Τις δέκα σημαντικότερες αρχαιολογικές αποκαλύψεις της χρονιάς που πέρασε, χωρίς δυστυχώς ούτε μία από την Ελλάδα, περιλαμβάνει ο απολογισμός του περιοδικού «Archaeology» (τεύχος Ιανουαρίου/ Φεβρουαρίου 2013).
Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του 2012 ήταν οι εντυπωσιακές μάσκες
των Μάγιας, που χρονολογούνται μεταξύ 350 και 400 μ.Χ. και βρέθηκαν στην Ελ Ζοτζ, στη Γουατεμάλα. Απεικονίζουν τον Ηλιο σε διάφορες φάσεις στον ουρανό και πλανήτες όπως η Αφροδίτη, «μια ουράνια συμφωνία», όπως αποκάλεσαν τις αναπαραστάσεις οι αρχαιολόγοι. Οι μάσκες, ύψους 1,5 μ., κοσμούσαν ναό στην κορυφή της πυραμίδας Ελ Ντιάμπλο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης σειρά αναλύσεων που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Καταλανικό Ινστιτούτο Ερευνών και Προηγμένων Σπουδών και το Πανεπιστήμιο Γιορκ, φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι οι Νεάντερταλ κατανάλωναν φαρμακευτικά φυτά. Η ερευνητική ομάδα, εξετάζοντας χημικά κατάλοιπα που βρέθηκαν στην ασβεστοποιημένη πλάκα των δοντιών πέντε Νεάντερταλ, ηλικίας μεταξύ 50.600 και 47.300 ετών, από το Σπήλαιο Ελ Σιντρόν στην Ισπανία, εντόπισε χαμομήλι και αχίλλεια μεταξύ των τροφών που είχαν καταναλώσει.
Κι ακόμη, στα σημαντικότερα ευρήματα του 2012 συγκαταλέγονται:
Οδοντωτό ξύλινο ραβδί από το Σπήλαιο Μπόρντερ στη Νότια Αφρική, ηλικίας 24.000 ετών, που διαπιστώθηκε ότι περιέχει το αρχαιότερο δηλητήριο, από το φυτό ρίκινο (castor bean), γνωστό για την τοξικότητα των σπόρων του. Πιθανόν να χρησιμοποιήθηκε για την προσθήκη δηλητηρίου στις αιχμές βελών.
Περισσότερα από 1.000 οστά, μεταξύ των οποίων 45 κρανία και 250 γνάθοι, συγκεντρωμένα γύρω από σκελετό γυναίκας, στο Τέμπλο Μαγιόρ, ναό των Αζτέκων, στην Πόλη του Μεξικού, πιθανόν κατάλοιπα ανθρωποθυσιών.
Η αποκάλυψη, στη Hermeskeil στη νοτιοδυτική Γερμανία, ρωμαϊκού στρατοπέδου του 50 π.Χ., εποχή που ο Ιούλιος Καίσαρας πραγματοποιούσε τρεις εκστρατείες κατά των Γαλατών.
Η χάραξη ενός γυναικείου γεννητικού οργάνου στο βράχο του σπηλαίου Αμπρί Καστανέ στη Γαλλία, από τα πρωιμότερα δείγματα βραχογραφίας στην Ευρώπη, ηλικίας περίπου 37.000 ετών.
Αγγεία που εντοπίστηκαν σε σπήλαιο στην επαρχία Jiangxi, της νοτιοανατολικής Κίνας, θεωρούνται δείγματα της αρχαιότερης κεραμικής, καθώς υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκαν πριν από 19.000 ώς 20.000 χρόνια, πολύ πριν από τη Νεολιθική Επανάσταση.
Εύρημα σκόπιμης μουμιοποίησης σε θέση της Εποχής του Χαλκού στο Νότιο Γιουίστ, στις Εβρίδες. Πρόκειται για ένα ζευγάρι ηλικίας 3.000 ετών, που αποτελούνταν από διαφορετικά μέλη άλλων σκελετών.
Θησαυρός από χρυσά κοσμήματα και νομίσματα, που βρέθηκε σε λάκκο στην αυλή αρχαίου κτιρίου στην Kiryat Gat, στο νότιο Ισραήλ. Χρονολογείται μεταξύ 132 και 135 μ.Χ., εποχή της εξέγερσης του Bar Kokhba κατά των Ρωμαίων.
Μεγάλο ξύλινο τελετουργικό πλοίο του 2950 π.Χ., το αρχαιότερο πλοίο που έχει βρεθεί στην Αίγυπτο, εντοπίστηκε δίπλα σε τάφο της Πρώτης Δυναστείας (3150-2890 π.Χ.) στο Αμπού Ραουάς (8 χλμ. νότια της Γκίζας).
Πηγή δημοσίευσης : www.agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου