Πίστευα πως φέτος δεν θα έρθει ο χειμώνας. Τόσο που αποφάσισα να ξεκινήσω με τις χειμωνιάτικες συνήθειές μου πριν χρειαστεί να φορέσω παλτό. Ο Νοέμβριος ευτυχώς με πρόλαβε και βρέθηκα πάλι στην αρχή της αγαπημένης μου εποχής να επιστρέφω σε μία λίστα τραγουδιών που παραμένει χρόνο με το χρόνο σχεδόν απαράλλακτη, μελαγχολική και ζεστή, για να συμπληρώνει τη διάθεση και τον καιρό. Ακούγοντας, μεταξύ άλλων, το τραγούδι Back to Black της Amy Winehouse που πάντα παραπέμπει στην επιστροφή σε μια γκρίζα εποχή αναπόλησης και διαβάζοντας τα σχόλια άλλων ακροατών, συνειδητοποίησα πόσο νέα πράγματι ήταν όταν βρέθηκε νεκρή σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2011. Η περιέργειά μου με έβαλε σε σκέψεις, το ένα κλικ έφερε το άλλο και ακολουθώντας τους συνειρμικούς νόμους του ίντερνετ βρέθηκα απρόσμενα στο Club 27.
Το Club 27, όπως ανακάλυψα, είναι μια κοινότητα πολύ διαφορετική απ’ όλες όσες γνωρίζουμε. Μέλη του είναι αποκλειστικά και μόνο τραγουδιστές και μουσικοί, εκπρόσωποι, δηλαδή, του καλλιτεχνικού στερεώματος, που λαμβάνουν μια θέση στα καταστατικά του με βάση πολύ ιδιαίτερα και συνάμα αυστηρά κριτήρια. Πρώτο και σχεδόν μοναδικό κριτήριο είναι η ηλικία θανάτου όλων των μελών. Ο τρόπος, το έτος ή η χώρα όπου οι καλλιτέχνες έχασαν τη ζωή τους δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Αυτό που μετράει και αυτό που κάνει το συγκεκριμένο κλαμπ τόσο ιδιαίτερο είναι ότι όλοι ανεξαιρέτως ήταν μόλις 27 ετών.
Με τα λίγα αυτά στοιχεία αποτυπωμένα στο μυαλό μου ένιωσα σχεδόν αυτόματα την ανάγκη να μάθω περισσότερα και να ανακαλύψω την απαρχή αυτής της ιστορίας. Η ιδέα του 27 Club ανέκυψε λίγο μετά την αυτοκτονία του front man των Nirvana, Kurt Cobain, στις 5 Απριλίου του 1994. Το 27 Club, εναλλακτικά Forever 27 (Για πάντα 27) ή Club of 27 (Το κλαμπ των εικοσιεπτάχρονων ), αποτελεί ουσιαστικά μια παγκόσμια λίστα μουσικών που πέθαναν απρόσμενα στην ηλικία των 27.
Δεκαέξι μόλις ημέρες μετά το θάνατο του Hendrix βρέθηκε νεκρή και η ανατρεπτική Janis Joplin στο διαμέρισμά της στο Los Angeles, από τον τότε μάνατζέρ της John Cooke. Αίτιο του θανάτου χαρακτηρίστηκε η υπερβολική δόση ηρωίνης, ωστόσο το γεγονός ότι η Janis ήταν ολομόναχη τις τελευταίες της ώρες προσέθεσε ένα μακάβριο πέπλο στο αναπάντεχο συμβάν.
Τελευταίος στην τετράδα ήταν ο James Douglas, γνωστός ως Jim Morrison, τραγουδιστής του θρυλικού συγκροτήματος The Doors, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο Παρίσι από την κοπέλα του στις 3 Ιουλίου του 1971 με τα αίτια του θανάτου του να παραμένουν μέχρι και σήμερα αδιευκρίνιστα.
Παρότι θα μπορούσε να σχηματιστεί μια σύνδεση μεταξύ των προαναφερόμενων μουσικών όχι μόνο λόγω ηλικίας αλλά κυρίως λόγω χρονολογικής εγγύτητας η ιστορία με το 27 Club δεν πήρε μαζικές διαστάσεις παρά μόνο μετά την αυτοκτονία του Kurt Cobain το 1994. Σύμφωνα με τον βιογράφο του Hendrix και του Cobain, Charles R. Cross, η αυξανόμενη σημασία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η διάδοση του ιντερνέτ, των περιοδικών και της τηλεόρασης σε συνδυασμό με μια δήλωση της ίδιας της μητέρας του Cobain σε συνέντευξή της, πυροδότησαν την απαρχή των θεωριών για την ύπαρξη του κλαμπ. Σύμφωνα με δημοσιογράφο της εφημερίδας “The Daily World” η μητέρα του Cobain είχε δηλώσει χαρακτηριστικά για το θάνατο του γιου της: «Και τώρα ‘έφυγε’ και εντάχθηκε σε αυτό το ηλίθιο κλαμπ. Και του το είχα πει να μην μπει σε αυτό το κλαμπ».
Αυτό που υπέθεσε ο Cross ήταν ότι η μητέρα του Cobain αναφερόταν στον θάνατο του Jones, του Hendrix, της Joplin και του Morrison. Στον αντίποδα ωστόσο οι Josh Hunter και Eric Segalstad, συγγραφείς του βιβλίου «The 27s: The Greatest Myth of Rock n’ Roll» (Οι 27χρονοι: Ο μεγαλύτερος μύθος του Ροκ & Ρολ), ισχυρίζονται ότι η μητέρα του Cobain αναφερόταν στους θείους του αυτόχειρα που είχαν επίσης διαπράξει απόπειρες αυτοκτονίας. Η δήλωση της μητέρας παρ’ όλα αυτά έκανε το γύρο του κόσμου μέσω εφημερίδων, ραδιοφωνικών εκπομπών και διαφόρων blog που υπονοούσαν ότι ο Cobain είχε επιλέξει συνειδητά την ηλικία των 27 για να αυτοκτονήσει ώστε να μπορέσει να γίνει μέλος αυτού του τόσο ιδιόμορφου κλαμπ.
Η λίστα με τους καλλιτέχνες που πέθαναν σε αυτή την ηλικία είναι βέβαια πολύ πιο εντυπωσιακή από οποιαδήποτε δήλωση ή μανία των ΜΜΕ που μπορεί να προκάλεσε τη δημιουργία του μύθου. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται γνωστά ονόματα όπως η Kristen Pfaff μέλος του συγκροτήματος της Courtney Love, Hole, ο Richey Edwards, κιθαρίστας των Manic Street Preachers, καθώς και η πιο πρόσφατη ιστορία της Amy Winehouse, η οποία σύμφωνα με τον ιατροδικαστή βρέθηκε νεκρή στις 23 Ιουλίου του 2011 λόγω δηλητηρίασης από αλκοόλ. Η ταλαντούχα τραγουδίστρια ήταν μόλις 27 ετών, όπως όλα τα υπόλοιπα μέλη του 27 Club, γεγονός που επικύρωσε την μακάβρια ένταξή της στο κλαμπ.
Μέρος της φύσης του ανθρώπου είναι πράγματι να ενδιαφέρεται και να αναζητά απαντήσεις σε θέματα σχετικά με τη ζωή και τον θάνατο, πόσο μάλλον όταν αυτά διαπλέκονται με άλλους τομείς όπως η τέχνη, η διασημότητα και η ροκ σκηνή.
Μπορεί επί της ουσίας η ύπαρξη του συγκεκριμένου κλαμπ να αποτελεί μια προσπάθεια δημιουργίας ενός μύθου γύρω από τα ονόματα νεαρών, αδικοχαμένων καλλιτεχνών, ωστόσο, όποια και αν είναι η αλήθεια πίσω από την απαρχή του, το δημιούργημα αυτό θα αποτελεί σύμβολο μνήμης θρύλων της μουσικής σκηνής που σε μια τόσο νεαρή και δημιουργική περίοδο της ζωής τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη φήμη, την δόξα και τα χρήματα και έχασαν το παιχνίδι της ζωής. Πάντα, όμως, το Club 27 θα μας θυμίζει την τραγικότητα που κρύβεται μερικές φορές πίσω από την «ευτυχία» των πιο επιτυχημένων ανθρώπων του κόσμου.
Πηγή δημοσίευσης : www.maga.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου