Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014

Με πολύτιμα εκθέματα ενισχύει το Εκκλησιατικό Μουσείο ο Δήμος ΘεσσαλονίκηςΤο δανεισμό δεκατεσσάρων (εικόνων από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης στο Εκκλησιαστικό  Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, για τα επόμενα 30 χρόνια ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.   Ο δανεισμός  των έργων θα συνοδεύεται από  ασφαλιστήριο συμβόλαιο που θα εγγυάται την αρτιότητα κατά τη μεταφορά και την παραμονή τους στο Μουσείο της Μητρόπολης. 
Οι εικόνες που θα δανείσει η Δημοτική Πινακοθήκη είναι οι:

“Ο Άγιος Δημήτριος και σκηνές του Βίου του”
“Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου”
» H Έγερση του Λαζάρου»
» Ο Χριστός και οι Σαμαρείτιδα»
»Η Ανάσταση»
»Οι Μυροφόρες»
»Η Γέννηση της Θεοτόκου»
»Η Γέννηση του Χριστού»
»Η Περιτομή του Χριστού»
»Η Υπαπαντή του Χριστού»
“Η Βάπτιση»
»Ο Αποκεφαλισμός του Προδρόμου»
“Η Ύψωση του Σταυρού»
»Η Ψηλάφηση του Θωμά»
“Πρόκειται για έναν καλλιτεχνικό θησαυρό που εκφράζει την ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία της δεύτερης σημαντικότερης πόλης του Βυζαντίου, της Θεσσαλονίκης, και διαγράφει διαχρονικά την πορεία της βυζαντινής ζωγραφικής από τις αρχές του 14ου έως τον 19ο αιώνα, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την  ποικιλία των καλλιτεχνικών τάσεων”ανέφερε στην εισήγησή της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας, Έλλη Χρυσίδου και τόνισε ότι η συγκεκριμένη κίνηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των πολιτιστικών φορέων της πόλης.
Με την ίδια απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση άδειας ηλεκτρονικής ανάρτησης τριών έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο δημιουργίας Ψηφιακού Σχολείου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας εμπλουτίζει ψηφιακά τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των σχολικών βιβλίων.
Στην κατεύθυνση υλοποίησης της δράσης, η ερευνητική ομάδα του Κέντρου επέλεξε τρία εικαστικά έργα από τις Ψηφιοποιημένες Συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης, και ζήτησε την άδεια ανάρτησης τους.
       “Ποντιακός χορός” του Γιώργου Σικελιώτη, offset,35χ48εκ.
§Πρόκειται για τα έργα :
       ”Γυναίκες στη βρύση του Νίκου Φωτάκι, ελαιογραφία, 50 Χ59 εκ
§
       »Ξεριζωμός» του Νικόλαου Σαντοριναίου, ακουαρέλα σε χαρτόνι, 70Χ37 εκ
§
Επισημαίνεται ότι η χρήση θα γίνει αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς, μη κερδοσκοπικούς –   εμπορικούς σκοπούς, με αναφορά σε εμφανές σημείο της πηγής απ την οποία προέρχονται, στην ηλεκτρονική διεύθυνση


ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:  www.greek-language.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου