Φόρο τιμής στους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που μεταφέρθηκαν από τους ναζί και μαρτύρησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Μπιργκενάου απέτισαν χθες πολίτες, εκπρόσωποι φορέων και προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης πραγματοποιώντας πορεία.
Κρατώντας ζωντανή τη μνήμη στη μάχη εναντίον της λήθης, απόγονοι των θυμάτων του Ολοκαυτώματος πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Ελευθερίας προς τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, αποθέτοντας λευκά γαρύφαλλα στις ράγες των τρένων, σημείο αφετηρίας των θανάσιμων εκτοπίσεων των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Η πορεία είχε συμβολικό χαρακτήρα, καθώς στόχος ήταν να βαδίσουν όλοι μαζί την ίδια διαδρομή που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν πριν από ακριβώς 71 χρόνια πάνω από 2.500 θεσσαλονικείς εβραίοι, προτού τους στοιβάξουν στο πρώτο τρένο του θανάτου για το Άουσβιτς.
Τη διοργάνωση της πορείας υπό τον τίτλο “Ποτέ Ξανά Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς, 71 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού” ανέλαβαν η Ισραηλιτική Κοινότητα, ο δήμος Θεσσαλονίκης και το ΑΠΘ. Το πρώτο τρένο για τα κολαστήρια του Γ’ Ράιχ αναχώρησε στις 15 Μαρτίου του 1943 μεταφέροντας πάνω από 2.500 άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Χωρίς τρόφιμα και νερό, υπό άθλιες συνθήκες, πολλοί πέθαναν στη διαδρομή. Μέχρι τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς σχεδόν όλοι οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης είχαν μεταφερθεί στο στρατόπεδο Άουσβιτς - Μπιργκενάου, ενώ επέστρεψαν λιγότεροι από δύο χιλιάδες.
Αγώνας κατά της λήθης
Στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό διαβάστηκε ο χαιρετισμός του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα 3.000 παιδιά (ηλικίας έως 5 ετών) που υπάρχουν καταγεγραμμένα στους καταλόγους του ληξιαρχείου του δήμου Θεσσαλονίκης και χάθηκαν πρόωρα και βάναυσα στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς. “Και μαζί με αυτά χάθηκαν τα ταλέντα, τα όνειρα, οι προσδοκίες τους”, σημείωσε στο μήνυμά του ο κ. Μπουτάρης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ ανέφερε ότι “η εκδήλωση δεν αποτελεί μόνον απότιση φόρου τιμής στους ομοθρήσκους μας αλλά και έμπρακτη συμμετοχή μας στην αντίδραση κατά του αντισημιτισμού και του ναζισμού που αναβιώνει”. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα δημιουργηθεί στο χώρο του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, “ώστε να μην ξεχάσει κανείς τι σημαίνει για μία πόλη να χάσει το 1/5 των πολιτών της. Δίνουμε αγώνα κατά της λήθης”.
Την ανάγκη να τιμούν οι Θεσσαλονικείς τη μνήμη των εβραίων “αδελφών συμπολιτών μας” που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γκιουλέκας. “Αυτή η πόλη έχει πολλά να θυμηθεί και να τιμήσει, που δεν το έχει κάνει. Πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτό το έλλειμμα. Πολλές φορές έχω φωνάξει ότι δεν μπορεί αυτή η πόλη να ξεχνά και έχει ξεχάσει πάρα πολλά” σημείωσε.
“Η σημερινή Θεσσαλονίκη δεν έχει τίποτα να χάσει, αλλά να κερδίσει αναγνωρίζοντας το ιστορικό παρελθόν της. Γιατί μία πόλη που δεν σέβεται το παρελθόν της δεν έχει μέλλον”, είπε με τη σειρά του το μέλος της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων μνήμης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη” και υποψήφιος δήμαρχος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Εκτός από τα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η υποψήφια περιφερειάρχης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών αρχών και ξένων διπλωματικών αποστολών.
Τα κατοχικά λύτρα
Ερωτηθείς για το ζήτημα της επιστροφής των κατοχικών λύτρων και τη σχετική αίτηση που έχει καταθέσει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Γερμανίας, ο πρόεδρός της Δ. Σαλτιέλ τόνισε ότι ήταν κατ’ αρχάς ένα ηθικό θέμα για την Ισραηλιτική Κοινότητά μας. “Είχαμε αρχικά προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια και κράτησε ο αγώνας μας δεκαπέντε χρόνια, για να έχουμε τελικά την απόφαση ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να δικάσουμε τους Γερμανούς στην Ελλάδα. Έτσι προσφύγαμε στο Στρασβούργο, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διεκδικούμε τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο από αυτά που η Κοινότητα πλήρωσε τότε, για να απελευθερώσει 10.000 ομόθρησκους, οι οποίοι πήγαν σε καταναγκαστικά έργα και σώθηκαν, επειδή ακριβώς πληρώσαμε. Βέβαια, όπως είναι γνωστό, έπειτα από έναν μήνα οι Γερμανοί είχαν στο πρόγραμμά τους να τους φορτώσουν στα τρένα και να τους στείλουν στο Άουσβιτς για εξόντωση”.
Κληθείς να σχολιάσει τη “συγγνώμη” του προέδρου της Γερμανίας Γιοαχίμ Γκάουγκ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, σημείωσε πως η Γερμανία κάνει προσπάθεια να ζητήσει συγγνώμη για όλα αυτά τα οποία έγιναν. “Όπως θα έχετε ακούσει από ομόθρησκους που επέζησαν, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι από αυτό που έγινε, δεν μπορεί να φέρει πίσω τα παιδιά τους ή αυτά τα οποία χάθηκαν εκείνη την εποχή. Βεβαίως είναι μία προσπάθεια περισσότερο -νομίζω- για να αποτρέψουμε τα ίδια γεγονότα. Για να δείξουμε τι συνέβη, για ποιον λόγο συνέβη και πώς πρέπει ο κόσμος και οι νέοι μας να αντιδρούν σήμερα σε παρόμοια γεγονότα”, τόνισε ο κ. Σαλτιέλ.
Πηγή δημοσίευσης: www.makthes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου