Φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας αποτίει η Θεσσαλονίκη με μία πορεία μνήμης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή με αφετηρία και τέρμα δύο συμβολικά σημεία μαρτυρίου των Εβραίων, την πλατεία Ελευθερίας και το χώρο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού.
Η πορεία στη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που θανατώθηκαν στα κρεματόρια θα ξεκινήσει στις 11.15 το πρωί από την πλατεία Ελευθερίας, όπου οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής συγκέντρωσαν τον Ιούλιο του 1942 τα άρρενα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, υποβάλλοντάς τα σε βασανισμό και ταπείνωση.
Τελικός προορισμός θα είναι ο χώρος του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, από όπου ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου 1943 το πρώτο τρένο του θανάτου για το στρατόπεδο του Άουσβιτς, μεταφέροντας σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή περίπου 2.800 Θεσσαλονικείς Εβραίους.
Τη διοργάνωση της πορείας υπό τον τίτλο “Ποτέ Ξανά Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς, 71 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού”, ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Εξάλλου έπειτα από σχετική πρόταση που είχε διατυπωθεί από τον πρόεδρο του οργάνου Παναγιώτη Αβραμόπουλο είχε αποφασιστεί ότι η πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος θα οργανώνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης κάθε χρόνο.
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ 3.000 ΕΒΡΑΙΟΠΟΥΛΩΝ
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης να τιμήσει τη μνήμη των 3.000 Εβραιόπουλων, που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει οποιαδήποτε καταγραφή λόγω της μικρής ηλικίας τους.
Σύμφωνα με τον κ. Καπόν, όπως προέκυψε από έρευνα της δικηγόρου Λέλας Σαλέμ, την περίοδο από το 1938 μέχρι και το 1943 στην πόλη γεννήθηκαν 3.000 Εβραιόπουλα, για τα οποία η μόνη επίσημη καταγραφή ύπαρξης βρίσκεται στο ληξιαρχείο του δήμου Θεσσαλονίκης. “Τα παιδιά αυτά δεν πρόλαβαν ούτε καν να πάνε στο σχολείο, ενώ ο μηχανισμός του Ολοκαυτώματος ναι μεν τα εξόντωσε, αλλά δεν τα κατέγραψε λόγω της μικρής ηλικίας τους”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χασδάι Καπόν.
Μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης ζήτησε ακόμη να αποκαθηλωθούν οι φωτογραφίες “των δοσίλογων δημάρχων Μερκουρίου και Σερεμέτη”, θυμίζοντας ότι ο δήμος προχώρησε σε ανάλογη ενέργεια για τους διορισμένους δημάρχους της επταετίας. Ο κ. Καπόν πρότεινε πάντως να διατηρηθούν οι πλακέτες που αναφέρονται στη θητεία τους, ενώ ειδικά για την περίπτωση του Μερκουρίου ζήτησε να καταγραφεί ότι “υπήρξε ο μόνος δήμαρχος που με δική του πρωτοβουλία κατέστρεψε εβραϊκό νεκροταφείο στις ευρωπαϊκές πόλεις που ήταν υπό ναζιστική κατοχή”.
Εξάλλου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση που είχε ληφθεί από τη διοικούσα επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης στις 26 Μαρτίου 1943, σύμφωνα με την οποία μετονομάστηκαν διάφορες οδοί της πόλης που έφεραν ισραηλιτικά ονόματα. “Αυτό το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να εισηγηθεί στην αρμόδια επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης την ονομασία οδών της πόλης με τα ονόματα όσων δεν αποκαταστάθηκαν μέχρι τώρα”, είπε ο κ. Καπόν, θυμίζοντας ότι με αποφάσεις του παρόντος δημοτικού συμβουλίου η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων, ενώ τιμήθηκαν για πρώτη φορά οι επιβιώσαντες όμηροι του Ολοκαυτώματος.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Στο μεταξύ η ανάδειξη του ιστορικού φορτίου που ενυπάρχει στην πλατεία Ελευθερίας είναι ένας από τους κεντρικούς άξονες του έργου ανάπλασης του χώρου, το οποίο προωθεί η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου διαμαρτυρήθηκε σε υψηλούς τόνους για τις αποφάσεις της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και της ειδικής επιτροπής του άρθρου 152, σύμφωνα με τις οποίες η πλατεία Ελευθερίας, μέχρι να ευδοκιμήσουν τα σχέδια για την ανάπλασή της, δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως πάρκιγκ, καθώς είναι κοινόχρηστος χώρος.
“Θυμήθηκαν μετά 54 χρόνια να πουν ότι η πλατεία Ελευθερίας δεν είναι πάρκιγκ. Δεν θα φύγουν από εκεί τα αυτοκίνητα. Θα κάνουν υπομονή μέχρι το τέλος του χρόνου, όταν θα ολοκληρωθεί η προκήρυξη για την ανάπλαση μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.
Τη δυσφορία του για τη στάση της ειδικής επιτροπής του άρθρου 152 όχι μόνον αναφορικά με το θέμα της πλατείας Ελευθερίας αλλά και για γενικότερα ζητήματα που αφορούν το δήμο εξέφρασε και ο Χασδάι Καπόν, λέγοντας μάλιστα ότι σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης πρέπει να διαμαρτυρηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Για το ζήτημα που ανέκυψε με τη λειτουργία του πάρκιγκ στην πλατεία Ελευθερίας, ο κ. Καπόν επανέλαβε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα κινήσει τη διαδικασία της διοικητής αποβολής, ώστε στο πλαίσιο των νόμιμων διαδικασιών να απομακρυνθεί ο ιδιώτης που εκμεταλλεύεται το χώρο στάθμευσης.
Της Βαρβάρας Ζούκα
Πηγή δημοσίευσης: www.makthes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου