Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Από τον πάντα επίκαιρο Άκη Σακισλόγλου: "Επρεπε να έχει φύγει"





TOY ΑΚΗ ΣΑΚΙΣΛΟΓΛΟΥ



"Ο Κλάους, η λειτουργία της ΠΑΕ και τα επόμενα «δικά μας» παιδιά"



Την Παρασκευή στην προπόνηση της Ευκαρπίας, ομάδας που φορά μπλε και άσπρα και όχι ασπρόμαυρα, τα πιτσιρίκια είχαν σοβαρό πρόβλημα: Δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν ποιος θα φορέσει το νούμερο 33, άσχετα με το αν τα ρούχα δεν είχαν έρθει ακόμη και κανείς δεν ήξερε αν θα υπάρχει το συγκεκριμένο νούμερο.
Τα κοιτούσα και γελούσα, ρίχνοντας ταυτόχρονα ματιές στο κινητό μου, μήπως και το PAOK24 είχε κάποιο νεώτερο από το θέμα της υπογραφής του Κλάους το οποίο παρέμενε «στον αέρα». Την συνέχεια την ξέρετε. Τέλος καλό, όλα καλά.

Δε συμβαίνει μόνο στη Θεσσαλονίκη, φυσικά. Κάθε μικρή ή μεγαλύτερη κοινωνία έχει το αστέρι της στον αθλητισμό. Οι Αμερικάνοι έχουν μπασκετμπολίστες, οι Αυστραλοί κάτι αθλητές με τεράστιες πλάτες, οι Αγγλοι κάτι κοκκινομάγουλους... Η Θεσσαλονίκη έχει τον Κλάους. Είναι το «παιδί» της, το ίνδαλμά της. Μπορεί να έφευγε και να τον ξεχνούσαμε. Να πήγαινε στον Ολυμπιακό (σιγά μην το έκανε) και να τον μισούσαμε. Είναι όμως εδώ, τον λατρεύουμε και πολύ καλά έκανε η ΠΑΕ που ανανέωσε το συμβόλαιό του. Μεταξύ μας τώρα, και λίγα έδωσε!


Θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη και τον Σταύρο στην διαπίστωση πως ο οργανισμός του ΠΑΟΚ λειτούργησε σωστά στο θέμα. Δυστυχώς, το ότι αποτελεί είδηση η σωστή αντιμετώπιση ενός τέτοιου ζητήματος φανερώνει το πόσο λάθος ενεργούσε μέχρι προχθές ο οργανισμός (σα δημόσιο μου ακούγεται...)

Ο Κλάους λοιπόν θα φορά τα ασπρόμαυρα για ακόμη τέσσερα χρόνια. Θα γράψει στην αθλητική Ιστορία του ΠΑΟΚ περισσότερες συμμετοχές και γκολ. Θα τον τοποθετήσουμε κάπου μαζί με τους πρώτους. Με τον Κούδα και τον Σαράφη, με τον Αγγελο και τον Ιωσηφίδη. Με τον Σκαρτάδο, τον Μαγκντί και τον Πάμπλο Γκαρσία. Αυτό από μόνο του είναι σπουδαίο κι έχει ταυτόχρονα να κάνει με το DNA του συλλόγου αλλά και με την υστεροφημία του συγκεκριμένου αθλητή ο οποίος σιγά σιγά σκέφτεται την προοπτική της ζωής του μετά το ποδόσφαιρο.

Παρότι σήμερα στην οικογένεια του ΠΑΟΚ επικρατεί ανακούφιση που καταφέραμε να κρατήσουμε έναν τέτοιο αθλητή στο ρόστερ της ομάδας, εγώ πιστεύω πως η όλη ιστορία εξελίχθηκε λάθος, αποτέλεσμα της κακής λειτουργίας της ΠΑΕ από τότε που καθιερώθηκε ο Κλάους στον «Δικέφαλο». Διότι η πορεία ενός ποδοσφαιριστή που βγαίνει από την ακαδημίες (πρέπει να) είναι άλλη: Στα 19 ξεκινά να παίζει, στα 21 είναι βασικός με μεγάλο συμβόλαιο, στα 23 τον μοσχοπουλάς και αφήνεις ανοιχτές πόρτες να επιστρέψει κάποτε...


Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεις χρήματα για κάποια επόμενη επένδυση, ενώ ταυτόχρονα διαφημίζεις τη δουλειά σου σε μεγάλα κλαμπ που μελλοντικά θα ρισκάρουν να αγοράσουν από σένα και βοηθάς και τον αθλητή να ανοίξει τα φτερά του, να παίξει κι αλλού.

Στο θέμα του Αθανασιάδη, αθλητή που οι προοπτικές του φάνηκαν από νωρίς, η ΠΑΕ συμπεριφέρθηκε ερασιτεχνικά. Αφησε την συμμετοχή ή όχι στην ενδεκάδα να εξαρτάται από το γούστο του κάθε τεχνικού, άργησε να του κάνει συμβόλαιο επιβράβευσης αλλά και αναπροσαρμογή όταν πια άξιζε πολλά περισσότερα από ότι έπαιρναν οι συμπαίκτες του. Της ήταν αδύνατο ακόμη και να υπερασπιστεί τον ποδοσφαιριστή απέναντι στην αμφισβήτηση των φιλάθλων, στην υποτίμηση των ΜΜΕ και στην διάκριση εναντίων του από την ΕΠΟ.

Σε έναν άλλο ΠΑΟΚ ο Κλάους θα ήταν ήδη πουλημένος αλλού. Με την ομάδα να έχει κερδίσει αρκετά εκατομμύρια και τον παίκτη πολλές παραστάσεις. Επειδή φτάσαμε να αποτελεί ο Κλάους τη μισή δύναμη της ομάδας, λέμε πάλι καλά που τον κρατήσαμε. Αλλά δεν κάναμε καλό, ούτε στην ομάδα, ούτε στον ποδοσφαιριστή.

Ας ελπίσουμε τα νεώτερα παιδιά να είναι πιο τυχερά. Να παίξουν νωρίτερα, να υποστηριχθούν ψυχολογικά περισσότερο, να αποτελέσουν στελέχη μιας σοβαρής ΠΑΕ και, αφού προσφέρουν αυτά που πρέπει στο σύλλογο, να φύγουν για το εξωτερικό. Μακάρι τα καινούρια παιδιά να έχουν στο μέλλον το δικαίωμα της επιλογής και να μην βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων όπως ο Κλάους.

Στο συγκεκριμένο παιδί εύχομαι να είναι γερός. Αφού δεν μπορούσε να το αποφύγει να μείνει, τουλάχιστον ας το απολαύσει στο γήπεδο. Να αξιωθεί να πανηγυρίσει τίτλους και εκείνο το «εγώ» που φώναξε στους Ολυμπιακούς να το επαναλάβει πολλές φορές.
 
ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: http://www.paok24.com/blog/sakisloglou/1801/eprepe-na-exei-fygei

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου