«Αυτή η απεργία θα γράψει ιστορία. Μόνο νικητές θα πάμε στα σχολεία» βροντοφώναξαν σήμερα χιλιάδες καθηγητές, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, μαζί με σχολικούς φύλακες, εργαζόμενους σε Πανεπιστήμια και ασφαλιστικούς οργανισμούς και πολίτες, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη διαθεσιμότητα και στην κυβερνητική πολιτική. Στην εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό πορεία συμμετείχαν πάνω από 7.000 διαδηλωτές, ενώ τα ποσοστά συμμετοχής των εκπαιδευτικών στη σημερινή απεργία ξεπέρασαν το 93% στο νομό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ.
Το ραντεβού δόθηκε στις 11.30 το πρωί μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άτομα, κάθε ηλικίας, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα των ΕΛΜΕ και άλλων σωματείων της Θεσσαλονίκης.
Στην κορυφή της πορείας βρίσκονταν οι καθηγητές με πανό, στο οποίο αναγραφόταν: «Σαρώνουν και καταστρέφουν τη ζωή μας. Ή εμείς ή αυτοί. Όλοι στους δρόμους για την ανατροπή». Μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου, Εγνατίας και Αντιγονιδών οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης φωνάζοντας συνθήματα και διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στη διαθεσιμότητα, στις απολύσεις, στις υποχρεωτικές μετατάξεις, καθώς και στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο γενικό και τεχνικό λύκειο.
«Ο χώρος της δημόσιας εκπαίδευσης δέχεται ολομέτωπη επίθεση», επισήμαναν οι καθηγητές καλώντας τους γονείς να αγωνιστούν μαζί τους για το «δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς». Οπως τόνισε ο καθηγητής του 15ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, 26.700 μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων και Σχολών βρίσκονται στο... αέρα με την κατάργηση των ειδικοτήτων. «Την Παρασκευή σε ένα τεχνικό σχολείο δεν υπήρχε εκπαιδευτικός για να ολοκληρώσει τη διαδικασία των προαγωγικών εξετάσεων», πρόσθεσε ο ίδιος.
Μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις
Στο σημερινό συλλαλητήριο έδωσαν το «παρών», επίσης, διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εργαζόμενοι σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, σχολικοί φύλακες, μαθητές, φοιτητές, πολίτες και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ. Καταστροφική χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική για τα ΑΕΙ ο γραμματέας του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, Σάββας Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να θέσει σε διαθεσιμότητα 1.765 διοικητικούς υπαλλήλους των ιδρυμάτων. «Στο όνομα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα, βγάζουν κόσμο στο περιθώριο και την ανεργία», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ ανέφεραν πως τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, σήμερα πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων, υπερβαίνουν το 93%. Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, σήμερα απήργησε περίπου το 82% των εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη και το 83%-85% στην Κεντρική Μακεδονία.
Μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη σημερινή πορεία ήταν: «Αυτή η απεργία θα γράψει ιστορία. Μόνο νικητές θα πάμε στα σχολεία», «Οι εκπαιδευτικοί δεν σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλι», «Ούτε απολύσεις, ούτε εφεδρεία, όλοι μαζί θα πάμε στα σχολεία», «Θέλουμε σχολείο δημοκρατικό και όχι ένα κάτεργο εξεταστικό», «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές».
Γύρω στις 2 μ.μ. οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο περικύκλωσαν συμβολικά και πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία επί της Αγίου Δημητρίου. Παρέμειναν για λίγη ώρα έξω από το υπουργείο διαδηλώνοντας με σφυρίχτες και τύμπανα και στη συνέχεια αποχώρησαν σταδιακά.
Υπενθυμίζεται ότι η ΟΛΜΕ έχει ανάψει «πράσινο φως» για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ οι δάσκαλοι κατέρχονται σε 48ωρη απεργία την Τετάρτη και την Πέμπτη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ.
Αύριο Τρίτη, στις 11.30 π.μ., οι ΕΛΜΕ προγραμματίζουν καταλήψεις στα γραφεία των δύο Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Επαίδευσης της Θεσσαλονίκης. Την Τετάρτη, στις 10.00 π.μ., θα γίνει προσυγκέντρωση των εκπαιδευτικών στην πλατεία Αγίας Σοφίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ.
ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: www.agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου