ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ: Δωρεάν δράσεις για όλους
Ένα πλήθος εκδηλώσεων που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, ερεθίζουν το ενδιαφέρον για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ιστορικά μνημεία με ξεναγήσεις, διαλέξεις και προβολές και εξάπτουν τη φαντασία με εκπαιδευτικά προγράμματα, ομαδικά παιχνίδια και εργαστήρια για παιδιά, θα πραγματοποιηθεί στα μουσεία και σε ποικίλους άλλους χώρους σε όλη τη χώρα την Παρασκευή 27 και το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Σεπτεμβρίου.
Κατά το τριήμερο αυτό εορτάζονται διαδοχικά η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που πραγματοποιείται από το 1991 υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τη συντήρηση και την προβολή της πολιτιστικής μας μνήμης.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό θεσμό στον τομέα του πολιτισμού, στον οποίο από το 2003 συμμετέχουν και οι 50 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού. Στόχος είναι η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου. Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη.
Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό από το 1994. Είναι δε η μόνη χώρα που από την αρχή της συμμετοχής της στο πρόγραμμα έχει αφιερώσει μια ξεχωριστή μέρα, την Παρασκευή, στο σχολικό κοινό, παράδειγμα που αρχίζουν να ακολουθούν τα τελευταία χρόνια και οι υπόλοιπες χώρες.
«Από την εποχή του Ξενίου Διός ο πολιτισμός και ο τουρισμός ήταν και παραμένουν δυο έννοιες με απόλυτη συνάφεια για εμάς τους Έλληνες», δήλωσε με την ευκαιρία τής φετινής διοργάνωσης ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος. Και συνέχισε: «Εορτάζοντας διαδοχικά, σε ένα τριήμερο, την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μουσεία σε όλη τη χώρα μάς καλούν να θαυμάσουμε τους θησαυρούς τους, να παρακολουθήσουμε ξεναγήσεις, προβολές, διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, να συναντήσουμε τους αρχαιολόγους και τους άλλους επιστήμονες που έχουν αφοσιωθεί στην προστασία και την προβολή των μνημείων μας. Στην ουσία, να συναντήσουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας και ό,τι μας ενώνει».
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
27-29 Σεπτεμβρίου 2013
Θεματικές ξεναγήσεις (28,29/9) και εκπαιδευτικά προγράμματα (27/9) με τίτλο «Εποχές και Ώρες: Όψεις του χρόνου κατά την αρχαιότητα»
Διήμερη συνάντηση ευρωπαϊκών δικτύων
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αθηνά – Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, La Rotta dei Fenici, ATRIUM – Η Αρχιτεκτονική των Ολοκληρωτικών Καθεστώτων του 20ου αι. στην Αστική Διαχείριση, Σύνδεσμοι Φίλων ΑΜΘ
2310-830538
info.amth@culture.gr
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
27-29 Σεπτεμβρίου 2013
«Τα πρόσωπα του Χρόνου». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές ΣΤ΄ Δημοτικού (27/9) και θεματική ξενάγηση με τίτλο «Τα πρόσωπα του χρόνου: Μετρώντας το χρόνο στο Βυζάντιο» (28,29/9)
«Μυστήριο από το παρελθόν». Παιχνίδι ρόλων για ανήλικες και παιδιά άνω των 11 ετών σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα παιχνιδιών Gamecraft.
τηλ. 2313 306400
mbp@culture.gr
www.mbp.gr
Επταπύργιο, Ροτόντα
27-29 Σεπτεμβρίου 2013
Θεματικές ξεναγήσεις για την πορεία των δύο μνημείων από την ανέγερση τους ως την αποκατάστασή τους και τις αλλαγές που επέφεραν ο χρόνος και ο άνθρωπος.
9η ΕΒΑ
231 331 10457
9eba@culture.gr
Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης (Βασ. Όλγας 68)
27 Σεπτεμβρίου – 29 Νοεμβρίου 2013
«Στη φτερωτή του Χρόνου. Αντιλήψεις και ερμηνείες του χρόνου στην παραδοσιακή και νεώτερη κοινωνία». Διαδρομές και αναγνώσεις του χρόνου μέσα από τις εκθέσεις του Μουσείου.
τηλ. 2310-830591
lemm-th@otenet.gr
Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Λιμάνι, Αποθήκη Α)
27-29 Σεπτεμβρίου 2013
«Η ψευδαίσθηση του Χρόνου στον κινηματογράφο»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με θέμα «Κινηματογράφος: Η τέχνη του να παίζεις με το χρόνο (Alain Resnais)» (27/9)
Προβολή της ταινίας «Η θυσία του Κόρτσακ/Krczak» του Αντρέι Βάιντα (Πολωνία – Γερμανία, 1990) στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος» (28,29/9)
τηλ. 2310-508398
papasotiri@cinemuseum.gr
Άνω Πόλη (Μουσών 47)
«Από τις τοιχογραφίες του 19ου αιώνα στα γκράφιτι του 21ου».
Έκθεση τοιχογραφιών, προβολή slideshow, εκπαιδευτικό – καλλιτεχνικό εργαστήρι.
τηλ. 2310-214497
enmkm@cuture.gr
ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=103&artid=188505
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου