Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013

Άρθρο του Δημήτρη Παυλακούδη : Tο πρωτάθλημα στο κυκλοφοριακό κατακτούν οι Αμπελόκηποι και η Μενεμένη!Καθημερινά μέσα από συζητήσεις με συνδημότες μας καθώς και με νέους και νέες τόσο των Αμπελοκήπων όσο και γειτονικών δήμων που ζουν κι εργάζονται στους Αμπελόκηπους δεχόμαστε όλο και περισσότερα παράπονα σχετικά με την έλλειψη χώρων στάθμευσης στο Δήμο μας.
Φυσικά η πραγματικότητα δεν καταγράφεται με μαρτυρίες και ανακοινώσεις,αλλά δυστυχώς κύριοι ,βιώνεται στην πράξη.Μια βόλτα στις οδούς Χαλκίδη,Βενιζέλου,όπου πρέπει να φτάσεις στη Μενεμένη για να βρεις παρκινγκ ,Μ.Αλεξανδρου και Καλλιθέας αρκεί για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο πως χρονικά συμφέρει να έρθει κανείς με τα πόδια από την Καλαμαριά στη γειτονιά μας,παρά ν αναζητεί παρκάρισμα στους δρόμους των Αμπελοκήπων.

Θα πει κανείς,πως αυτό που καταγράφεται δεν είναι κάτι καινούργιο,είναι κάτι που βιώνουμε εδώ και χρόνια.Πολλοί μάλιστα συμπολίτες μας θα αναφωνήσουν-μα δε γίνεται κάτι διαφορετικό αφού δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι..
Σας είδαμε όμως και σας βλέπουμε καθημερινά κύριοι της δημοτικής αρχής,εδώ και χρόνια.
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΤΕ ΜΕ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΟΥΣΙΑΣ για την εξάλειψη ή έστω τον περιορισμό του προβλήματος,όχι μόνο δε μεριμνείτε για την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων στο δήμο μας, αλλά συνεχίζετε να αφήνετε αναξιοποίητο ή να αδιαφορείτε για τον κάθε ελεύθερο χώρο της περιοχής μας. Από το 2002 ακούμε για υπόγειο πάρκινγκ  στο Φιλίππου,και μάλιστα τριώροφο,
επίσης εδώ και χρόνια εξαγγέλονται από το δήμο μας μέτρα υπέρ της βελτίωσης των συνθηκών κυκλοφορίας.
Για να μη μιλήσουμε καλύτερα για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων του Δήμου Αμπελοκήπων..

Το στρατόπεδο Μ.Αλέξανδρος παραμένει αναξιοποίητο,καθώς έχει να δοθεί δημοσιότητα και προβολή στο χώρο από τότε που κρεμούσε ο δήμος τα πανό στην πλατεία,για την ηρωική κατάκτηση του στρατοπέδου από τη δημοτική αρχή... Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε κάθε οικόπεδο που απελευθερώνεται να μετατρέπεται σερ σχολείο κάτι που δεν εξυπηρετεί πλέον ιδιαίτερα καθώς η δημογραφική συρρίκνωση των μαθητών του δήμου είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι συχνά να διαμαρτύρονται, να δαπανώνται εκτάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής , ενώ έτσι ούτε το πρόβλημα έλλειψης χώρων στάθμευσης λύνεται.
Έχουμε κουραστεί να ζούμε σε μια πόλη που προβάλλεται ως ιδανικός τόπος διαβίωσης , όμως παραμένει αν και κοντά στο κέντρο της πόλης σχεδόν αποκλεισμένη , καθώς οι παραδοσιακές προσβάσεις στο κέντρο μέσω των οδών Αγίας Παρασκευής μέσω Μενεμένης και Αγάθωνος μέσω Αμπελοκήπων δεν εξυπηρετούν πλέον λόγω της υπερσυσσώρευσης οχημάτων , ενώ περιοχές όπως η Πολίχνη ,η Ευκαρπία και η Νεάπολη δεν έχουν επαρκή κάλυψη επικοινωνίας με το δήμο μας . Τέλος οι παντελώς λανθασμένες μονοδρομήσεις δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα και κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η οδός Χαλκίδη ως διπλής κυκλοφορίας όχι μόνο λειτουργική δεν είναι αλλά λόγω του φόρτου κίνησης και των παρκαρισμένων αυτοκινήτων ειδικά τις ώρες αιχμής μετατρέπεται από κεντρικό δρόμος σε στενό σοκάκι ....Πόσο κωμικοτραγικό είναι δε το να αναλογιστεί κανείς πως από τη Χαλκίδη διέρχονται αστικά λεωφορεία! Επιπλέον οι παράπλευρες οδοί στην κεντρική Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι λάθος μονοδρομημένες με αποτέλεσμα να μην προσφέρεται εναλλακτική δίοδος για τα οχήματα σε περιπτώσεις που επαγγελματικά οχήματα εμποδίζουν λόγω φορτοεκφορτώσεων την κυκλοφορία τις πρωινές ώρες.

Επιπλέον στην περιοχή της Μενεμένης παρατηρείται τεράστιο πρόβλημα ως προς τη διαρύθμιση του πλάτους και της σήμανσης εσωτερικών οδών , ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε πως απουσιάζει έστω ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και ένα οργανωμέν δίκτυο δημοτικής αστυνομίας .Αναμφίβολα μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη και ένα οργανωμένο πλάνο συνεργασίας και εκ του κοινού παρεμβάσεων με όλους τους γειτονικούς δήμους είναι απαραίτητα , ειδάλλως η νέα γενιά θα συνεχίσει να εγκαταλείπει την περιοχή και οι Αμπελόκηποι και  η Μενεμένη θα υποβαθμίζονται ολοένα...
Όλα αυτά προσεχώς....Προς το παρόν, καλή σας ημέρα από την πόλη του τσιμέντου και των περιπλανώμενων αυτοκινήτων ...

Δημήτριος Παυλακούδης,
Υποψ.Δημοτικός Σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης – Υπεύθυνος Κοινωνικής Πολιτικής Δημοτικής Παράταξης ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ


Aναδημοσίευση από την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ , τεύχος 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου