαι αποκλειστικά στο εθνικό σου ακροατήριο. Για να διαπραγματευτείς σοβαρά χρειάζεσαι συμμάχους, όπλα και σχέδιο. Η ελληνική κυβέρνηση, ό,τι και να λέει ο κ. Παππάς, δεν έχει να παρουσιάσει το παραμικρό. Σύμμαχοί της είναι μόνο οι ΑΝΕΛ. Οι χώρες του νότου, όπως θα διαπιστώσει με τα αυτιά του ο κ. Αλέξης Τσίπρας, δεν υποστηρίζουν το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Tου Δ.Παυλακούδη: "Η Ελπίδα ήρθε αλλά δεν τρώγεται! "





Η  Ελπίδα  ήρθε  αλλά δεν  τρώγεται!
Λίγες  μέρες  πέρασαν  από   τις  Εθνικές  Εκλογές  της  25ης Γενάρη, τις πλέον κρίσιμες κατά  πολλούς  στη  μεταπολιτευτική  Ελλάδα. Προφανώς  και  είναι  νωρίς  για  συμπεράσματα  αλλά η αλήθεια είναι  πως  η  κατάσταση  στη χώρα  δε δίνει  περιθώριο χάριτος  σε κανέναν, ούτε στην  αντιπολίτευση  που  πρέπει γρήγορα να κλείσει  τις πληγές  της  και  να σταθεί  στα πόδια  της  μιας και δεν είναι  διακοσμητική, ούτε  κυρίως  για την  κυβέρνηση  και  τον πρωθυπουργό   Αλέξη  Τσίπρα   που πρέπει  να  δράσουν  άμεσα   και  να κάνουν   πολιτική   αφήνοντας  κατά  μέρος  τους  πανηγυρισμούς  και  τις τυμπανοκρουσίες.
Σε  όλη την  προεκλογική  περίοδο  παρακολουθήσαμε  μια παράσταση  για δύο. Ζήσαμε  ένα θέατρο  του  παραλόγου καθώς  από  τη  μια είχαμε  τη στρατηγική  του φόβου, που  εκφράστηκε  κατά κύριο  λόγο  από τη  ΝΔ  και τα στελέχη  της   και  από την  άλλη   τη  νοοτροπία της αγανάκτησης   και  της οργής   που  εκφράζονταν  από  το  ΣΥΡΙΖΑ   και  τα λοιπά  αντιμνημονιακά  κόμματα. 

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ποιος θα κάνει σοβαρή αντιπολίτευση;



ΤΗΣ  ΣΤΕΛΛΑΣ  ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ

Η νέα κυβέρνηση δείχνει να σήκωσε τα μανίκια της σκληρής δουλειάς ήδη από τη μέρα της ορκωμοσίας. Καθένας από τους υπουργούς και υφυπουργούς που συνθέτουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, προχώρησε και σε μια εξαγγελία. Επαναπρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων που έχασαν αντισυνταγματικά τις θέσεις τους, επιστροφή 13ης και 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ, αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλαγές στην παιδεία, πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων. Μέχρι και τα κάγκελα μπροστά απ’ τον άγνωστο στρατιώτη είδαμε συμβολικά να κατεβαίνουν, την ώρα της αναμνηστικής του πρώτου υπουργικού συμβουλίου. Όλα αλλιώς και λογικό μιας και πρόκειται για νέα κυβέρνηση και όχι για ανασχηματισμό της παλιάς.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Μερικές σκέψεις για τις εκλογές από τον Αστέριο Αλβανό



ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ

1) Εύχομαι ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει για το καλό όλων μας ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως ο χώρος μας υπήρξε ελάχιστος και εμείς άχρηστοι. Άλλωστε η Ελλάδα είναι πάνω από όλα.
2) Θεωρώ πως στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πετύχει πολλά. Ωστόσο τα ξεροκόμματα που θα είναι πασπαλισμένα με ζάχαρη, θα παρουσιαστούν ως μέγα επίτευγμα. Στην πραγματικότητα θα είναι κωλοτούμπα.
3) Η συνεργασία με ΑνΕλ ήταν προαποφασισμένη. Αυτή δεν είναι κυβέρνηση αριστεράς. Ωστόσο ο Τσίπρας θα έχει την πρόφαση ότι τον πάει πίσω ο Καμμένος και για αυτό δεν μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του.
3) Ο χώρος της κεντροαριστεράς ηττήθηκε σε όλες τις μορφές του. Βλέπουμε τι κάνει η πολυδιάσπαση. Τώρα είναι η ώρα για ενότητα και να αφήσουμε τους εγωισμούς στην άκρη. Όσοι πήγαν ΔΗΜΑΡ, Κίνημα, Ποτάμι, ΣΥΡΙΖΑ και μερικοί στη ΝΔ θα επιστρέψουν όταν εξυγιάνουμε τον χώρο μας και επαναπροσδιορίσουμε την πολιτική μας.
4) Προτιμώ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από κυβέρνηση ΝΔ.
5) Οι σύντροφοι που πήγαν στο Κίνημα του Παπανδρέου παραμένουν σύντροφοι. Ιδεολογικά δεν άλλαξαν ούτε αυτοί ούτε εμείς. Σύντροφοι είμαστε και παραμένουμε. Όμως για το χτίσιμο της κεντροαριστεράς υπάρχει μια βασική προυπόθεση. Τέρμα η προσωπολαγνεία. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα διλήμματα Βενιζέλος - Παπανδρέου και ότι άλλο προκύψει. Ο χώρος έχει ανάγκη από ιδεολογική ανασυγκρότηση, όχι από προσωπικά παιχνίδια.
6) Οι λογικές ψήφισα για να τιμωρήσω ή επειδή δεν πιστεύω ότι θα κάνει αυτά που λέει είναι εθνικά επικίνδυνες.



Το μόνο που θα προσθέσω είναι πως τέτοιες φωνές η Κεντροαριστερά ειδικά τούτη την ώρα τις έχει ανάγκη!

ΔΕΙΤΕ αναλυτικά ΠΟΙΟΙ είναι οι 300 της νέας Βουλής!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ:



Αλλαγή στον πολιτικό χάρτη και στον χάρτη της Βουλής από τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Νέα πρόσωπα στη ελληνικό Κοινοβούλιο και παλιοί "γνώριμοι" συνθέτουν τη νέα σύνθεση του Σώματος. Από τους 17 του Ποταμιού μέχρι εκείνους, που παραδοσιακά στηρίζουν οι ψηφοφόροι.

Δείτε αναλυτικά, ανά περιφέρεια, ποιοι εκλέγονται βουλευτές:


Οι βουλευτές Επικρατείας

Με την ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων στο 100%, οι έδρες Επικρατείας κατανέμονται ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 5 βουλευτές, ΝΔ: 4 βουλευτές, ΧΑ: Ένας βουλευτής, Το Ποτάμι: Ένας βουλευτής και Ένας βουλευτής του ΚΚΕ.
ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ δεν εκλέγουν βουλευτή Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται οι Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ουρανία Αντωνοπούλου, Πάνος Σκουρλέτης, Αγλαΐα Κυρίτση και Νίκος Τόσκας, της Νέας Δημοκρατίας οι Θεόδωρος Φορτσάκης, Δημήτρης Σταμάτης, Νίκη Κεραμέως και Βασίλης Οικονόμου, της Χρυσής Αυγής ο Χρήστος Παππάς, του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης, και του ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα.



Στη νέα Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 149 βουλευτές, 76 η ΝΔ, από 17 η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι, 15 το ΚΚΕ, και από 13 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθεί ο πλήρης πίνακας των βουλευτών που εκλέγονται στις 56 εκλογικές Περιφέρειες:

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΟΥΛΙΔΗ: " Μια άλλη γενιά μπροστά..."




Του Αντώνη Σαουλίδη*
Το ζητούμενο του προοδευτικού χώρου είναι η αλλαγή όλων των κακώς κειμένων, όλων όσων μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση, ενδυναμώνοντας όμως παράλληλα όλες τις πολιτικές αυτές που ωφέλησαν αυτόν τον τόπο, που τον πήγαν ένα βήμα μπροστά. Χρέος της Νέας Γενιάς, ίσως της πιο εφοδιασμένης των τελευταίων δεκαετιών, είναι να τολμήσει και να διεκδικήσει το μέλλον της, να απαλλαχθεί αλλά και να αποβάλλει κάθε τι φαύλο, κάθε τι το οποίο λειτουργεί ακόμα και σήμερα ενάντια στο κοινωνικό συμφέρον.
Δεν είναι εύκολη αυτή η ρήξη. Απαιτεί αποφασιστικότητα, απαιτεί όραμα, απαιτεί ενθουσιασμό. Παραφράζοντας τον Κάλβο «Θέλει Όραμα και Τόλμη η Ελευθερία». Δεν ζητάμε να μας χαριστεί τίποτα, αγωνιζόμαστε για το μέλλον μας, διεκδικούμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τη νέα γενιά, για τη γενιά μας.

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Από το Νίκο Γκαρόζη,"Η κάλπη της 25ης Ιανουαρίου:Οι προκλήσεις, οι πρωταγωνιστές της και τα διακυβεύματα της επόμενης ημέρας"



Πολιτική και εκλογική ακτινογραφία του εγχώριου πολιτικού σκηνικού λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου
*Του Νίκου Γκαρόζη
Η εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής είναι από τις πλέον απρόβλεπτες και δύσκολα ανιχνεύσιμες ως προς την τελική τους έκβαση εκλογές των τελευταίων χρόνων. Κι αυτό γιατί νέα κόμματα έχουν δημιουργηθεί και εμφανισθεί στο πολιτικό σκηνικό, ακόμη και σε σύγκριση με τις προηγούμενες διπλές βουλευτικές εκλογές του 2012, κυρίως στον χώρο της κεντροαριστεράς, της παράταξης δηλαδή που είχε την πολιτική ηγεμονία στη χώρα από το 1981 έως και το 2009. Επίσης ο νέος δικομματισμός είναι ακόμη υπό διαμόρφωση αφού στη θέση του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται από το 2012 ως αντικαταστάτης του ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας μεταγγίσει από το προκάτοχό του κόμμα μεγάλο ποσοστό τόσο σε επίπεδο εκλογικής βάσης όσο και σε στελεχιακό και βουλευτικό δυναμικό. Στον χώρο της κεντροδεξιάς, η Ν.Δ δείχνει αν αποκαθιστά την τρωθείσα ηγεμονία της με τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων όσο και στελεχών από τους ΑΝΕΞ.ΕΛ, αλλά και από τη «Χρυσή Αυγή», της οποία το ακριβές ποσοστό είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, ωστόσο, λόγω της λεγόμενης κρυφής ψήφου, της τάσης δηλαδή που έχουν αρκετοί εν δυνάμει ψηφοφόροι της να μην δηλώνουν την πολιτική τους τοποθέτηση στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται τον τελευταίο καιρό, αλλά και μετά τον χαρακτηρισμό της ως εγκληματικής οργάνωσης, βάσει των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί από τη Δικαιοσύνη για σωρεία ποινικών αδικημάτων…

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Δημοσκόπηση στην Α΄ Θεσσαλονίκης: Προβάδισμα 5,6% του ΣΥΡΙΖΑ!Μάχη ΚΚΕ,Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ για την τρίτη θέση!



Προβάδισμα 5,6% έναντι της ΝΔ έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Α' εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας tothepoint.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 28,1% έναντι 22,5% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα έρχεται η Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 5,6% και ακολουθούν κατά σειρά το ΚΚΕ (5,3%), το Ποτάμι (4,9%), το ΠΑΣΟΚ (4,7%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (2,2%). «Άλλο κόμμα» δηλώνει πως θα ψηφίσει το 2,9%, το «Άκυρο/Λευκό» ανέρχεται στο 2%, ενώ στο 21,8% είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Τι "δεν" είπε ο Αλέκος Παπαδόπουλος



ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ  ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το καλό νέο είναι ότι ο Αλέκος Παπαδόπουλος επιστρέφει στην πολιτική. Διατύπωσε μία τολμηρή κριτική προς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: «Στις εκλογές αυτές συγκρούεται η λαϊκίστικη εξουσιαστική Δεξιά με τον αριστερό ιδεοληπτικό λαϊκισμό, ανεξάρτητα από το αν οι ανάγκες της πολιτικής τους επιβίωσης τους οδηγούν ενίοτε να υποδύονται τις δυνάμεις ευθύνης. Είναι απλώς λεοντές, που οι περιστάσεις θα τις οδηγήσουν σύντομα να καταπέσουν, μαζί με τους μύθους που κατασκεύασαν για τους ίδιους και τις δυνατότητές τους». Διατύπωσε, επίσης, μία ακριβολόγο και οξυδερκή ανάλυση για τον πολιτισμό ως αξιακό πρότυπο, που τροφοδοτεί, αλλά και αρδεύεται από τη θεσμική ανυποληψία, σε ένα σπιράλ πολιτισμού της υπανάπτυξης και πολιτιστικής υπανάπτυξης με κοινωνικό υπόβαθρο τους «λούμπεν λεφτά» (ευρηματική διατύπωση). Είναι όχι μόνο ενδιαφέρον, αλλά και ελπιδοφόρο ότι σε μια πορεία αποστασιοποίησης στην αρχή από τα αξιώματα, μετά από το κομματικό στερέωμα και, τελευταία, και από την πολιτική, ο Αλέκος Παπαδόπουλος βάθυνε την κριτική του , αλλά και διεύρυνε τα κριτήριά του. Επανέρχεται , λοιπόν, στην πολιτική με γεμάτες αποσκευές.

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Τρεις μικρές ιστορίες για τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΙΔΗ






ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ  ΦΛΩΡΙΔΗ



Τον Οκτώβριο του 1998, ορίστηκα από τον τότε Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με αρμοδιότητες όσα αφορούσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης ήταν ο Σταύρος Μπένος. Υπουργός ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Στην πρώτη κιόλας συνάντησή μας, ο Στ. Μπένος με ενημέρωσε για το όραμά του που ήταν η δημιουργία Κέντρων σε όλους τους Δήμους της χώρας στα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται οι πολίτες για μια σειρά από υπηρεσίες, χωρίς να χρειάζεται να τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία. Επειδή οι φορείς που θα υλοποιούσαν το σχέδιο ήταν οι Δήμοι, χρειαζόταν να συνεργαστούμε προκειμένου να υποστηριχθεί το σχέδιο από τους Δήμους και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες πιστώσεις από τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους οποίους είχα τη σχετική αρμοδιότητα. Ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου ήταν ο Υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος, ιδίως καθώς την περίοδο εκείνη ξεκινούσε η εφαρμογή του σχεδίου «Ι. Καποδίστριας» για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση της Αυτοδιοίκησης. Ο Στ. Μπένος αφοσιώθηκε με ενθουσιασμό στην εκπόνηση του σχεδίου.

ΣΗΜΕΡΑ το μουσικό σχήμα ΛΩΞΑΝΤΡΑ μας ταξιδεύει στον κόσμο της Ανατολής στη Μαύρη Τρύπα(ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ)



Η Μαύρη Τρύπα παρουσιάζει τους
ΛΩΞΑΝΤΡΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014
ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ, (ΛΑΔΑΔΙΚΑ)

Το μουσικό σχήμα «Λωξάντρα» γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μουσικές του αφετηρίες και αναζητήσεις η αστική μουσική παράδοση των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, (Meyhane-Καφέ Αμάν), η τσιγγάνικη μουσική παράδοση, η δημοτική μουσική της Ελλάδας, η κλασική Οθωμανική και νεότερη αστική και λαϊκή μουσική της Τουρκίας, οι ήχοι του αραβικού κόσμου, η σεφαραδίτικη μουσική και τα μουσικά ιδιώματα των Βαλκανίων.

Ιχνηλατώντας τις μουσικές αυτές το πρώτο album του σχήματος κυκλοφορεί το 2006 με τίτλο «σχεδόν όπως παλιά…», album που το 2011 κυκλοφορεί και στην Τουρκία ( “Almost like in the Past”, Eterna Productions) ενώ στις αρχές του 2012 εκδίδεται η πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «Μεϋχανέ – Καφέ Αμάν». H παραγωγή αυτή θα σκαρφαλώσει στην 8η θέση του World Music Chart of Europe (Σεπτέμβριος 2012) ενώ το κομμάτι «Τα ψαράδικα» θα επιλεγεί για να συμπεριληφθεί στο cd album του πολύ γνωστού περιοδικού παραδοσιακής και ethnic μουσικής “Folk Roots”.

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΙ σε μια συνέντευξη-εξομολόγηση: "Ο δάσκαλος μου, ο μαθητής μου: Λευτέρης Παπαδόπουλος – Γιώργος Νταλάρας "



Δεν υπάρχει τίποτε πιο άβολο από το μιλάς δημόσια για δημόσια πρόσωπα. Οσο και αν τα αγαπάς και τα εκτιμάς, σε περίπτωση που εκφραστείς με τον αντίστοιχο τρόπο, θα σε κατηγορήσουν ότι τα γλείφεις. Αν πάλι τους  επιφυλαχθείς, θα πούνε ότι τα χρησιμοποιείς για να κάνεις το «κομμάτι» σου, ότι καμώνεσαι πως δεν υπολογίζεις τη διασημότητά τους και τους τα «χώνεις». Μπρός βαθύ και πίσω ρέμα. Και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Νταλάρας δεν είναι μόνον πασίγνωστοι δημιουργοί, είναι και δημόσια – αλλά και διάσημα – πρόσωπα. Η δημοσιότητα όμως συνυφασμένη καθώς είναι με την έκθεση, έχει μαζί με τα πλεονεκτήματα και ένα τρομερό μειονέκτημα. Ο,τι και αν πει ένα διάσημο πρόσωπο, όσο καίριο, βαθύ και ειλικρινές και αν είναι, ο καθένας ενδέχεται να το υποψιάζεται ως ανειλικρινές αλλά και να το στρέφει εναντίον του ανθρώπου που το ξεστόμισε.
Επειδή όσοι στερούνται τη δημοσιότητα τη θεωρούν για τον άνθρωπο που τον περιβάλλει ταυτόσημη με μια υπαρξιακή χαρά – πού να ξέρανε  οι ταλαίπωροι – αδίσταχτα φθονούν έναν άνθρωπο ευχαριστημένο χωρίς να φαντάζονται ότι θα άξιζε αντίθετα τη συμπάθειά τους.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

«Ότι κι αν πω δεν σε ξεχνώ» - Ο Γιώργος Νταλάρας για το Βασίλη Τσιτσάνη στη Μέντα 88!



Την Κυριακή συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη και 31 χρόνια από τον θάνατό του…

Κι όμως ο Τσιτσάνης είναι πάντα εδώ… Πηγή έμπνευσης για νέους μουσικούς και ακροατές.

Τη μέρα αυτή, Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015, ο Γιώργος Νταλάρας παρουσιάζει στη Μέντα 88 τη δική του εκπομπή - αναφορά στο μεγάλο δάσκαλο, Βασίλη Τσιτσάνη. Θυμάται τραγούδια και θυμίζει προσωπικές ιστορίες για το δημιουργό που άλλαξε την πορεία του ελληνικού τραγουδιού… Με τη γνώση, την αγάπη και την πολύχρονη ενασχόλησή του με το έργο του συνθέτη χαρίζει στους ακροατές της Μέντας 88 μια εκπομπή ντοκουμέντο…

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 10 με 12 το μεσημέρι στη Μέντα 88







ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Αυτά είναι τα 21 κόμματα και οι 4 συνασπισμοί που ζητούν να συμμετάσχουν στις εκλογές



Έληξε η προθεσμία κατάθεσης δήλωσης για συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές. Την κρίση για το ποιοι θα μετέχουν τελικά θα λάβει άμεσα ο Άρειος Πάγος
Με έναν κατάλογο που περιέχει 21 κόμματα, 4 συνασπισμούς και έναν ανεξάρτητο συνδυασμό, ολοκληρώθηκε η υποβολή των δηλώσεων για τη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Τον τελικό λόγο για το πόσοι από αυτούς νομιμοποιούνται να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία, έχει το Α΄  Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο τις επόμενες ημέρες θα αποφανθεί με την ανακήρυξη των κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων.

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσαν δηλώσεις συμμετοχής  τα εξής 21 κόμματα: 

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Γ. Φλωρίδης: «Είμαστε η διέξοδος απέναντι στον πολωτικό διχασμό»



Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠαΣοΚ - Δημοκρατική Παράταξη θεωρεί πως το αίτημα για ενοποίηση του χώρου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο!
 
Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν στήσει σύγκρουση υφαρπαγής ψήφων με απολύτως ψευδή επιχειρηματολογία, επισημαίνει ο Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής». Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠαΣοΚ - Δημοκρατική Παράταξη τονίζει ότι η επιλογή του συγκεκριμένου σχήματος «είναι η πιο δοκιμασμένη, συνεπής και υπεύθυνη από τις προτεινόμενες κεντροαριστερές λύσεις των επερχόμενων εκλογών». Χαρακτηρίζει Το Ποτάμι «όχημα εκλογής» αντιτιθέμενων δυνάμεων που ενέχει το σπέρμα της διάσπασής του. Επίσης, η εκτίμησή του για το κόμμα Παπανδρέου είναι ότι πρόκειται για μια «εν θερμώ αντίδραση χωρίς πειστική πολιτική βάση και προοπτική» που προκαλεί αχρείαστη φθορά στην παράταξη. Παρατηρεί ωστόσο ότι το αίτημα για ενοποίηση του χώρου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο και θα το επωμιστεί το ΠαΣοΚ και η Δημοκρατική Παράταξη και στη μετεκλογική περίοδο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Υποθαλάσσια, η κατάρα της πόλης



Του Γιώργου Τούλα
Ήταν το πιο φαραωνικό και ουτοπικό έργο που εξαγγέλθηκε στην πόλη τις τελευταίες δεκαετίες. Η ακύρωση του δεν σημαίνει απαραίτητα και την απαλλαγή από τα δεινά που το συνόδευαν. Μια απόφαση-σοκ για καταβολή του πρώτου μέρους της αποζημείωσης στον εργολάβο (Μπόμπολας) είναι η αρχή των κερατιάτικων που η πόλη θα δει να πληρώνονται για κάτι που κανείς στην πραγματικότητα δεν πίστεψε ποτέ ότι θα έλυνε τα προβλήματα της. 
Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Δι@ύγεια», το υπουργείο Υποδομών ενέκρινε ποσόν 3,7 εκατ. ευρώ για την κάλυψη διαιτητικής απόφασης για την υποθαλάσσια άρτηρία της Θεσσαλονίκης, ενός έργου που δεν εκτελέστηκε ποτέ. Η πληρωμή βασίζεται σε απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου της 4ης Οκτωβρίου 2012. Είχε προηγηθεί άλλη απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία εντάχθηκε η αποζημίωση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Πρόκειται για την πρώτη καταβολή αποζημίωσης προς τον παραχωρησιούχο του έργου στην οποία προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο έπειτα από τετραετή παύση πληρωμών όπως αποκαλύπτει στο Βήμα ο Αχιλλέας Χεμίκογλου.  Το σύνολο των αποζημιώσεων που διεκδικούνται ξεπερνά τα 90 εκατομμύρια, ενώ το δικαστήριο έχει ήδη επιδικάσει την καταβολή στον εργολάβο 67 εκατομμύρια ευρώ!