Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Πανελλήνιες 2018: Τα πάντα για τον αριθμό των εισακτέων και την υποβολή αιτήσεων – Τα νέα δεδομένα!


H υποβολή αίτησης για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2018 των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ προγραμματίζεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου 2018
Στο ίδιο διάστημα (δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου) οι υποψήφιοι/ες (μαθητές/ριες και απόφοιτοι) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά  περίπτωση,  θα πρέπει να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι/ες για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση δεν υποβάλλουν Αίτηση-Δήλωση, αλλά κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο. Αν τυχόν επιθυμούν  εισαγωγή σε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΑΕΝ, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο αρμόδιο Υπουργείο και συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις.
Oι ημερομηνίες έναρξης για τις Πανελλήνιες 2018 αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες  από το Υπουργείο Παιδείας.
Περισσότερους εισακτέους από το άθροισμα των περυσινών εισακτέων των δύο ΤΕΙ (Αθήνας και Πειραιά) που συνενώθηκαν για τη δημιουργία του, θα έχει φέτος το νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Μέχρι τις 20 Μαρτίου αναμένεται η ανακοίνωση του φετινού αριθμού εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας, ενώ… ευνοημένο θα βγει το νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Έτσι, περισσότερους εισακτέους από το άθροισμα των περυσινών εισακτέων των δύο ΤΕΙ (Αθήνας και Πειραιά) που συνενώθηκαν για τη δημιουργία του, θα έχει φέτος το νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η είδηση ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου κατά την «πανηγυρική» συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του νέου Ιδρύματος στο κτήριο του Αμαρουσίου. «Παρά το γεγονός ότι τα τμήματα μειώνονται από 42 σε 26, τα περισσότερα μέλη ΔΕΠ, αλλά και η μείωση των εργαστηριακών μαθημάτων, θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε τους φοιτητές που θα σπουδάσουν σε αυτό», είπε σχετικά ο κ. Γαβρόγλου.
 «Το υπουργείο Παιδείας αγνόησε τις προτάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των άλλων Πολυτεχνικών Σχολών και του Πολυτεχνείου Κρήτης, και προχώρησε στην ψήφιση ρυθμίσεων με τις οποίες δημιουργούνται σε σειρά ειδικοτήτων μηχανικών τετραετή προγράμματα σπουδών με ονομασίες που ταυτίζονται με εκείνα πενταετούς διάρκειας. Προωθείται με τον τρόπο αυτό στην πράξη η πολυδιάσπαση των σπουδών των μηχανικών» αναφέρει στο ψήφισμα της η Σύγκλητος του Ιδρύματος, ενώ επαναλαμβάνει την θέση της, ότι σε κάθε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο ειδικότητας μηχανικού πρέπει να αντιστοιχεί ένας ενιαίος και αδιάσπαστος πενταετής τίτλος σπουδών, και όχι περισσότεροι που οδηγούν σε κατατμήσεις του γνωστικού αντικειμένου. Νέο νομοσχέδιο για τη συγχώνευση πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου
Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας ωστόσο, ο σχεδιασμός για τις «συνέργειες» μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνεχίζεται και προχθές έγινε γνωστό ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός 10 ημερών και το νομοσχέδιο με τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου. Στα νέα μηχανογραφικά, τα τμήματα Λογοθεραπείας και Νοσηλευτικής αναμένεται να ενταχθούν πλέον στο τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου