Σημαντικά είναι τα ευρήματα που προκύπτουν από την ετήσια συνδρομητική έρευνα την οποία διενήργησε την εβδομάδα που πέρασε η εταιρεία ερευνών και επικοινωνίας «To the point» στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
Οι ερωτώμενοι καλούνται να αξιολογήσουν το έργο της δημοτικής αρχής στο σύνολό του αλλά και σε βασικούς επιμέρους τομείς, που αφορούν κυρίως την καθημερινότητα των πολιτών. Ιεραρχούν τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύουν τα δυνατά σημεία της, μιλούν για το μέλλον της και για τη σχέση τους με την πόλη. Εκφράζουν τη γνώμη τους για το θεσμό της Διεθνούς Εκθέσεως, καθώς και για τις εκδηλώσεις που την πλαισιώνουν, ενώ τοποθετούνται και στο θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς. Τέλος σημαντικά συμπεράσματα από τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να αντλήσουν τα κομματικά επιτελεία αναλύοντας τα αποτελέσματα σχετικά με την πρόθεση ψήφου στην α’ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.
Σχεδόν οκτώ μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη φαίνεται να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ως προς την αξιολόγηση του έργου της από τους Θεσσαλονικείς, καθώς ένας στους δύο ερωτώμενους δηλώνει δυσαρεστημένος. Ειδικότερα στο ερώτημα «Είστε ικανοποιημένος ή δυσαρεστημένος από το μέχρι σήμερα έργο της δημοτικής αρχής;» δυσαρεστημένο δηλώνει το 49,4% των ερωτηθέντων έναντι 23,4% που δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ ούτε ικανοποιημένο ούτε δυσαρεστημένο είναι το 26,4%. Ωστόσο το παρήγορο για τη δημοτική αρχή είναι ότι σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2012 οι δυσαρεστημένοι έχουν υποχωρήσει από το 57,3% στο 49,4%, ενώ όσοι δηλώνουν ικανοποιημένοι αυξήθηκαν από το 20,2% στο 23,4%.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ
Όσον αφορά τις επιδόσεις της δημοτικής αρχής σε επιμέρους βασικούς τομείς, η εικόνα έχει ως εξής. Στο ερώτημα «Πόσο ικανοποιημένος είστε από το έργο της δημοτικής αρχής σε καθέναν από τους παρακάτω τομείς» οι απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:
> Καθαριότητα: Το 35,7% δηλώνει από αρκετά έως πολύ ικανοποιημένο έναντι 56% που δηλώνει από λίγο έως καθόλου ικανοποιημένο.
> Διαχείριση των οικονομικών: Το 22% από αρκετά έως πολύ ικανοποιημένο, το 45% από λίγο έως καθόλου ικανοποιημένο.
> Οργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών: 37,4% από αρκετά έως πολύ ικανοποιημένο, 33,1% από λίγο έως καθόλου ικανοποιημένο.
> Βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος: Ικανοποιημένο από αρκετά έως πολύ δηλώνει το 30,8% έναντι 56,6% που εμφανίζεται από λίγο έως καθόλου ικανοποιημένο.
Θεσσαλονίκη: Την πνίγουν σκουπίδια και ανεργία
Τα σκουπίδια και η ανεργία αποτελούν τα πιο οξυμένα προβλήματα της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την αξιολόγηση των πολιτών. Ειδικότερα στο ερώτημα «Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης;» η ιεράρχηση είναι η ακόλουθη: καθαριότητα 44,5%, ανεργία 14,3%, πράσινο 12,3%, κυκλοφοριακό 12,2%, έλλειψη πάρκιγκ 11,8%, έλλειψη υποδομών 10,5%, εγκληματικότητα και ελλιπής αστυνόμευση 9,8%, συγκοινωνίες 8,4%, αλλοδαποί 6,3% και οδικό δίκτυο 5,1%.
Στον αντίποδα στο ερώτημα «Ποιο είναι το πιο δυνατό σημείο της Θεσσαλονίκης;» οι πολίτες αξιολογούν ως σπουδαιότερο την εκτεταμένη επαφή με τη θάλασσα σε ποσοστό 37,4% και ακολουθούν: πολιτιστική ζωή και τουριστικά αξιοθέατα 19,8%, λιμάνι 16,3%, νυχτερινή διασκέδαση 10,1%, εστιατόρια και φαγητό 7,2%, αγορά και εμπορικά καταστήματα 4%.
ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αναφορικά με το μέλλον της πόλης και ειδικότερα ερωτώμενοι για το πώς θα είναι η καθημερινή ζωή στη Θεσσαλονίκη στα επόμενα πέντε χρόνια οι Θεσσαλονικείς απαντούν: μάλλον χειρότερη σε ποσοστό 48,2%, μάλλον καλύτερη 23,1%, θα μείνει ίδια 24,3%. Πάντως η απαισιοδοξία υποχώρησε σε σχέση με πέρυσι από το 52% στο 48,2%, αλλά αυξήθηκε σε σύγκριση με το 2009, οπότε ήταν 40,6%.
Παρά τις όχι και τόσο ευοίωνες προβλέψεις τους για το μέλλον της πόλης οι Θεσσαλονικείς δεν θέλουν να την εγκαταλείψουν. Έτσι στο ερώτημα «Θα φεύγατε από τη Θεσσαλονίκη, για να ζήσετε σε κάποια άλλη πόλη;» «όχι» απαντά το 54% (έναντι 51,1% πέρυσι) και «ναι» το 42,8% (πέρυσι ήταν 45,6%). Από όσους απαντούν ότι σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη Θεσσαλονίκη το 54,3% θα επέλεγε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας και το 34,5% θα επέλεγε το εξωτερικό, κατά σειρά προτίμησης τη Μεγάλη Βρετανία (22,3%), κάποια σκανδιναβική χώρα (17,7%), την Αυστραλία (16,9%), τη Γερμανία (12,9%), τη Γαλλία (6,6%), τις ΗΠΑ (6,3%) και τον Καναδά (2,2%).
Τέλος στο ερώτημα «Γνωρίζετε ότι για το 2014 η Θεσσαλονίκη έχει ανακηρυχθεί ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας;» «ναι» απαντά το 69,1% και «όχι» το 29,7%. Ωστόσο μόλις το 11,7% έχει συμμετάσχει σε σχετικές δράσεις, 7,9% έχει δηλώσει εθελοντής για αυτή τη διοργάνωση και μόλις 1,7% έχει υποβάλει προτάσεις για σχετικές δράσεις-εκδηλώσεις.
Οι Θεσσαλονικείς τοποθετούνται για τον κορυφαίο θεσμό της πόλης, τη Διεθνή Έκθεση, καθώς και το επίκαιρο θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς. Ειδικότερα στο ερώτημα «Κατά τη γνώμη σας η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης:» οι απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:
> Πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της, μόνο αν γίνει πράγματι Διεθνής, 65,3% (έναντι 46,1% πέρυσι).
> Πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της ως έχει, 24,3% (έναντι 44,5% πέρυσι).
> Πρέπει να καταργηθεί, 6,8% (έναντι 5,1% πέρυσι).
Σχετικά με τις πολιτικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ οι Θεσσαλονικείς ζητούν:
> Να καταργηθούν εντελώς το 52% (έναντι 61% πέρυσι).
> Να μείνουν ως έχουν το 23,4% (έναντι 17,2% πέρυσι).
> Να περιοριστούν το 21% (έναντι 17% πέρυσι).
Όσον αφορά το θέμα το οποίο ενέσκηψε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές, στο ερώτημα «Ποια είναι η γνώμη σας για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και την Κυριακή:» το 63,1% δηλώνει ότι διαφωνεί έναντι 27,2% που εμφανίζεται να συμφωνεί, ενώ δεν εκφέρει γνώμη το 9,8%.
Ερωτηθέντες σχετικά με το επαγγελματικό μέλλον τους οι Θεσσαλονικείς εκφράζουν την προτίμησή τους να ιδρύσουν μόνοι τους δική τους επιχείρηση με έντονη παρουσία στον τομέα των νέων τεχνολογιών (71,9%), να προσληφθούν ως υπάλληλοι σε μία μεγάλη εταιρεία (67,2%), να έχουν βοήθεια από το κράτος, για να στήσουν μία επιχείρηση σε παραδοσιακό τομέα της οικονομίας (47,2%), να διοριστεί στο δημόσιο θέλει μόλις το 25,1%, ενώ 21,5% θα επιθυμούσε να ασχοληθεί με τη δουλειά των γονιών του.
Ηχηρό μήνυμα στέλνουν οι Θεσσαλονικείς προς την κυβέρνηση. Ειδικότερα στο ερώτημα «Είστε ικανοποιημένος ή δυσαρεστημένος από τη μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης;» δυσαρεστημένο εμφανίζεται το 75,3% των ερωτηθέντων έναντι μόλις 9,1% που δηλώνει ικανοποιημένο. Ούτε ικανοποιημένο ούτε δυσαρεστημένο δηλώνει το 14,3%. Σε σχέση με πέρυσι, όταν βέβαια η κυβέρνηση ήταν τρικομματική με τη συμμετοχή και της ΔΗΜΑΡ, οι δυσαρεστημένοι ήταν λιγότεροι (71%), καθώς και όσοι δήλωναν ικανοποιημένοι (7,1%).
ΣΤΗΝ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου και ειδικότερα στο ερώτημα «Αν γίνουν σύντομα εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίσετε;» (αφορά την Α’ Θεσσαλονίκης), η δύναμη των κομμάτων έχει ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 16,8%, ΝΔ 15,8%, Χρυσή Αυγή 8,6%, ΚΚΕ 5,9%, ΠΑΣΟΚ 5,3%, ΑΝΕΛ 2,8%, ΔΗΜΑΡ 2,6%, άλλο 6,6%, άκυρο-λευκό 5,9%, αναποφάσιστοι 24,2%, δεν απαντώ 5,5%.
Σε σύγκριση με πέρυσι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παρουσιάζουν άνοδο, κάπως μεγαλύτερη η ΝΔ. Σημαντική άνοδο σημειώνουν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, μικρότερη η Χρυσή Αυγή, ενώ ελαφρά κάμψη εμφανίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΔΗΜΑΡ. Απεναντίας μειώθηκε σημαντικά το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.
Πρόκειται για την ετήσια συνδρομητική έρευνα της εταιρείας «To The Point», η οποία διενεργήθηκε το διάστημα 2 έως 4 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 800 ανδρών και γυναικών, άνω των 18 ετών, κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012.
Επιμέλεια: Νίκος Ηλιάδης
ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: www.makthes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου